Uwaga!
Dyskusje w działach Psychofarmakologia i Syntezy winny mieć charakter możliwie jak najbardziej ścisły i naukowy. W trosce o realizację tego celu posty wszystkich użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez moderację.
Moderacja zastrzega sobie prawo do usuwania/nieakceptowania postów, które nie spełniają powyższych założeń, nawet jeżeli są zgodne z regulaminem!
Primo - dopamina zmniejsza działanie serotoniny i na odwrót. Należy więc zastosować SRI. Niezastosowanie się do tego może prowadzić do zaburzeń psychicznych; psychoz, uzależnień, schizofrenii, manii. Chcę głównie zwiększyć tym mixem poziom motywacji, ale nie chcę wystrzelić jej w kosmos.
Secundo - przy metabolizmie dopaminy są aktywowane trzy ścieżki; zamiana w noradrenalinę przez β-hydroksylazę dopaminową, zamiana w 3-metylotyraminę przez COMT, oraz zamiana w 3,4-dihydroksofenyloacetaledhyd (DOPAL) przez MAO. Ten ostatni może zostać utleniony do kwasu 3,4-dihydroksyfenylooctowego - DOPAC (przez dehydrogenazę aldehydową), który może się łączyć z nadtlenkiem wodoru. Ten ostatni produkt niszczy pęcherzyki magazynujące dopaminę, gdy poziom stresu oksydacyjnego jest zbyt wysoki.
Jednakże jest jeszcze jeden metabolit możliwy do powstania z DOPAL - hydroksytyrozol (DOPET), poprzez działanie reduktazy aldozowej, który jest wymiataczem wolnych rodników, jednakże jest w mniejszości do DOPAC. W warunkach podwyższonej działalności dopaminy od normy powstaje więc coś co nazywa się syndromem wypalenia.
Najlepszym rozwiązaniem jest więc odsunięcie MAO od działalności, co dodatkowo zwiększa poziom dopaminy. MAOI-A są niewskazane z powodu zwiększonego poziomu serotoniny, a nie chcemy też mieć ani syndromu serotoninowego, ani podwyższonego stężenia noradrenaliny (dodatkowy stres). Tak więc najlepsze będą selektywne MAOI-B.
Chciałbym się zapytać, czy taki mix nie ma jakichś niebezpiecznych efektów ubocznych, oraz czy nie wystrzeli mnie w kosmos co może być widoczne dla osób postronnych
Biorę dłuższy czas i jak coś to pytaj, postaram się pomóc.
Albo żeby nie musieć wyczekiwać "dobrych sortów" ze sklepów RC, lepiej byłoby postawić na "aptekę". I tak spróbować miksu SNDRI + iMAO-A w postaci: DXM + MPH + moklobemid ?
O ile z DXM nie będzie problemu, o tyle załatwienie MPH i moklobemidu może być niemałym wyzwaniem. No bo co ? Pójdę do psychiatry i zacznę mu tłumaczyć, że komponuje sobie takiego antydepresyjnego "limitless miksa" i ich do niego potrzebuję ? :D Wiekszość z nich uważa, że pozjadała wszystkie rozumy i nie lubi jak pacjent się mądrzy :P A jak zacznę mówić o depresji i opisywać objawy, to zapisze mi pewnie jakieś SSRI lub SNRI, a sugestie o przepisaniu iMAO i/lub NDRI rozważy dopiero zanim nie przetestuje na mnie wszystkich "szablonowych rozwiązań" :P O ile z prywatnym jeszcze mozna byłoby próbować pokombinować (płacę-wymagam, ale mimo wszystko moja sytuacja materialna ostatnimi czasy do najlepszych nie należy :P), o tyle z psychiatrami i neurologami na NFZ raczej mogę sobie o tym jedynie pomarzyć ...
Jakie masz doświadczenia z kołowaniem aptecznych specyfików ? Co mówić w takich przypadkach lekarzowi ? Opowiadać im o tym, że fluoksetyny, sertraliny, wenflaksyny, paroksetyny nie działały na mnie (raczej nie trzeba przedstawiać dokumentacji leczenia ?) zbyt dobrze i pora spróbować czegoś innego ?
Możesz też powiedzieć że stosowałeś już większość SSRI, SNRI, TLPD i neuroleptyków i nic nie dawały i że chcesz spróbować IMAO, nie spotkałem się jeszcze z tym żeby ktoś wymagał dokumentacji leczenia.
Tyler Durden pisze:Faktem jest, że na samych RC nie da się zrobić nic limitlessowego.
dodaje kreatywności, jak LSD oraz zwiększa motywację, jak nic innego, w tej kwestii.
Nihilista pisze:Ale że to niby jakaś wiedza tajemna dla wybranych, czy jak ? :D Pisz tutaj - choćby dla dobra potomnych :P Jakby nie było temat o dopingu mózgu - od chuja ludzi go śledzi, od groma eksperymentuje na jego podstawie z rozmaitymi specyfikami, więc te informacje im się też bardzo przydadzą ;)Tyler Durden pisze:Jak chcesz gadać o aptecznych związkach to tylko na priv.
Tu jest klika opcji, najlepsza to dostęp do bibuły, ale za fałszowanie jest 5 lat, oczywiście jak się dasz złapać :-D
Drugie: prywatny lekarz, taki któremu już wszystko zwisa, gorzej jak trafisz na Judyma-ale jak umiesz zbajerowac judyma to będziesz miał jeszcze lepiej niż jak u takiego co zwisa, tylko musicie mieć wspólne zainteresowania
3 rejestrujesz się na forach tematycznych i jak masz wiedzę i sporo wolnego czasu plus trochę inteligencji, to możesz zdobyć wszystko bez płacenia za wizytę u prywaciarza
a najlepiej być albo lekarzem albo farmaceutą :-D
aha i środki takie jak clonazepam, podlegają pod ustawę o narkomanii i tez moźna trafić na dwa lata tam gdzie nikt by nie chciał
Może są jakieś suplementy które bedą robić robote za glukozę?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/germancannaclubs.jpg)
Niemiecki ekspert: trudno dostrzec w legalizacji konopi cokolwiek pozytywnego
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/aptekadyzurna.jpg)
Rewolucja w receptach na opioidy przyniosła skutek? Przepisy miały uderzyć w receptomaty
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/zrzut_ekranu_z_2025-01-17_11-55-24.jpg)
„Wokół marihuany medycznej wciąż jest wiele stereotypów, a największą bolączką jest dezinformacja”
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/robert-rutkowski00.jpg)
Terapeuta uzależnień: Zielsko ma konsekwencje w następnym pokoleniu
Na oczach Roberta Rutkowskiego, terapeuty uzależnień, zmieniła się rzeczywistość wokół substancji psychoaktywnych w Polsce. Ekspert opowiedział, co działo się za kulisami tej zmiany. - To miało swoją cenę, która mnie wtedy przeraziła - powiedział wprost.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/prof._marcin_wojnar.png)
Prof. Marcin Wojnar o alkoholach 0%: Piwo bezalkoholowe podtrzymuje mechanizmy uzależnienia
Coraz więcej osób sięga po piwo bezalkoholowe, wierząc, że to zdrowy wybór. Czy na pewno? Prof. Marcin Wojnar tłumaczy, dlaczego „zerówki” mogą być poważnym zagrożeniem – zapraszamy do przeczytania wywiadu.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/krysztalowycamping_0.jpg)
Baner reklamujący sprzedaż mefedronu wisiał na płocie sopockiego kempingu
Na ogrodzeniu kempingu przy ul. Bitwy pod Płowcami w Sopocie zawisł baner z kodem QR, który po zeskanowaniu prowadził do strony oferującej sprzedaż mefedronu. To kolejny przypadek, po niedawnych doniesieniach z Gdańska, reklamowania sprzedaży narkotyków za pomocą umieszczanych w miejscach publicznych kodów QR.