13 stycznia 2019_bonnie pisze: Albo jak to zneutralizowac ?
Wracając do tematu...
Mam takiego pejotla. Piękny, duży, a do tego był wyjątkowo tani. Niestety, raz go podlałem i pojawiła się biała pleśń. Minął miesiąc, przesadzałem go i okazuje się, że ta pleśń rośnie wokół jego korzeni. Koleżanka znająca się trochę na kaktusach powiedziała, że ma za mało Słońca i żebym go na razie nie podlewał. Odniosłem wrażenie, że biała pleśń to nie tragedia. O ile przeżyje przesadzenie, mogę coś jeszcze zrobić? Czy mam go nie podlewać np. do czerwca żeby pleśń obumarła?
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Alkohol wciąż na czele uzależnień w Holandii
Alkohol pozostaje najczęstszą przyczyną leczenia uzależnień w Holandii i odpowiada za 43 procent wszystkich przypadków terapii. Tak wynika z najnowszych danych krajowego systemu monitorowania problemów związanych z alkoholem i narkotykami za 2025 rok.
"Narcos z Podlasia" skazani. Ich narkotyki miały zalać polski rynek
Meksykańscy narcos, którzy produkowali metamfetaminę na Podlasiu, zostali skazani przed sądem w Białymstoku. To pierwszy przypadek w Polsce, który pokazuje zmianę modelu działania karteli - zamiast szmuglować narkotyki do Europy, wysyłają "kucharzy". Tylko w Polsce toczą się procesy jeszcze dwóch innych grup z Meksyku.
Ucieczka zakończona w jeziorze
Próba uniknięcia odpowiedzialności doprowadziła do serii niebezpiecznych i irracjonalnych zachowań. 31-letni mieszkaniec powiatu chodzieskiego nie zatrzymał się do kontroli drogowej, porzucił samochód a następnie kontynuował ucieczkę pieszo. Finalnie wskoczył do jeziora i próbował pozbyć się narkotyków. Policjanci z Chodzieży zatrzymali sprawcę, który w ujawnionym pakunku posiadał ponad 50 gramów narkotyków.