Ustawa wejdzie w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem art. 1 pkt 20 w zakresie dotyczącym art. 40a ust. 2 i 8 (regulacje w zakresie prowadzenia działalności przez przedsiębiorcę posiadającego status centrum badawczo-rozwojowego oraz prowadzącego badania naukowe lub prace rozwojowe, w zakresie wskazanym w ustawie), który wejdzie w życie z dniem 1 października 2018 r.
Nowe regulacje mają obowiązywać od 1 listopada 2018 r.
Jeśli zatem dobrze rozumiem i ogłoszenie danej ustawy w Dzienniku Ustaw RP następuje automatycznie po podpisie Prezydenta (jeśli nie, proszę mnie poprawić), dwa ogany władzy RP podają na swoich stronach sprzeczne informacje. Z informacji na stronie Prezydenta RP wynika, że podpisał on omawiany akt prawny 3 sierpnia br., a więc ustawa wejdzie w życie 17 sierpnia. Najwyższa Izba Kontroli informuje z kolei o terminie listopadowym. Oczwyiście, jeśli ustawa znajdzie się w DzU, informacje pochodzące ze stron internetowych, nawet rządowych, nie będą miały istotnego znaczenia, ale podobne pomyłki są trudne do wytłumaczenia
http://dziennikustaw.gov.pl/du/2018 - od poniedziałku straż ćpuńsko-obywatelska powinna mieć na oku publikacje.
Kiedy będą te słynne wyprzedaże, wietrzenia magazynów czy jak to tam nazwać?
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Bezpieczna likwidacja nielegalnych laboratoriów – specjalistyczne CBŚP
Na terenie Centrum Szkolenia Policji w Legionowie, w ośrodku ITCCCL (International Training Center for Combating Clandestine Laboratories) prowadzonym przez CBŚP, policjanci wzięli udział w szkoleniu dotyczącym likwidacji nielegalnych laboratoriów narkotyków syntetycznych z wykorzystaniem zespołów specjalnych CBŚP i kontrterrorystów. Przedsięwzięcie zorganizował Wydział do Zwalczania Zorganizowanej Przestępczości Narkotykowej Centralnego Biura Śledczego Policji.
Marihuana "podbija" US Open. Tenisistka nie wytrzymała: "Nie mogę oddychać"
Ruszył US Open, a więc ostatni turniej wielkoszlemowy w tym sezonie. Jak co roku w Nowym Jorku, powraca temat różnych zapachów, które pojawiają się nad kortami położonymi obok Corona Park. Niemiecka tenisistka Tamara Korpatsch mówi wprost, że czuła marihuanę. - Nie mogę oddychać i nie mogę zaczerpnąć powietrza - tłumaczyła Korpatsch.
Indonezja: Najstarszy dowód na użycie substancji psychoaktywnej - sprzed 25 tys. lat
Mieszkańcy indonezyjskiej wyspy Sulawesi już 25 tys. lat temu wykorzystywali orzechy betelowe jako substancję psychoaktywną - wykazały nowe badania. Nawyk, który początkowo mógł być sposobem na złagodzenie bólu zębów, stał się najstarszym na świecie dowodem używania substancji psychoaktywnej.