Dział o sprawach, w których zarzut nie opiera się na Ustawie o przeciwdziałaniu narkomanii.
ODPOWIEDZ
  • 48 / 2 / 0
Czy jeśli w wieku 16lat miałem wyrok za kradzież w sklepie (jedynie upomnienie od sądu) mając 18lat dostanę zaświadczenie o niekaralności? Słyszałem że mając 18 wyrok zostanie utajniony i dostanę zaświadczenie normalnie.
  • 365 / 104 / 0
ja byłam karana w wieku 16 lat 3 razy (zawiasy,kurator, nawiązka, prace społeczne itp, jak miałam 23 lata musiałam do pracy zanieść zaświadczenie i nic nie wyszło
Lepiej trzymać nos w książkach niż w cudzych sprawach 📖
  • 132 / 22 / 0
Upomnienie jest środkiem wychowawczym, który oceniany jest jako jeden z najłagodniejszych. Ulega zatarciu z KRK po ukończeniu przez nieletniego 18. roku życia.
  • 880 / 365 / 6
Zaświadczenie o niekaralności każdy może sobie sprawdzić na portalu eKRK, uprzednio zabuliwszy bodajże 20 złotych od wniosku. Tak wydrukowane na własnej drukarce zaświadczenie przeszło mi w sądzie, tak więc wam też przejdzie :D
Everything's better with acryl. It's like bacon, but acryl.
Moje posty Ci pomogły - podziękuj mi za post!
  • 2011 / 124 / 0
Lecą widzę pytania o zatarcia i zaświadczenie o niekaralności. Mogę się podzielić swoim przypadkiem, wydaje mi się że przypadkiem znalazłem trik do przyspieszenia zatarcia.

Kontekst:
Nabroiliśmy z ówczesną dziewczyną solidnie około 2010 roku, a potem jeszcze w 2011. Kilkadziesiąt zarzutów (nazywali nas "państwo 2 tomowe akta" %-D ), na szczęście ładnie się to złożyło w czasie. Dla mnie wpadły dwa wyroki, zawiasy, 1.5 roku i 2 lata jakoś końcówką 2012r (jakoś tak śmiesznie jeszcze, że drugi dostałem zanim pierwszy się uprawomocnił, w każdym razie w obu przypadkach odpowiadałem jako niekarany). 5 lat próby i 8 do zatarcia.

Wynika stąd, że zatarcie powinno nastąpić jakoś w tym roku. Ale formalnie od 2 lat jestem niekarany i mam na to papiery :)

Gdzieś końcem w 2017 pogadałem z kuratorką i uznaliśmy, że nasze spotkania nie mają sensu, bo ją przekonałem że u mnie wszystko gra. Wystąpiła do sądu o umorzenie i powiedzieliśmy sobie do widzenia.

Otóż okazuje się, że w takim przypadku sprawa się zaciera w rok od umorzenia.

Wniosek: dobrze jest żyć dobrze z kuratorem ;)

Miałem co prawda chwilę zwątpienia, zwolniłem się z jednej pracy i miałem już nagraną drugą, ale poprosili o zaświadczenie i wynajęli firmę do "background check'a". Poszedłem do sądy (chyba?) po zaświadczenie i odmówili mi wystawienia od ręki, ale po kilku dniach dostałem info że papiery są do odebrania.

Wniosek 2: jest burdel w papierach, czasem jak nie zawnioskujesz o zaświadczenie to się "samo" nie zaciera i trzeba popchnąć trybiki.
  • 132 / 22 / 0
Podsumowując, dostałeś dwie kary 1,5 i 2 lata każda w zawieszeniu na 5 lat, tak - (1,5 na 5 i 2 na 5)?
Kara w zawieszeniu co do zasady ulega zatarciu z upływem okresu próby (5 lat) + 6 miesięcy, więc nie wiem skąd te 8 lat do zatarcia. Przy założeniu, że wyrok zapadł z końcem 2012, jak piszesz, to kary te uległy zatarciu w połowie 2018 roku. Raczej nie widzę tu tajemniczej furtki ;)
  • 57 / 10 / 0
a ja jeszcze dodam że zatarcie zawiasów to tylko pół roku a zatarcie grzywny to 5 lat(chyba a moze 4 nie wiem dokładnie ale dużo dużo wiecej) u Ciebie to bez znaczenia bo zawiasy dostałeś na okres 5 lat ale jak ktoś ma wybór płacic grzywne i mieć niby spokój to czasem lepiej dostac te zawiasy powiedzmy pół roku na rok i po półtora roku jestsmy czyści jak łza no tylko przez rok pasuje nic nie nawywijać :świnia:
  • 2011 / 124 / 0
24 lutego 2020Kermitt pisze:
Podsumowując, dostałeś dwie kary 1,5 i 2 lata każda w zawieszeniu na 5 lat, tak - (1,5 na 5 i 2 na 5)?
Kara w zawieszeniu co do zasady ulega zatarciu z upływem okresu próby (5 lat) + 6 miesięcy, więc nie wiem skąd te 8 lat do zatarcia. Przy założeniu, że wyrok zapadł z końcem 2012, jak piszesz, to kary te uległy zatarciu w połowie 2018 roku. Raczej nie widzę tu tajemniczej furtki ;)
Hmm, zależy. Jeśli zaciera się po pół roku od końca okresu próby, to i tak byłem pół roku do przodu, a akurat w styczniu 2018 potrzebowałem papierów.

Zakładam, że im wcześniej zostanie umorzone, tym więcej można zyskać. W każdym razie, chodzi o to, że warto się dogadywać z kuratorem i takie jest przesłanie tej historii :)
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996

Newsy
Rekordowa liczba zgonów po narkotykach w Berlinie. Nie żyje około 300 osób

Zażywanie narkotyków doprowadziło w ubiegłym roku w Berlinie do śmierci około 300 osób; to najwyższa odnotowana dotąd liczba - podała we wtorek agencja dpa, powołując się na dane Visty, berlińskiej organizacji zajmującej się pomocą uzależnionym.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.

Nastolatki używające marihuany mają podwojone ryzyko poważnych zaburzeń psychicznych

Nastolatki używające marihuany mogą mieć w przyszłości aż dwukrotnie wyższe ryzyko rozwoju zaburzeń psychotycznych i choroby afektywnej dwubiegunowej - wynika z dużego badania opublikowanego w „JAMA Health Forum”.