Dział zawierający fachową wymianę zdań na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
Regulamin forum
Uwaga!
Dyskusje w działach Psychofarmakologia i Syntezy winny mieć charakter możliwie jak najbardziej ścisły i naukowy. W trosce o realizację tego celu posty wszystkich użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez moderację.
Moderacja zastrzega sobie prawo do usuwania/nieakceptowania postów, które nie spełniają powyższych założeń, nawet jeżeli są zgodne z regulaminem!
ODPOWIEDZ
  • 2 / / 0
Bonhart2000 pisze:
Brytyjska firma My Protein ma dobrą acetylowaną tyrozynę luzem za naprawdę niską cenę. Była jakiś czas temu na portalu aukcyjnym - miała wrócić, trzeba sprawdzać. Tryptofan może też będzie.
Na kapsułki szkoda kasy moim zdaniem.
Faktycznie cena L-tyrosine firmy My protein zwala z nóg. Czy ktoś to testował?
  • 1472 / 196 / 0
Najlepiej to jeść po prostu dużo białka, suplementacja l-tyrozyną i l-tryptofanem ma sens jedynie kiedy mamy ubogą dietę (czego nie zalecam, chyba że po prostu jakieś warunki do tego zmuszają) lub kiedy napierdalamy amfetaminy (przy PEA + sele na pewno taka suplementacja się przydaje, bo ten miks zużywa dużo więcej dopaminy i noradrenaliny niż NDRI).
Podając mnie jako login polecający ekspertowi JohnyHa, otrzymujecie zniżki na konsultacje :)
  • 184 / 1 / 0
orientujecie się jaka jest dokładna zawartość choliny w dwuwinianie choliny?
  • 33 / / 0
praniesprzatanie pisze:
Tyler Durden pisze:
Dużo lepiej suplementować l-tyrozynę i l-tryptofan (ja tak robię).
Jaki jest najtańszy sposób dobrej suplementacji L-tyrozyny i L-tryptofanu, ( mam na myśli konkretne produkty) i czy można łączyć w/w substancje z EPH?
L-tyrozyne można zastąpić wg mnie N-acetylo-L-tyrozyną a L-tryptofan - dieta, a w ewentualnej konieczności jakiś suplement.
  • 992 / 25 / 0
rand pisze:
orientujecie się jaka jest dokładna zawartość choliny w dwuwinianie choliny?

Ale o co dokładnie Ci chodzi?
Masa molowa dwuwinianu choliny to 253.25g/mol
Choliny to 104.17g/mol

Dalej już sobie proporcjami obliczaj.
  • 144 / 1 / 0
praniesprzatanie pisze:

Faktycznie cena L-tyrosine firmy My protein zwala z nóg. Czy ktoś to testował?
Tak - ja suplementuję tej firmy, ale nie l-tyrozynę, tylko N-acetyl-l-tyrozynę - ponoć lepiej "wchodzi" i potrzeba mniejszej ilości. Mam też ich ALC.

Co do efektów to nie jestem w stanie się wypowiedzieć - traktuję ten produkt właśnie jako dodatek i podkład do innych środków, na tej samej zasadzie co "witaminy i minerały" - na pewno tyrozyna to nie jest żadnej stymulant, jak ktoś tam wcześniej bredził. (btw, w życiu bym nie przypuszczał, że na takim forum będzie tyle osób podatnych na efekt placebo)

Tak jak mówił Tyler - jest to tylko uzupełnienie aminokwasów, przydatność zależy od naszej diety. Generalnie to chyba warto stosować między posiłkami, zawsze coś tam da. Ale to już niech każdy indywidualnie oceni.

Jeśli chodzi o tę firmę, to jest ona chwalona i ma raczej dobre preparaty.
Ostatnio zmieniony 26 czerwca 2013 przez Bonhart2000, łącznie zmieniany 3 razy.
  • 1472 / 196 / 0
L-tyrozyny się nie odczuwa kiedy mamy bogatą dietę, bo mózg uzupełnia zapasy dopaminy i noradrenaliny nią już totalnie. Jak do tego ćwiczymy fizycznie to ew. może być jeszcze trochę lepiej, ale to na granicy placebo.

Efekt jest silnie odczuwalny kiedy ktoś ma ubogą dietę lub olewa posiłki na stimach, wtedy stimy działają coraz gorzej i czujemy się wyprani, a l-tyrozyna szybko jest przerabiana na katechyloaminy i daje "boost".
Tyle, że jeśli wszystko jest u nas w diecie OK to tego boostu nie ma, bo nie ma spadku do nadrobienia :)

Ja olewam suplementację l-tyrozyną będąc na NDRI, ale na PEA + sele wrzucam, bo mam to razem w suplu z PEA. Nie zaszkodzi, a być może właśnie pomaga w przeciwdziałaniu tolerancji (amfetaminy zjadają dużo więcej neuroprzekaźników, powtarzam).
Podając mnie jako login polecający ekspertowi JohnyHa, otrzymujecie zniżki na konsultacje :)
  • 103 / 1 / 0
Spożywałem l-tyrozynę - sciteca, swansona... (W dawce do 1500 mg). Zwykła tyrozyna ma słabą rozpuszczalność.
Jeżeli chodzi o n-acetyl-l-tyrozynę to stosowałem source natural. (W dawce do 300 mg+25 mg b6+ kwas foliowy 400mcg) (tutaj odczuwałem noradrenalinowe walnięcie).

Efekt stosowania tyrozyny? Jak pisałem kilka postów wcześniej, na początku wszystko ładnie, ale tolerancja szybko rośnie na tyrozynę. Przy wersji acetylowej było dobrze do czasu, kiedy to nie wszedłem na esci - niestety zaczęła przymulalać i w rezultacie prowadziła do senności. W ogóle jeżeli chodzi o duże ilości tyrozyny to może downregulować receptory dopaminowe, wtedy należy zrobić gdzieś 2 tygodnie przerwy. Można też przyśpieszyć up regulację receptorów dopaminowych, "wiadomo" ,że można wtedy zastosować antagonistów NMDA (np.DXM, cynk - chociaż jest słabym antagonistą tychże receptorów, ale ma wiele innych zalet), Inozytol również świetnie się spisuje.

Reasumując, braki odczuje ten co ma niedobory (chociaż można ją podbić lekko inhibitorami mao b). Swoją drogą organizm sam decyduje na co ją przekonwertować : Q10,L-dopę, czy hormony tarczycy...

Co do Tryptofanu, nigdy nie suplementowałem się nim - jem regularnie banany. :cool:
  • 1472 / 196 / 0
Nie ma sensu ładować wysokich dawek l-tyrozyny w celach nootropowych, to ma uzupełniać neuroprzekaźniki i tyle, jak ładujesz dawki z kosmosu, które dają więcej katechylamin, to wiadomo, że będzie się robić tolerancja na dopaminę i noradrenalinę, podobnie jest z l-dopą, tyle że w przypadku l-tyrozyny efekt jest wolniejszy i przy standardowych dawkach nie występuje.
  • 260 / 5 / 0
PEA mogłaby pomóc na zmeczenie i sennosc po EPH/MPH?
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
„Co potrzeba?” - zapytał 16-latek policjantów, których następnie próbował przekupić

„Co potrzeba?” - takimi słowami zwrócił się 16-latek do policjantów ze stołecznego Wydziału Wywiadowczo-Patrolowego. Wtedy jeszcze nie wiedział, że mówi do nieumundurowanych policjantów. Okazało się, że miał przy sobie kilka porcji narkotyków.

10 lat więzienia dla producenta metamfetaminy. Legnicki sąd wydał wyrok

Przestępstwa narkotykowe to coraz większy problem. W jednej z takich spraw zapadł właśnie wyrok. Sąd Okręgowy w Legnicy skazał na 10 lat więzienia 34-letniego Jakuba C., który na przemysłową skalę produkował metamfetaminę. Wytwórnia działała w garażu na terenie prywatnej posesji w Niemstowie pod Lubinem.

Medyczna marihuana długoterminowo poprawia jakość życia pacjentów

Australijscy medycy mówią, że pacjenci, którym przepisano medyczną marihuanę, mogli liczyć na poprawę ogólnej jakości życia związanej ze zdrowiem, a także zmniejszenie zmęczenia i zaburzeń snu przez okres jednego roku. Lęk, depresja, bezsenność i ból również ulegały osłabieniu.