Więcej informacji: Dekstrometorfan w Narkopedii [H]yperreala
Piłem tak-> Pierw Acodin (jak dobrze pamiętam to 30 było) po 10 popijane mineralką i jak skonczyłem z dexem wypilem soczek nawet smaczny był.
Faza bardziej przyjemna i bez niespodzianek żołądkowych...Czy działa na moc fazy(niewiem) ale napewno jest przyjemniej i brzuszek nie boli
Wpierdalasz sobie do głowy że grejpfrut pomaga i nie będzie bełtów...:) i nie myslisz o bełtach to bełtów nie będzie.
grejpfrut ? imo napewno w jakims stopniu dziala na faze co jest potwierdzone pewnymi zaleznosciami, a na zoladek ? niewiem, to nie moj problem, mdlosci mam rzadziej niz od swieta
jednak rzadko go stosuje, i powiedzialbym ze nie tylko grejfjut dziala, bo np mam wrazenie ze kiedys bardzo znaczaco faze wzmocnila mi niegazowana woda o smaku jablkowym, a i dochodzily mnie glosy ze cola potrafi odwalic niezla robote :)
Kofeiny w coli jest mało, więc wątpię że ma to wpływ.
Grejpfrut działa przez blokadę enzymu P450-2D6, który metabolizuje deksa. Skutkuje wolniejszym metabolizmem, czyli większym stężeniem deksa we krwi, ale też gorszą przemianą DXM->DXO, więc zmienia charakter fazy (to już przerabialiśmy w innym wątku).
Problem główny z grejpfrutem jest ten, że nie mamy pewności czy - podobnie jak ma to miesce z innymi lekami - powstające wówczas metabolity DXM (inna ścieżka metabolizmu) nie są toksyczne dla wątroby. Ktoś to sugerował w innym wątku i w sumie nie wiemy jak jest (chociaż ja nie wierzę).
Drugi problem to teoria inmda, że zorane główki szczurków po podaniu dożylnym dxm (patrz wątek DXM: neurotoksyczność) to skutek wysokiego stężenia dxm, przed konwersją na dxo. To dokładnie to, co masz na plateau sigma i ew. po grejpfrucie, w mniejszym stopniu.
Tak że eksperymentatorzy, ostrożnie. Nikt nie wie jak ryje organizm zablokowany grejpfrutem deks. Z drugiej strony obstawiałbym, że dopiero końskie dawki, jak jedzenie kilku soczystych grejpfrutów od kilku godzin przed deksem mają jakiś znaczący wpływ.
-------------------------
Bill pisze: Pierwsze słysze ... Na jakiej zasadzie niby? DXM ok, jakiś tam składnik blokuje jakiś tam enzym cyp_ileś_tam i jest si. Ale na jakiej zasadzie niby grejpfrut miałby wzmacniać działanie piguł (lub MDMA ;) )
Bill pisze:don skuninhos pisze: bo np mam wrazenie ze kiedys bardzo znaczaco faze wzmocnila mi niegazowana woda o smaku jablkowym, a i dochodzily mnie glosy ze cola potrafi odwalic niezla robote ]
To już totalne bzdury, imho. Chyba, że się myle, wtedy:;)Bill pisze: Jeżeli się myle, to niech ktoś mnie wyprowadzi z błędu. Ale prosze o rozsądne wyjaśnienie, a nie "a bo mnie wczoraj 2 piguły z grejpfrutem wytrzepały na 5 godzin" ;)
[Prosze o uzywanie opcji "Zmien".]
Kazik pisze:Na tej samej. MDMA też jest metabolizowane przez CYP2D6 (między innymi). Przyznasz, że to bardzo eleganckie wytłumaczenie?Bill pisze: Pierwsze słysze ... Na jakiej zasadzie niby? DXM ok, jakiś tam składnik blokuje jakiś tam enzym cyp_ileś_tam i jest si. Ale na jakiej zasadzie niby grejpfrut miałby wzmacniać działanie piguł (lub MDMA ;) )
Wiem, że to nie temat o XTC, sory za OT.
EDIT]
Bill pisze:Jeden post wyżej.don skuninhos pisze: bo np mam wrazenie ze kiedys bardzo znaczaco faze wzmocnila mi niegazowana woda o smaku jablkowym, a i dochodzily mnie glosy ze cola potrafi odwalic niezla robote ]
To już totalne bzdury, imho. Chyba, że się myle, wtedy:;)Bill pisze: Jeżeli się myle, to niech ktoś mnie wyprowadzi z błędu. Ale prosze o rozsądne wyjaśnienie, a nie "a bo mnie wczoraj 2 piguły z grejpfrutem wytrzepały na 5 godzin" ;)
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Holenderski eksperyment z regulowaną uprawą marihuany okazał się sukcesem
Minął dokładnie rok, odkąd holenderskie coffeeshopy w wybranych gminach zaczęły sprzedawać wyłącznie legalnie uprawianą marihuanę. Eksperyment, który miał uderzyć w czarny rynek, przynosi pierwsze wymierne efekty. Choć nie obyło się bez kar finansowych, ogólny bilans jest zaskakująco pozytywny.
Mama dilera przyszła na policję z marihuaną
Policjanci z Krakowa zatrzymali 16-latka, u którego znaleziono ponad 50 gramów marihuany. Chłopak przyznał się także do jej sprzedaży.
Cyfrowe klony ludzkiego umysłu. Naukowcy testują psychodeliki na wirtualnych mózgach
Wyobraź sobie, że lekarze mogą przetestować wysoce eksperymentalną terapię na Twoim mózgu, w ogóle nie podając Ci leku.