Dostałem pismo, że stawiennictwo w tej sprawie (o wykroczenie) jest obowiązkowe, czy sam adwokat na rozprawie spełnia ten obowiązek? O to mi chodzi.
26 czerwca 2018haze_warrior pisze: Zawiadomienie. I nie na policję, a do sądu, po nieprzyjęciu nieadekwatnego mandatu, za rzekome przekroczenie prędkości na zabudowanym.
Dostałem pismo, że stawiennictwo w tej sprawie (o wykroczenie) jest obowiązkowe, czy sam adwokat na rozprawie spełnia ten obowiązek? O to mi chodzi.
26 czerwca 2018Zgienty pisze: Mam przypadł? Coś jest nie tak z tytułem wątku.
Poprawione. Autopoprawianie czasami płata figle...
Zapłaciłem kurwą, niech żrą za moje. Nie chcę chodzić po sądach i komisariatach, nie lubię tego.
ale albo nakłamiesz i przejdzie to
albo odkryją że kłamałeś, zmieni ci się status i za te kłamstwa nie będą cię mogli dojechać
26 czerwca 2018haze_warrior pisze: Zawiadomienie. I nie na policję, a do sądu, po nieprzyjęciu nieadekwatnego mandatu, za rzekome przekroczenie prędkości na zabudowanym.
Żeby doprecyzować.
Musicie pamiętać, że czym innym jest pełnomocnik w postępowaniu cywilnym a czym innym obrońca w sprawie karnej.
W skrócie: pełnomocnik = Ty. W momencie kiedy pełnomocnik pisze apelację to pisze ją w Twoim imieniu.
Obrońca działa obok Ciebie i na przykładzie apelacji pisze on apelację obrońcy.
W sytuacji natomiast, gdy Sąd wzywa Cię to znaczy, że powinieneś się stawić. Jeżeli zawiadamia, niekoniecznie. W chwili obecnej obecność oskarżonego na rozprawie jest jego prawem, a nie obowiązkiem, co oznacza, że Twoja obecność nie tamuje przebiegu postępowania i Sąd może co do zasady procedować bez Ciebie.
overandout pisze:jak zeznajesz w charakterze świadka nie możesz kłamać
ale albo nakłamiesz i przejdzie to
albo odkryją że kłamałeś, zmieni ci się status i za te kłamstwa nie będą cię mogli dojechać
Można natomiast pociągnąć do odpowiedzialności za składanie fałszywych zeznań jeśli status to nadal świadek.
Like a blue lotus floating on the sea of love
overandout pisze: zmieni ci się status i za te kłamstwa nie będą cię mogli dojechać
u mnie nie było nawet mowy o czymś takim
27 czerwca 2018overandout pisze: jak już odkryją, że kłamałeś jeszcze w roli świadka i zostajesz podejrzanym, który prawdopodobnie zostanie skazany za to co zrobił, to wątpię, że jeszcze będą próbowali ci dołożyć fałszywe zeznania.
u mnie nie było nawet mowy o czymś takim
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Narkomani i nędza. Niemcy wolą się tu nie zapuszczać. "Sytuacja nie do przyjęcia"
Picie we wczesnej dorosłości powiązane z problemami poznawczymi w średnim wieku
Stres i alkohol idą w parze. Alkohol może pomagać w radzeniu sobie ze stresem, ale jednocześnie zmniejsza zdolność mózgu do samodzielnego rozwiązywania problemów. To może prowadzić do częstszego sięgania po kieliszek, by poradzić sobie z kolejnym stresem. Z drugiej strony pijąc więcej narażamy się na większy stres z powodu złych decyzji podejmowanych pod wpływem alkoholu. Pojawia się samonapędzający się mechanizm, z którego trudno się wyrwać z powodu zmian w mózgu. Naukowcy z University of Massachusetts Amherst donoszą, że picie alkoholu w celu radzenia sobie ze stresem we wczesnej dorosłości ma negatywny wpływ w wieku średnim, nawet jeśli przez kilka dekad nie piliśmy.
Marihuana zaburza pamięć na różne sposoby
Palenie marihuany nie tylko pogarsza pamięć. Aktywny składnik konopi ją reorganizuje – odkryli badacze z Washington State University (USA).
Cannabis trafia do supermarketów w Niemczech. Netto sprzedaje nasiona marihuany jak zwykłe warzywa
Jeszcze niedawno coś takiego byłoby nie do pomyślenia. W niemieckim supermarkecie obok nasion pomidorów czy bazylii pojawiły się… nasiona cannabis. Popularna sieć Netto rozpoczęła testową sprzedaż produktu, który budzi ogromne zainteresowanie klientów i wywołuje dyskusję o nowych realiach po legalizacji. Wszystko odbywa się jednak zgodnie z obowiązującym prawem, które pozwala dorosłym na domową uprawę konopi. Dla wielu osób to znak, że marihuana w Niemczech powoli staje się zwykłym elementem rynku, a nie tematem tabu.