...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 2 / / 0
Witaj Hyperealu!

Zamierzam coś zmienić. Mówiłem sobie to nie raz... Jest już chyba granica.
Mam dość życia, kiedyś byłem ambitny, chłonny wiedzy, zmotywowany...
Mam 24 lata... Znajomi, nawet Ci, z którymi ćpałem, ogarneli się, żyją dobrze, mają firmy, kręcą flote, a Ja...

Generalnie mam zamiar rzucić wszystkie używki i nałogi, które zabierają.... w sumie wszystko...
Mówie tu nawet o kawie, od kofeiny i energetyków też jestem uzależniony..

A więc.
alkohol - Zawsze wolałem fufu niż alko. Zawsze po alko mam tak, że głowa jeszcze chce o wiele więcej, ale po prostu rzygam...
Z nim raczej nie mam problemów, wiadomo okazyjnie no i na imprezach, grillach, wyjscia ze znajomymi na pare piwek.

kofeina - Od jakiś dobrych 2 lat nie funkcjonuje bez energetyka w ciągu dnia, czasami kilka
nikotyna - Od 5 lat nałogowo, to znaczy minimum 1 paczka dziennie, na imprezie przy fufu lekko 2+

Ścierwo - Od 5 lat. Od fety przez dopy, kryształy, ciastka. Dopów daaawno nie tykam. Reszta wiadomo na początku tylko na imprezach, ale imprezy były od piątku do niedzieli. Tak jakieś 2 lata. Pozniej czasami też gdzieś na imprezie ale tylko feta, aż zdażyło się w tygodniu... Teraz tylko feta. Po prostu brałem, bo lepiej sie czułem, łatwiej było rozmawiać, wszystko stało się łatwiejsze... Byłem z dziewczyną, przed którą to ukrywałem, nawet przy niej... Do tej pory nie wiem jak tego nie widziała, może nie chciała... Teraz od 2 lat jest dramat. W domu, w pracy, wszedzie... Na dodatek najczesciej sam... Jeszcze pol roku temu chciało mi się iść do klubu i wgl... Teraz? Siedze w weekend w domu i odkurzam pół nocy... Po prostu zauważyłem uzaleznienie fizyczne. Zawsze mówiłem, wszystko dla ludzi, ale z umiarem. Po prostu cpam bo wtedy nie myślę o problemach w domu od urodzenia, o długach których mam sporo... Często normalnie jem i śpie po fufu. Potrafie wytrzymać pare dni, ale widze że robie to coraz częściej....

marihuana - pale praktycznie codziennie od 7 lat, czasem dużo, czasem buszek tylko, po prostu lubię, tego nie chce rzucić, ograniczenie przyjdzie jeszcze z wiekiem.

Nie wiem jak się przygotować do detoxu. Bez fufu, papierosów, energetyka czuje się jak śmieć, albo chodze wkurwiony na maksa. Nie wiem jak całą zwałe odstawienną pogodzić z codziennym życiem, pracą. Od czego zacząć?
  • 85 / 29 / 0
Zacznij od przekonania samego siebie, że na prawdę tego chcesz. Mam 23 lata, opio w krwiobiegu od jakiśch 7 i kilka(naście?) odwyków/odtruć/detoksów za sobą. Przestałem oszukiwać siebie i innych, że z tym skończę, bo najzwyczajniej jeszcze tego nie czuję. I tak największym sukcesem było odtrucie się od H po rocznym ciągu i po kilku tygodniowej przerwie powrót do K w dawkach >600 mg. Na razie nie jest źle, pracuję, mam fajną dziewczynę, mieszkanie, nie dopuszczam do ciągów i no...tylko jeszcze przestać pić ;)
Uwaga! Użytkownik LittlePossessedRock nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1756 / 239 / 0
02 lipca 2019odmiennyswiatapoglad pisze:
Witaj Hyperealu!

Zamierzam coś zmienić. Mówiłem sobie to nie raz... Jest już chyba granica.
Mam dość życia, kiedyś byłem ambitny, chłonny wiedzy, zmotywowany...
Mam 24 lata... Znajomi, nawet Ci, z którymi ćpałem, ogarneli się, żyją dobrze, mają firmy, kręcą flote, a Ja...

Generalnie mam zamiar rzucić wszystkie używki i nałogi, które zabierają.... w sumie wszystko...
Mówie tu nawet o kawie, od kofeiny i energetyków też jestem uzależniony..

A więc.
alkohol - Zawsze wolałem fufu niż alko. Zawsze po alko mam tak, że głowa jeszcze chce o wiele więcej, ale po prostu rzygam...
Z nim raczej nie mam problemów, wiadomo okazyjnie no i na imprezach, grillach, wyjscia ze znajomymi na pare piwek.

kofeina - Od jakiś dobrych 2 lat nie funkcjonuje bez energetyka w ciągu dnia, czasami kilka
nikotyna - Od 5 lat nałogowo, to znaczy minimum 1 paczka dziennie, na imprezie przy fufu lekko 2+

Ścierwo - Od 5 lat. Od fety przez dopy, kryształy, ciastka. Dopów daaawno nie tykam. Reszta wiadomo na początku tylko na imprezach, ale imprezy były od piątku do niedzieli. Tak jakieś 2 lata. Pozniej czasami też gdzieś na imprezie ale tylko feta, aż zdażyło się w tygodniu... Teraz tylko feta. Po prostu brałem, bo lepiej sie czułem, łatwiej było rozmawiać, wszystko stało się łatwiejsze... Byłem z dziewczyną, przed którą to ukrywałem, nawet przy niej... Do tej pory nie wiem jak tego nie widziała, może nie chciała... Teraz od 2 lat jest dramat. W domu, w pracy, wszedzie... Na dodatek najczesciej sam... Jeszcze pol roku temu chciało mi się iść do klubu i wgl... Teraz? Siedze w weekend w domu i odkurzam pół nocy... Po prostu zauważyłem uzaleznienie fizyczne. Zawsze mówiłem, wszystko dla ludzi, ale z umiarem. Po prostu cpam bo wtedy nie myślę o problemach w domu od urodzenia, o długach których mam sporo... Często normalnie jem i śpie po fufu. Potrafie wytrzymać pare dni, ale widze że robie to coraz częściej....

marihuana - pale praktycznie codziennie od 7 lat, czasem dużo, czasem buszek tylko, po prostu lubię, tego nie chce rzucić, ograniczenie przyjdzie jeszcze z wiekiem.

Nie wiem jak się przygotować do detoxu. Bez fufu, papierosów, energetyka czuje się jak śmieć, albo chodze wkurwiony na maksa. Nie wiem jak całą zwałe odstawienną pogodzić z codziennym życiem, pracą. Od czego zacząć?
Słabo to widzę.
Nie pytaj się nas jak zacząć tylko zacznij.
Chyba że liczysz że zrobimy to za ciebie. Zaniedbywałeś się x lat myślisz że to łatwe i przyjemne organizowanie sobie czasu na trzeźwo?
  • 437 / 109 / 0
Ja też to słabo widzę. W ogóle lol, przygotowanie do stanu odstawienia? %-D Miej jaja gościu i to odstaw, a nie nam jebnąłeś historyjkę o tym ile ćpałeś. Na detoks i do ośrodka na 12 miesięcy, jedyna opcja. A, no i nie chcę cię martwić, ale bakę też musisz odstawić.
Bez fufu, papierosów, energetyka czuje się jak śmieć.
Nie chcę być niemiły, ale jest dokładnie tak, jak napisałeś. Teraz musisz się tylko nauczyć nie być śmieciem.

Pozdro i trzymam kciuki!
  • 24 / 4 / 0
Jak będziesz miał parcie i chęć na odstawienie dasz radę(mówię na swoim przykładzie). 4 tyg nie biorę już nic, lecz wyjechałam z miasta gdzie znajomi i ludzie mnie nakręcali i sama się nakręcałam. Dwa dni przed wyjazdem naćpałam się jak dzika świnia, a teraz po 4 tyg ciągnie mnie, ale wolny czas przeznaczam na wycieczki, spacery, trening lub rysowanie. Oczywiście każdy ma inaczej, ale spróbuj wolny czas zagospodarować tak, żeby jak najmniej myśleć o ćpaniu itp.
:kreska: kiciorz.
  • 1455 / 592 / 0
@odmiennyswiatapoglad

Zaczynasz z kompletnie zlej strony . Zabierz sie wpierw za problemy przez ktore zaczales cpac (cokolwiek to nie jest) i wtedy majac juz w miare zycie opanowane zaczynaj odstawianie substancji .
Aha i :liść: codziennie to tez niedobrze , palac z taka czestotliwoscia nie bedziesz sie nigdy dobrze czul .
Życie jest zdrojem rozkoszy; ale tam, gdzie pije zeń motłoch, zatrute są wszystkie studnie.
  • 9300 / 1808 / 2
07 lipca 2019zielonaleyta pisze:
Jak będziesz miał parcie i chęć na odstawienie dasz radę(mówię na swoim przykładzie). 4 tyg nie biorę już nic, lecz wyjechałam z miasta gdzie znajomi i ludzie mnie nakręcali i sama się nakręcałam. Dwa dni przed wyjazdem naćpałam się jak dzika świnia, a teraz po 4 tyg ciągnie mnie, ale wolny czas przeznaczam na wycieczki, spacery, trening lub rysowanie. Oczywiście każdy ma inaczej, ale spróbuj wolny czas zagospodarować tak, żeby jak najmniej myśleć o ćpaniu itp.
4tyg to nic.
Po 4 tyg dopiero niektore mechanizmy zaczynaja szalec.
Zamierzam coś zmienić
To zmien.
Nic nie planuj poprostu odstaw.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 1756 / 239 / 0
07 lipca 2019zielonaleyta pisze:
Miodowy miesiąc uuuu też go miałem.
Ja po roku absty od bk, AMP, coke uświadomiłem sobie że jedyną przyjemność jaką sobie fundowałem to narkotyki i jedyną przyjemność jaką chciałem to było zalanie łba serotoniną i dopaminą bez żadnego wysiłku co teraz z perspektywy czasu było słabe bycie na fazie żeby być.

Ps
Życie w trzeźwości jest nudne i monotonne po odstawieniu to od nas zależy jak je sobie zorganizujemy.
  • 128 / 18 / 0
Najgorzej. Szukanie pomysłu na trzeźwość na forum dla ćpunow to jak strzał w kolano. Ja od kiedy tu jestem czuje znowu coraz większą fascynację.
Jeżeli faktycznie chcesz z te gho wyjść a nie po prostu usłyszeć, że inni też walą różne rzeczy na potęgę i usprawiedliwić się na naszym tle, że przecież niektórzy są bardziej wjebani to radzę iść po prostu do specjalisty. Tutaj nie ma takich co Ci przeprowadza terapię odwykowa.
  • 258 / 106 / 0
Myślę że autorowi wątku nie tyle chodziło o rozpisanie szczegółowego, zindywidualizowanego planu detoxu, ile o ogólne wskazówki pod względem nastawienia mentalnego i kierunków działania.

Z tej perspektywy IMO jedyne sensowne rady, jakie tu padły to:
1. Rozpoznać i przyatakować przyczyny wjebania się w nałóg/nałogi. Nie, kurwa, nigdy nie jest tak, że ćpanie samo nam wpada w ryj, kanał, nocha, dupę czy jaką kto ROA preferuje ot tak, samo z siebie. Owszem, na początku może być zwykła ciekawość jak to jest, ale wjebanie się po uszy zawsze ma swoje źródła w nieprzepracowanych problemach życiowych.
2. Odciąć się w miarę możliwości od bodźców nakręcających nas na narko. Wątek dobrze rozwinęła @zielonaleyta, nie mam w sumie nic więcej do dodania.
3. Ww. koniecznie konsultować, przynajmniej na początkowych odcinkach tej zawsze wyboistej drogi, ze specjalistą psychologiem. W skrajnym przypadku leczenie w ośrodku zamkniętym.

Rady typu "don't think too much, just do it" proponuję ignorować. Przez jakiś czas uczęszczałem na terapię uzależnień, dopóki nie uznałem że wypracowałem z pomocą specjalisty wystarczającą ilość mechanizmów radzenia sobie z nałogiem, trzymania go w ryzach (pełna absta nie była nigdy moim celem). Mój psycho popukałby się w głowę, gdyby przeczytał tego rodzaju pierdolety. Mam też trzeźwych alkoholików wśród rodziny i znajomych, dokładnie te same sposoby radzenia z uzależnieniem przerabiali co w punktach 1-3.

No ale znając życie zaraz hajpowi szamani mnie tu obszczekają.
Anarchizm, nihilizm, prymitywizm: 3 słowa najlepiej oddające mój światopogląd i moje jestestwo.
O narkomanii nie wspominam, bo na tym forum to jak afiszowanie się że ma się w dupie otwór do srania.
---
I want more life, fucker!
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.

Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

Przemytnicy kokainy z Kolumbii skazani. Pachnące mentolem narkotyki przylatywały na Śląsk

Gliwicki sąd skazał sześciu członków grupy przestępczej, która drogą lotniczą przemyciła na Śląsk kilkadziesiąt kilogramów kokainy. Przewożona ją w paczkach z napisem "Rolls Royce".