W załączniku do ustawy o przeciwdziałaniu narkomani wpis o konopiach stanowi:
KONOPI ZIELE I ŻYWICA
innych niż włókniste oraz
wyciągi, nalewki farmaceutyczne,
a także wszystkie inne wyciągi z
konopi innych niż włókniste
która będzie jak najbardziej psychoaktywna, nawet po jednym kieliszku, no ale zrobiona przecież w świetle tego przepisu zupełnie legalnie?
Czy jest jakiś inny przepis który delegalizuje takie działanie, bądź zwyczajnie sąd by stwierdził że skoro zawiera THC które jest nielegalne (tak samo jak legalne konopie włókniste) to idę do pudła bo tak?
Nielegalna jest marihuana, a nie THC. Jeszcze pozwól że przypomnę definicję konopii włóknistych z najnowszego rozporządzenia:
konopie włókniste
– rośliny z gatunku konopie siewne (Cannabis sativa L.), w których suma zawartości delta-9-tetrahydrokannabinolu oraz kwasu tetrahydrokannabinolowego (kwasu delta -9-THC-2-karboksylowego) w kwiatowych lub owocujących wierzchołkach roślin, z
których nie usunięto żywicy, nie przekracza 0,20% w przeliczeniu na suchą masę;
Moje posty Ci pomogły - podziękuj mi za post!
Tzn muszę poprawić, na ich herbatce jest napisane PONIŻEJ 0,3%. Ale już nie PONIŻEJ 0,2%. Groznie to wygląda :diabolic:
18 września 2018LittleQueenie pisze: Nielegalna jest marihuana, a nie THC.
tetrahydrokannabinol i jego warianty stereochemiczne znajduje się w grupie II-P Wykazu Środkow Odurzających i Substancji Psychotropowych.
Moje posty Ci pomogły - podziękuj mi za post!
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Raport: w Europie pojawiają się nowe narkotyki o większej sile działania
Feralny lot Air India. Dwóch kolejnych pilotów oblało... narkotesty
Ciąg dalszy rozliczania feralnego lotu samolotu Air India z Phuket w Tajlandii do Delhi w Indiach. Po tym, jak kapitan nie przeszedł testu na obecność narkotyków, przewoźnik przebadał ponad trzystu pilotów i w dwóch przypadkach testy dały wynik pozytywny.
Chcą zakazać reklam alkoholu w Polsce. Może to być też koniec dla promocji 12+12
Trwają zaawansowane prace nad zmianami w ustawie o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Wspólny projekt przygotowany przez Lewicę i Polskę 2050 zakłada całkowity zakaz reklamy alkoholu, a także zakaz jego promowania w sklepach. Co to oznacza?
Oświęcim. Zasnął na ławce miał przy sobie torbę narkotyków
Policjanci z Ogniwa Patrolowo-Interwencyjnego oświęcimskiej komendy Policji podczas patrolu zatrzymali 18-letniego obywatela Ukrainy. Nastolatek posiadał przy sobie torbę z kilkoma rodzajami narkotyków. Jest podejrzewany o posiadanie znacznych ilości środków odurzających.