Dyskusja na temat rodziny roślin (Solanaceae) z rzędu psiankowców.
ODPOWIEDZ
Posty: 17 • Strona 1 z 2
  • 12 / / 0
Siemanko, chciałem zapytać ludzi którzy się bardziej znają o jakieś sztuczki, porady związane z uprawą tytoniu. Chodzi mi o m.in rodzaj gleby i nawozów jakie należy stosować. Ale także sprawy k których mogłem zapomnieć. Fermentator mam w planach. Chciałbym mieć ogólny zarys tego co trzeba zrobić bo nie ma co ukrywać jestem dość zielony, a uprawa tytoniu zainteresowała mnie nie dawno. Za każdą próbę pomocy z góry dzięki :D
  • 38 / 2 / 0
Nie ma akcyzy na taka uprawe? :)
  • 12 / / 0
cut

Z tego co sie zorientowalem to jesli się nie sprzedaje to nie
Nie cytujemy posta, pod postem.Lobo87
  • 269 / 24 / 0
Generalnie podobnie jak zioło. Liście zbierasz od dołu gdy zaczynają żółknąć, najmocniejsze są te na końcu zbioru. Suszysz około tygodnia w temp 35-65 do 70. To tak z grubsza.
Co konkretnie chcesz wiedzieć?
Chcesz to sadzić outdoor?



ehee
  • 1100 / 273 / 0
paliłem kilka takich samoróbek i zawsze było to siano pokroju korsarza, na pewno istotne jest, jaka odmianę sie uprawia
Uwaga! Użytkownik 3ldritch nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 12 / / 0
Zamówiłem 3 rodzaje virgine burley NICOTINA RUSTICA. Może przesyluszyles tyton w czasie fermentacji bądź źle aromatyzowałeś? Pytam bo chciałbym uniknąć tego błędu.
  • 46 / / 0
Żeby kilogram tytoniu mieć dla siebie ile trzeba roślinek?
  • 12 / / 0
Gdzies przeczytalem że z jednej rośliny jest ok 15dkg
  • 1100 / 273 / 0
29 listopada 2018MatiSmokPL pisze:
Zamówiłem 3 rodzaje virgine burley NICOTINA RUSTICA. Może przesyluszyles tyton w czasie fermentacji bądź źle aromatyzowałeś? Pytam bo chciałbym uniknąć tego błędu.
nie ja byłem producentem, nie wiem, był po prostu słaby i sianowaty, nie wiem na ile moc i smak tytoniu zależy od odmiany a na ile od fermentacji w sumie
Uwaga! Użytkownik 3ldritch nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 12 / / 0
Moc od odmiany zapach I smak jest wynikiem fermentacji
Dla innych osób które chciały by się pobawić w uprawę podlinkowywyje fora na których można coś znaleźć w związku z budową fermentatora I samych początków

Fermentator:
https://trawka.org/topic/36271-fermenta ... nie-tylko/

Informacje o uprawie
http://www.tytonie.fora.pl/uprawa-tyton ... a,422.html

Dalej zachęcam do wymiany zdań I stworzenia swego rodzaju pomocnika dla ludzi którzy się tym zainteresowali ;)
ODPOWIEDZ
Posty: 17 • Strona 1 z 2
Newsy
[img]
Jak służby rozbiły kokainowy szlak z Kostaryki do Europy?

Międzynarodowa operacja o kryptonimie „Purga-Calipso Guanacaste”, koordynowana w Europie przez Europol i prowadzona równolegle przez kostarykańską Policía de Control de Drogas, hiszpańską Guardia Civil oraz portugalską Polícia Judiciária, zlikwidowała szlak przerzutowy, którym od 2019 roku trafiały do Europy setki kilogramów kokainy ukrytej w mrożonym proszku juki i kontenerach z owocami.

[img]
Marynarka wojenna Salwadoru skonfiskowała ponad 6 ton kokainy

Prezydent Salwadoru, Nayib Bukele, ogłosił w piątek przejęcie 6,3 tony kokainy i aresztowanie 17 podejrzanych handlarzy narkotyków podczas czterech „bezprecedensowych” operacji marynarki wojennej kraju na Oceanie Spokojnym.

[img]
DNA w powietrzu. Wykrywają tak narkotyki i patogeny

Przełomowe badanie naukowców z Uniwersytetu Florydy wykazało, że środowiskowe DNA (eDNA) zasysane prosto z powietrza może dostarczyć szczegółowych informacji o otaczającym nas świecie. Od identyfikacji zagrożonych gatunków i śledzenia ludzkich patogenów, po wykrywanie alergenów i nielegalnych substancji.