Uwaga!
Dyskusje w działach Psychofarmakologia i Syntezy winny mieć charakter możliwie jak najbardziej ścisły i naukowy. W trosce o realizację tego celu posty wszystkich użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez moderację.
Moderacja zastrzega sobie prawo do usuwania/nieakceptowania postów, które nie spełniają powyższych założeń, nawet jeżeli są zgodne z regulaminem!
powiedzcie mi czy jest sens przyjmować po 1/2 łyżeczki: Cynamonu, Imbiru, Pieprzu Czarnego, Kurkumy + Cynk?
Staram się stronić od kofeiny w postaci innej niż zielona herbata. Chcę wrócić do świata żywych po 3 miesiącach codziennego palenia... oczywiście dochodzi do tego vege dieta i aktywność fizyczna.
Doping mózgu jest tu drugim tematem obok knajpy = przychodni więc jeżeli ktoś nowy o coś pyta można mu nakreślić drogę, dalej niech szuka sam, ale dzięki za zgłoszenie, pozdrawiam - nutella ;)
tymczasem1a pisze:Co najlepiej zażywać na podbicie serotoniny, bo nie mam zamiaru do psychiatry znowu lecieć.
Jak na razie przeczytałem coś o EPA i DHA, mógłbym spróbować z tymi pieprzami, cynamonem itd coś,
Jak można wiedzieć, z czego wynikają Twoje problemy z serotoniną?
Z naturalnych rzeczy od siebie polecę regularne spożywanie cytrusów (niestety ja mam po nich zaparcia), nalewka dziurawcowa świetnie działa na serotoninę choć tutaj minus bo wywołuje sporo interakcji. 5-HTP , zaopatrzysz fabrykę w zasoby to przetwarzania serotoniny. Wszystkie inhibitory MAO-A będą pomagały: pieprz, cynamon, kurkuma; z eksperymentalnych i tanich błękit metylenowy jest niezłym inhibitorem MAO-A.
Witaminy: B3, B6, B9, C - Tanie źródło: Drożdze + cytrusy, suplementy: jakikolwiek kompleks witamin b + tabletki musujące z wit.c 1000mg
Minerały: Żelazo, magnez, cynk - tutaj odpowiednie suplementy, sole organiczne, chelaty [ja osobiście unikam tej formy], z jedzenia: Szpinak (żelazo), kakao (magnez), drożdże (cynk)
Należy oczywiście drożdże zalać czymś gorącym, żeby nie wprowadzić szkodliwej flory bakteryjnej.
Dostarczając tych wszystkich witamin i minerałów, usprawnisz działanie enzymów i fabryk odpowiadających za tworzenie nowej serotoniny, poprawisz pracę mitochondriów i przekaźników 2 rzędu.
Niestety jeżeli Twój problem jest duży, radzę się przejść do psychiatry.
nutella-cole pisze: Czasem czas po odstawieniu jarania działa cuda bez jakiś tam żeń szeni czy wywarów z puszczy amazońskiej :cheesy: ;-)
Pytałem o tą mieszankę przypraw, bo muszę nadchodzący czas wykorzystać jak najlepiej mogę i chcę sobie w tym pomóc, a chcę zacząć od naturalnych środków, odstawienie trawy po prostu stety / niestety zbiegło się w czasie, ale było dość przemyślaną decyzją.
Chcę:
- zmniejszyć ilość snu (aktualnie, żeby się wyspać potrzebuje 10h :wall:)
- poprawić koncentrację
- zwiększyć szybkość przyswajania wiedzy i pamięć
Pytanie jak? Chciałbym przy tym uniknąć wszelkiego rodzaju speed'ów.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_dokozaheksaenowy
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_eikozapentaenowy
teraz popatrzyłem sobie żeby zobaczyć i zauważyłem że to jest zawarte w tranie, więc teraz będę pić tran. Mam taki co dość długo stoi już u mnie, tran może się popsuć?
Nad 5-HPT się zastanawiam, być może wezmę.
Co do błękitu metylenowego... Potrzebne mi dobre źródło tego, może ktoś już zamawiał?
Co do minerałów i witamin to muszę się zaopatrzyć w to bo aktualnie nic nie biorę. Kilka rzeczy spróbuję z tych wymienionych na 100%.
U psychiatry już byłem, dostałem Asertin, który mi pomagał, nawet czułem się szczęśliwy. Ale te wizyty u psychiatry są dosyć drogie, więc chciałbym jakoś zastąpić to. I zamiast tych 100zł dla psychiatry kupić sobie te rzeczy wyżej wymienione.
Mam depresję. I otępienie. Nie wiem czy jedno wynika z drugiego, ale chyba powoli jestem już jedną nogą w grobie. Ale zanim wyląduje na powązkach
stwierdziłem że spróbuję tego i owego, może coś pomoże i uratuje moje życie:) Miesiąc temu zaaplikowałem sobie 5g inozytolu. Przez 2 dni miałem
zajebisty humor i co dla mnie najwazniejsze- rozpieprzałem zadania z polibudy z lekkością motyla. efekt jak już wspominalem po 2 dniach prysł.
Zastanawia mnie co ten inozytol mógł podbić, czemu przestał działac i co mogę zrobić, w ktore neuroprzekaźniki uderzyć żeby mieć szansę na ponowne
wejscie w ten stan. Dodam tylko że nigdy nie ćpałem, alko okazyjnie, od dziecka objawy depresyjne.
z góry wielkie dzieki za odpowiedź, pozdro:)
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Psychodeliki w szczepionkach i piwie. Ujawniono tajne dokumenty CIA
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Prokurator częstował ciastkami z marihuaną. Zapadł wyrok
Przed Sądem Rejonowym w Lublinie zakończył się proces Bartosza F., prokuratora z Wrocławia oskarżonego o podanie kobiecie środka odurzającego w postaci ciastek z THC. Sąd uznał go za winnego i orzekł wobec niego grzywnę oraz pięcioletni zakaz zajmowania stanowiska prokuratora.
Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski
Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.
Już 1 drink dziennie zwiększa ryzyko zgonu. Alkohol nie przynosi żadnych korzyści
W Journal of Studies on Alcohol and Drugs ukazało się jedno z najbardziej kompleksowych badań dotyczących wpływu alkoholu na zdrowie populacji amerykańskiej. Zostało przeprowadzone przez ponad trzydziestu badaczy z wiodących instytucji naukowych, w tym z Columbia University, University of California, Mayo Clinic, University College London czy Harvard Medical School. Dostarcza ono precyzyjnych szacunków ryzyka zgonu powodowanego przez spożycie alkoholu z uwzględnieniem płci, wieku i poziomu konsumpcji.