Pochodna kwasu gamma-aminomasłowego, o działaniu podobnym do modulatorów GABA (lecz nie działająca w ten sposób).
Więcej informacji: Pregabalina w Narkopedii [H]yperreala
Zablokowany
  • 105 / 9 / 0
Pragiola i pregabalin sandoz - różnic brak. Aczkolwiek lekarz mówił, ze w przypadku generyków jest możliwa różnica i mi przepisuje pragiolę bo o niej ma najlepsze opinie pacjentów. Ponoć dozwolona jest różnica 20% substancji czynnej ustawowo (nie zgłębiałem).
  • 4603 / 2215 / 1
28 listopada 2019klish pisze:
. Ponoć dozwolona jest różnica 20% substancji czynnej ustawowo.
Co to znaczy? Możesz rozwinąć myśl? W czym miałaby być ta różnica dokładnie?
  • 223 / 30 / 0
28 listopada 2019klish pisze:
Pragiola i pregabalin sandoz - różnic brak. Aczkolwiek lekarz mówił, ze w przypadku generyków jest możliwa różnica i mi przepisuje pragiolę bo o niej ma najlepsze opinie pacjentów. Ponoć dozwolona jest różnica 20% substancji czynnej ustawowo (nie zgłębiałem).
W przypadku ZAMIENNIKU leku nie jest mozliwa zadna różnica. Jest lek A w 3 wariantach dawek i zamienniki B C D i one również są w 3 takich samych wariantach dawek i ilości tab. W innym przypadku to jest inny lek. Tak jak DexPL nie rozumiem co miales na mysli. A jeszcze dopowiem od siebie, że nie zauwazylem żadnej roznicy w dzialaniu, brałem Lyrice, Sandoz i Pragiole. Może tylko czas ładowania Ale jest to wpływ kapsułki w którym jest lek, więc nie o tym mowa...
"I że nie ma dróg bez przeszkód lecz o tym pewnie wiesz już
Wszystko wesoło jest jak obiad u teściów
I jak dostajesz wpierdol kopią od razu w sześciu.."

Comfortably Numb

wawi112 vol2.
  • 105 / 9 / 0
Nie wiem, tak mi powiedziano. Inne substancje pomocnicze wpływające na przyswajalność itp. Jak pisałem, osobiście nie zauważyłem różnicy, chociaż w przypadku głupiej aspiryny już tak.
  • 904 / 184 / 0
Ludzie na tej pewnej grupie skarżyli się, gdy w usa ubezpieczenie kończyło im pfitzera i wskakiwali na generyki po kilku latach brania to doświadczali sajdów i symptomów odstawiennych. Nie byli to ludzie tylko po 50-tce i tylko powrót na Lyricę kasował te skutki. 90% użytkowników biorących to latami uważa tańsze generyki za gorsze niż oryginał pfitzera. Oczywiście - lekarze w to nie wierzą, w uzależnienie i symptomy odstawienne - i przepisują SSRI, SRNI i inne koktajle choć ktoś brał 300/d na bóle neuropatyczne i nigdy nie miał depresji i myśli samobójczych. Są tam ciekawe historie, gdzie kobita odstawila bezbolesnie po 2 latach bo zaszla w ciążę, po ciąży znowu brała i jak drugi raz chciała zejść to miała niezłą odstawkę.
  • 4603 / 2215 / 1
Wychodzi w takim razie na to, że pregaba pfitzera "ma coś w sobie" takiego co powoduje że nie możemy z niej zrezygnować szybko i łatwo... Skoro więcej osób o tym wspomina. Jest to coś, co dodano specjalnie, lub przy okazji tworzenia formuły leku wyszło niechcący.
Duże spiski, ale może coś w tym jest.
  • 687 / 134 / 0
30 listopada 2019DexPL pisze:
Wychodzi w takim razie na to, że pregaba pfitzera "ma coś w sobie" takiego co powoduje że nie możemy z niej zrezygnować szybko i łatwo... Skoro więcej osób o tym wspomina. Jest to coś, co dodano specjalnie, lub przy okazji tworzenia formuły leku wyszło niechcący.
nie od dziś wiadomo, że pfizer lubi uzależniać, kto pokochał te piękne białe podłużne tableteczki łamane na 4 części ten wie %-D %-D
  • 904 / 184 / 0
30 listopada 2019DexPL pisze:
Mówią tam, że jest zwyczajnie mocniejsza i być może zawiera więcej substancji czynnej. Lyricę miałem okazję brać będąc na 300 i faktycznie - może nie mocniej ale dłużej i pełniej było ją czuć.
  • 4603 / 2215 / 1
Tutaj to sie juz nie zgodze. Generyki musza w UE miec taka sama ilosc substancji aktywnej co oryginal. Jezeli sa jakies odstepstwa to od razu lek kest wycofywany. Nie ma bata ze na dluzsza mete udalo by im sie z tym wykrecic...
  • 1 / / 0
Ja biore codziennie, schodze z opiatow na malych ilosciach bupry, pije do tego i zadnej kolidacji nie widze. Za to mam wielkiego dola po odstawce opio. Zyc sie nie chce ;-( :płacz:
Zablokowany
Artykuły
Newsy
Depenalizacja 3 gramów marihuany i rynek regulowany. Treść Dezyderatu nr 176

20 listopada 2025 roku Komisja do Spraw Petycji uchwaliła Dezyderat nr 176, skierowany do Prezesa Rady Ministrów. Dokument, oparty na petycji obywatelskiej, wzywa rząd do przeprowadzenia systemowej analizy depenalizacji posiadania do 3 gramów marihuany na własny użytek. W treści pisma pojawia się również pytanie o możliwość utworzenia rynku regulowanego. Do dnia 7 stycznia 2026 roku Kancelaria Premiera nie opublikowała odpowiedzi.

Rekordowe przejęcie kokainy. Narkotyki ukryte w soli

Hiszpańska policja przechwyciła na Atlantyku kontenerowiec z ładunkiem 9994 kilogramów kokainy ukrytej w soli. To rekordowa ilość przejęta na morzach. Operacja zorganizowana przez służby z kilku krajów zaowocowała także aresztowaniem 13 osób.

Bryan Johnson znów odmłodniał. To jego wyniki po sesji z magicznymi grzybkami

Pod koniec listopada pisaliśmy o nowatorskim eksperymencie, jaki Bryan Johnson rozpoczął na sobie samym. Słynny milioner i "człowiek, który chce być nieśmiertelny" zaczął przyjmować tzw. magiczne grzybki i badać swój organizm przed, w trakcie i po każdej sesji. To najlepiej udokumentowane tego typu badanie w historii. Na wyniki nie trzeba było długo czekać. Nowe dane wykazały niezwykłą poprawę w biomarkerach związanych z długowiecznością - stresem, stanami zapalnymi i neuroprotekcją.