Po samych dziurkach ciężko będzie komuś tutaj zidentyfikować, co konkretnie podgryza Ci krzaka.
Możesz zrobić wywar z czosnku i opryskać nim krzaka. Nie wiem czy i na jakie szkodniki to działa, ale na pewno nie zaszkodzi.
Bardzo chciałbym stworzyć kiedyś coś w stylu algorytmu diagnozującego problem z konopiami na podstawie listy pytań z odpowiedziami do wyboru. Problemem nie są kwestie programistyczne, bo to akurat dość proste. Potrzebna jest szeroka i rzetelna wiedza. Ja ją próbuję zdobywać online, ale dość ciężko znaleźć coś wiarygodnego i pewnego. Do tego trzeba lat doświadczeń w uprawie zarówno indoor, jak i outdoor. Kogoś, kto wprowadziłby człowieka w temat w sposób profesjonalny.
Na podstawie 10 minutowej analizy podobnych zdjęć, nie ustaliłem absolutnie nic. Niestety te rośliny mają to do siebie, że na większość problemów reagują brązowiejącymi plamami.
Czy ten problem jest globalny i występuje na całej roślinie? Jeśli nie, to gdzie? (dół, góra, centrum)? Znasz pH ziemi w której uprawiasz i wody, którą podlewasz? Jakiego / jakich nawozów używasz i jak często?
Gdyby to były moje rośliny, zacząłbym od ustalenia pH ziemi i wody. W większości przypadków problemem jest raczej zbyt kwaśne pH więc nie zaszkodzi podlać wodą z dolomitem (nawet jeśli pH jest zbyt zasadowe, to dolomitem nie podbijesz go już bardziej).
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Jak kawa wpływa na oś jelita-mózg?
Naukowcy z University College Cork postanowili dogłębnie zbadać mechanizmy stojące za pozytywnym wpływem kawy na oś jelita-mózg. Wyniki badań, opublikowane na łamach Nature Communications pokazują, w jaki sposób regularne picie kawy i kawy bezkofeinowej wpływa na mikrobiom jelit, a co za tym idzie, na nasze zachowanie oraz poziom stresu.
Zanieczyszczenie wody kokainą zmienia zachowanie łososi na wolności
Pod wpływem zawartej w ściekach kokainy, a zwłaszcza jej metabolitu, młode łososie atlantyckie pływają dalej i rozprzestrzeniają się na większą odległość – informuje pismo „Current Biology”.
Koniec ery alkomatów. W polskich firmach zaczyna się era narkotestów
Kilkanaście lat temu problem używek w miejscu pracy kojarzył się niemal wyłącznie z alkoholem. Kontrola trzeźwości, alkomaty, procedury odsuwania pracownika od obowiązków – to wszystko zamieniło się w standard w wielu branżach. Dziś jednak punkt ciężkości wyraźnie się przesunął. Coraz częściej mówi się nie o alkoholu, lecz o narkotykach i innych substancjach psychoaktywnych. Wydaje się, że ta zmiana nie jest przypadkowa, ale wpisuje się w szerszy trend społeczny, szczególnie widoczny w młodszym pokoleniu.