Nie cytujemy posta bezpośrednio nad swoim. taurinnn
poszukuję leku który spowolni moje myślenie trochę . Żeby przestał mój mózg chodzić na podwójnych obrotach bo aż mi piszczy w głowie . Mam natłoki myśli ... Prawdziwe gonitwy . Chcialbym zacząć myśleć pozytywniej również ale nie chciałbym zmieniać swoich cech osobowości ... Chciałbym żeby po prostu spowolniło mi to jebane myślęnie . Żeby te gonitwy przestały mnie nachodzić . Pytałem już wcześniej czym są gonitwy myśli jedni mówili że dwubiegunowosc inni że nerwica ... Ale co jeśli nie mamy problemu z uczuciami i nastrojem tylko z myślami ?? Czy nadal to może być dwubiegunowosc ??
Doradzcie proszę
Pisząc o lekach, używamy nazw substancji. Scalono z tematem Doradźcie proszę antydepresant. taurinnn
Escitalopram jest jednym z najbardziej selektywnych SSRI, wpływa właściwie tylko na serotoninę, więc to taki typowy lek z tej grupy. Przy większych dawkach trzeba byc ostrożnym pod względem kardiologicznym (możliwe wydłużenie odstępu QT, zaburzenia rytmu serca...). Poza ewentualnymi problemami kardiologicznymi ma raczej najmniej skutków ubocznych z tej grupy.
sertralina (Asertin) silnie blokuje wychwyt zwrotny serotoniny (w teorii wystarczy 9 mg, by zablokować go w 50%), poza tym w dużych dawkach wyraźnie działa też na dopaminę, świetnie aktywizuje i poprawia nastrój. Na początku może zwiększyć lęki, więc najlepiej wprowadzać ją stopniowo. Ogólnie przyjmuje się, że wpływ na dopaminę jest zauważalny w dawkach 150 mg i więcej, ale generalnie im większa dawka, tym bardziej jest on odczuwalny. Na początku często są nudności, zawroty głowy, wzmożone pocenie itp. - zwykle przechodzi po ok. 3 tygodniach. Częściej też zmniejsza apetyt niż go zwiększa - ogólnie na sertralinie i fluoksetynie pacjenci stosunkowo często chudną.
paroksetyna (Parogen) jest jednym z silniejszych SSRI, ale u wielu osób ma bardziej sedatywny profil - częsta senność na początku leczenia, w dodatku najczęściej po paroksetynie w ChAD faza zmienia się na maniakalną. Ma najkrótszy z SSRI okres półtrwania, zwykle najbardziej wpływa na funkcje seksualne, ale przeważnie też szybciej zauważalne są pierwsze efekty, dość szybko stawia na nogi w ciężkiej depresji. I chyba jeden z najlepszych SSRI przeciwlękowo.
Z tych trzech osobiście brałam paroksetynę i sertralinę (przy czym najdłużej tę drugą) i na niej też jestem obecnie - paroksetyna po pewnym czasie powodowała u mnie stan mieszany, ale poza tym działała dobrze. sertralinę po okresie wkręcania się bardzo sobie chwalę i nawet w remisji jestem na dawce podtrzymującej.
Działa od razu, w dodatku euforycznie i stymulująco.
Lek pierwszego rzutu.
Uzależnienie swoją drogą, ale można go zażywać doraźnie.
W Modulatorach GABA Pregabalin Guide z redakcją Matiego.
Lepsza dostępność do terapii dla osób uzależnionych od opioidów
Rada Ministrów przyjęła nowelizację ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii oraz niektórych innych ustaw. Nowe rozwiązania zwiększają dostęp do leczenia osób uzależnionych, upraszczają procedury dla instytucji publicznych oraz umożliwiają skuteczniejsze udzielanie pomocy medycznej.
Badania dowiodły, że marihuana opóźnia rozwój nastolatków
Badanie przeprowadzone na ponad 11 tys. nastolatków wykazało, że zażywanie marihuany wiąże się z wolniejszym rozwojem poznawczym (zapamiętywaniem, koncentracją i szybkością myślenia), a także z gorszą pamięcią w kluczowych latach rozwoju mózgu.
Magiczne grzyby w walce z uzależnieniem od nikotyny - przełom czy obiecujący eksperyment?
Nowe badania sugerują, że psylocybina - substancja psychoaktywna zawarta w tzw. "magicznych grzybach" - w połączeniu z psychoterapią może znacząco zwiększyć skuteczność rzucania palenia. Choć wyniki są obiecujące, naukowcy podkreślają potrzebę dalszych badań.