31 października 2019Pan Horacy Mccycek pisze: Witam. Dostałem dzisiaj kitta, lecz musi on poczekać na mojego kumpla który chce się nim zająć. Gdzie najlepiej go przechować aby nic mu się nie stało i bezpiecznie czekał na swoje użycie?
30 października 2019Mescalone pisze: Sam doszedłem do wniosku, żeby jednak zaklejać boczne ścianki boxa czarną taśmą co by hamowało dostęp do światła tym bydlakom. Teraz nasuwa się pytanie czy będę musiał się ich pozbyć, czy je zostawić i się nie przejmować przy 2 rzucie, niektóre osadziły się nawet na samym dnie. Jeśli mam je wydłubywać to w jaki sposób?
Najlepiej pozbyć się wszystkich grzybków, te z boku też powyjmuj. Przy drugim rzucie będziesz je zalewał, a nie chcesz na pewno by zaczęły ci gnić. Wydłubać najłatwiej pęsetą chyba będzie, ew. jakimś nożykiem. Postaraj się by zebrać wszystkie grzybki przed zalaniem.
I pamiętaj o robieniu printów! Warto zachować geny na przyszłość ;)
1. Chciałbym wiedzieć, czy ogólnie wszystko jest okej z nimi. Tzn. czy rzut jest dość dobry, czy poniżej średniej i jeśli tak, to co powinienem poprawić.
2. Czytałem, że należy zbierać, gdy otworzą kapelusze jednak nie wiem, możliwe, że przeoczyłem podobne pytanie. Czy mogę zbierać pojedynczo, tylko te wielkie bydlaki, a co do reszty, to po prostu czekać aż odrobinkę podrosną.
08 listopada 2019RainbowDash pisze: Jestem przed pierwszym ciastkiem i przeczytałem prawie całe już forum ale nigdzie nikt nie napisał ile tego wachlowania albo wietrzenia czy mógłby mi ktoś podać jakie kolwiek ramy czasowe jak robił albo jak powinno być?
Wietrze około jednej minuty. Na początku raz na 24h, a gdy pojawiają się pierwszy grzybki zwiększam częstotliwość do nawet kilku razy dziennie. Czasami nawet zdarza mi się mieć otwarty ten worek foliowy prze ok. 10 min.
Nie wiem jak Ci opisać sposób wietrzenia... XD Tak jakby ściskam ten worek(wypycham powietrze), a następnie rozciągam worek(zaciąga się powietrze) i tak przez 30-60 sekund.
Pozdro
05 listopada 2019MlodyBI pisze: Dzień Dobry. miałbym następujące pytanie o jakoś growkita i mojej hodowli. Nie ukrywam, że cokolwiek udało mi się z tego kita wyciągnąć głównie za sprawą informacji zdobytych na forum. Natomiast brakuje mi pewnych informacji. tzn. Były poruszane wcześniej, jednak dość pobieżnie, zatem boję się, że coś mogłem źle zinterpretować, a chciałbym wyciągnąć z rzutu jak najwięcej tylko mogę. Mój growkit to Mckennaii.
1. Chciałbym wiedzieć, czy ogólnie wszystko jest okej z nimi. Tzn. czy rzut jest dość dobry, czy poniżej średniej i jeśli tak, to co powinienem poprawić.
2. Czytałem, że należy zbierać, gdy otworzą kapelusze jednak nie wiem, możliwe, że przeoczyłem podobne pytanie. Czy mogę zbierać pojedynczo, tylko te wielkie bydlaki, a co do reszty, to po prostu czekać aż odrobinkę podrosną.
2. Zbierać wszystkie. Był ten temat poruszany. Więcej zyskasz na zbieraniu wszystkich niż na skubaniu. Przede wszystkim dlatego, że nigdy nie jest tak, że wszystkie piny dorastają do pełnych rozmiarów. Szacowałbym, że jak masz ileś tam pinów, powiedzmy sto, to z tej setki ze trzydzieści w ogóle się rozwinie do większej formy, ze dwadzieścia dorośnie do średnich rozmiarów, a tylko dziesięć urośnie naprawdę dużych (liczby są wzięte z dupy, chodzi raczej o same proporcje). I nawet jeśli zerwiesz te duże, to małe wcale się większe nie zrobią, a do tego wcale nie będą się pojawiały nowe grzybale. Lepiej zerwać wszystko, a potem czekać na kolejny rzut.
08 listopada 2019RainbowDash pisze: Jestem przed pierwszym ciastkiem i przeczytałem prawie całe już forum ale nigdzie nikt nie napisał ile tego wachlowania albo wietrzenia czy mógłby mi ktoś podać jakie kolwiek ramy czasowe jak robił albo jak powinno być?
Terrarium na ciastka miałem zrobione z dużego, półprzezroczystego, plastikowego pudła kupionego w OBI. Wachlowanie polegało na otwarciu pudła i niezbyt intensywnym wachlowaniu ciastek pokrywką przez kilkanaście do kilkudziesięciu sekund. Tyle. Długo i delikatnie. Minut zwykle wystarcza. Cztery razy dziennie jest w sam raz, można więcej, można mniej, ale ważne, żeby to robić cały czas i w miarę regularnie. Tzn lepiej wietrzyć trzy razy na dobę co osiem godzin, niż trzy razy na dobę, ale w odstępach dwugodzinnych i potem przez resztę dnia i nocy już nie.
Pro tip 1: dwutlenek węgla jest ciężki i zbiera się na dnie terrarium albo torby, dlatego warto wachlować nieco dłużej, żeby się go na pewno pozbyć. Kilka machnięć to za mało, lepiej zrobić kilkadziesiąt.
Pro tip 2: nie powinno się wachlować zbyt mocno. Zbyt silny strumień powietrza wysusza ciastko i może prowadzić do powstania stromy. To taka twarda skorupa, którą grzybnia porasta,żeby się zabezpieczyć przed wpływem niekorzystnych warunków atmosferycznych. Dlatego wachlować należy długo i delikatnie, a nie napierdalać jak turbina silnika odrzutowego. Kiedyś mi w ten sposób ciastka porosły skorupą, więc to nie jest teoretyzowanie, a usuwanie stromy to dość upierdliwe i niewdzięczne zajęcie.
"Rutyna to rzecz zgubna "
![[mem]](https://hyperreal.top/wtf/memy/b/beff1643-37ec-4bea-8a47-713912b903e7/Djdmglrktkfk.jpg?X-Amz-Algorithm=AWS4-HMAC-SHA256&X-Amz-Credential=nxyCWzIV8fJz5t5dUSIx%2F20250429%2FNOTEU%2Fs3%2Faws4_request&X-Amz-Date=20250429T130002Z&X-Amz-Expires=3600&X-Amz-SignedHeaders=host&X-Amz-Signature=041b139cb162321738eb0af7422c0837f271e154b4ab049d3e7991b0062dde8f)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/221176_r2_940.jpg)
Alkohol zabija 82 osoby dziennie. "W Radomiu jest więcej monopolowych niż w całej Szwecji"
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/marsz-wyzwolenia-konopi-w-warszawie-28-05-2022-r-.jpg)
Zróbmy przykrość „gangom ze Wschodu” i zalegalizujmy marihuanę (na dobry początek)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/jrt-treated-cortical-neuron.jpg)
Nowa nadzieja dla pacjentów ze schizofrenią. Opracowano przełomowy lek inspirowany LSD
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stworzyli nową cząsteczkę o nazwie JRT, która może zrewolucjonizować leczenie schizofrenii i innych chorób mózgu. Lek działa podobnie do LSD, ale nie wywołuje halucynacji. Dodatkowo, wykazuje silniejsze działanie niż stosowana obecnie ketamina.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/petru.jpg)
Ryszard Petru ma już projekt depenalizacji marihuany. Znamy szczegóły
Dopuszczenie posiadania do 15 gramów suszu lub jednego krzaka konopi na własny użytek – to propozycja, którą przedstawi zespół parlamentarny tworzony przez posłów koalicji. Dotarliśmy do szczegółów projektu, które potwierdzają nasze wcześniejsze ustalenia.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/mandarynki.jpg)
To nie zgniłe mandarynki. 24-latek niósł w torbie tak zapakowane narkotyki. Wpadł, bo spanikował
"Dzięki czujności, doświadczeniu i doskonałemu rozpoznaniu terenu, policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie kolejny raz skutecznie uderzyli w przestępczość narkotykową."