Dział zawierający fachową wymianę zdań na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
Regulamin forum
Uwaga!
Dyskusje w działach Psychofarmakologia i Syntezy winny mieć charakter możliwie jak najbardziej ścisły i naukowy. W trosce o realizację tego celu posty wszystkich użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez moderację.
Moderacja zastrzega sobie prawo do usuwania/nieakceptowania postów, które nie spełniają powyższych założeń, nawet jeżeli są zgodne z regulaminem!
ODPOWIEDZ
  • 281 / 26 / 0
Zastanawiam się nad naturalnym mixem SRI + DRI + MAOI-B. Mianowicie - kanna + pigwowiec + yerba mate. Zastanawiałbym się jedynie nad zmianą kanny na DXM, a yerba mate na jakiś bardziej selektywny inhibitor (nawet nie wiem do końca, czy katechiny w niej zawarte zadziałają w ten sposób). Jako DRI pigwowiec się sprawdza, tyle że nie wiem w której części rośliny jest najwięcej DRI (o tej porze roku dostępne są jedynie gałązki). Prawdopodobnie sprawdza się każdy gatunek z rodzaju chaenomeles, nie tylko speciosa. Problem jest tu dwojaki:

Primo - dopamina zmniejsza działanie serotoniny i na odwrót. Należy więc zastosować SRI. Niezastosowanie się do tego może prowadzić do zaburzeń psychicznych; psychoz, uzależnień, schizofrenii, manii. Chcę głównie zwiększyć tym mixem poziom motywacji, ale nie chcę wystrzelić jej w kosmos.

Secundo - przy metabolizmie dopaminy są aktywowane trzy ścieżki; zamiana w noradrenalinę przez β-hydroksylazę dopaminową, zamiana w 3-metylotyraminę przez COMT, oraz zamiana w 3,4-dihydroksofenyloacetaledhyd (DOPAL) przez MAO. Ten ostatni może zostać utleniony do kwasu 3,4-dihydroksyfenylooctowego - DOPAC (przez dehydrogenazę aldehydową), który może się łączyć z nadtlenkiem wodoru. Ten ostatni produkt niszczy pęcherzyki magazynujące dopaminę, gdy poziom stresu oksydacyjnego jest zbyt wysoki.

Jednakże jest jeszcze jeden metabolit możliwy do powstania z DOPAL - hydroksytyrozol (DOPET), poprzez działanie reduktazy aldozowej, który jest wymiataczem wolnych rodników, jednakże jest w mniejszości do DOPAC. W warunkach podwyższonej działalności dopaminy od normy powstaje więc coś co nazywa się syndromem wypalenia.

Najlepszym rozwiązaniem jest więc odsunięcie MAO od działalności, co dodatkowo zwiększa poziom dopaminy. MAOI-A są niewskazane z powodu zwiększonego poziomu serotoniny, a nie chcemy też mieć ani syndromu serotoninowego, ani podwyższonego stężenia noradrenaliny (dodatkowy stres). Tak więc najlepsze będą selektywne MAOI-B.

Chciałbym się zapytać, czy taki mix nie ma jakichś niebezpiecznych efektów ubocznych, oraz czy nie wystrzeli mnie w kosmos co może być widoczne dla osób postronnych %-D (uwzględniam ewentualną redukcję dawkowania). O i znacie jakieś efektywne sposoby redukcji poziomu kortyzolu, którego mam trochę za wysoki poziom?
  • 1141 / 9 / 0
Jeśli o Mao b ci chodzi to masz tu tylko Selegilina.

Biorę dłuższy czas i jak coś to pytaj, postaram się pomóc.
  • 27 / / 0
Pigwowcem juz kiedys bylem zainteresowany. Z tym , ze ktos kompetentny musialby sie wypowiedziec. Co w tej roslinie odpowiada za jej dopaminowe dzialanie i gdzie by najlepiej zamowic.:D
  • 91 / 1 / 0
@Tyler Durden:

Albo żeby nie musieć wyczekiwać "dobrych sortów" ze sklepów RC, lepiej byłoby postawić na "aptekę". I tak spróbować miksu SNDRI + iMAO-A w postaci: DXM + MPH + moklobemid ?

O ile z DXM nie będzie problemu, o tyle załatwienie MPH i moklobemidu może być niemałym wyzwaniem. No bo co ? Pójdę do psychiatry i zacznę mu tłumaczyć, że komponuje sobie takiego antydepresyjnego "limitless miksa" i ich do niego potrzebuję ? :D Wiekszość z nich uważa, że pozjadała wszystkie rozumy i nie lubi jak pacjent się mądrzy :P A jak zacznę mówić o depresji i opisywać objawy, to zapisze mi pewnie jakieś SSRI lub SNRI, a sugestie o przepisaniu iMAO i/lub NDRI rozważy dopiero zanim nie przetestuje na mnie wszystkich "szablonowych rozwiązań" :P O ile z prywatnym jeszcze mozna byłoby próbować pokombinować (płacę-wymagam, ale mimo wszystko moja sytuacja materialna ostatnimi czasy do najlepszych nie należy :P), o tyle z psychiatrami i neurologami na NFZ raczej mogę sobie o tym jedynie pomarzyć ...

Jakie masz doświadczenia z kołowaniem aptecznych specyfików ? Co mówić w takich przypadkach lekarzowi ? Opowiadać im o tym, że fluoksetyny, sertraliny, wenflaksyny, paroksetyny nie działały na mnie (raczej nie trzeba przedstawiać dokumentacji leczenia ?) zbyt dobrze i pora spróbować czegoś innego ?
Uwaga! Użytkownik Nihilista jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 887 / 11 / 0
Ja poprostu wybrałem paru psychiatrów z okolicy i zadzwoniłem do pierwszego lepszego z pytaniem czy dostane recepte na moklobemid, zgodził się bez problemu, chodzę do niego regularnie co 2 miesiące.
Możesz też powiedzieć że stosowałeś już większość SSRI, SNRI, TLPD i neuroleptyków i nic nie dawały i że chcesz spróbować IMAO, nie spotkałem się jeszcze z tym żeby ktoś wymagał dokumentacji leczenia.
  • 338 / 2 / 0
Tyler Durden pisze:
Faktem jest, że na samych RC nie da się zrobić nic limitlessowego.
mi GBL daje więcej energii niż, każdy stymulant jakiego, do tej pory próbowałem,
dodaje kreatywności, jak LSD oraz zwiększa motywację, jak nic innego, w tej kwestii.
  • 207 / 4 / 0
Nihilista pisze:
Tyler Durden pisze:
Jak chcesz gadać o aptecznych związkach to tylko na priv.
Ale że to niby jakaś wiedza tajemna dla wybranych, czy jak ? :D Pisz tutaj - choćby dla dobra potomnych :P Jakby nie było temat o dopingu mózgu - od chuja ludzi go śledzi, od groma eksperymentuje na jego podstawie z rozmaitymi specyfikami, więc te informacje im się też bardzo przydadzą ;)

Tu jest klika opcji, najlepsza to dostęp do bibuły, ale za fałszowanie jest 5 lat, oczywiście jak się dasz złapać :-D

Drugie: prywatny lekarz, taki któremu już wszystko zwisa, gorzej jak trafisz na Judyma-ale jak umiesz zbajerowac judyma to będziesz miał jeszcze lepiej niż jak u takiego co zwisa, tylko musicie mieć wspólne zainteresowania %-D

3 rejestrujesz się na forach tematycznych i jak masz wiedzę i sporo wolnego czasu plus trochę inteligencji, to możesz zdobyć wszystko bez płacenia za wizytę u prywaciarza

a najlepiej być albo lekarzem albo farmaceutą :-D

aha i środki takie jak clonazepam, podlegają pod ustawę o narkomanii i tez moźna trafić na dwa lata tam gdzie nikt by nie chciał
Uwaga! Użytkownik sanchez1 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 36 / / 0
Panowie wie ktoś czy jest opcja, że neuroleptyki takie jak solian czy fluanxol podwyższą funkcjonowanie mózgu? Zastanawiam się nad tym ponieważ podobno są dobre na negatywne objawy schizofrenii, które są swego rodzaju otępieniem.
Uwaga! Użytkownik Askero nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 106 / / 0
one otępiają,abilify może pobudzić,ale jest strasznie dziwny..
Uwaga! Użytkownik ebbing nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 44 / / 0
Pytanie z innej beczki - na EPH wymagane jest żeby uzupełniać zapasy glukozy ,ale co w przypadku osoby będącej na diecie ketogenicznej (czyt. ilość cukrów w diecie bliska 0 ) .Na takiej diecie czuje się najlepiej i raczej nie chcę tego zmieniać.

Może są jakieś suplementy które bedą robić robote za glukozę?
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Terapeuta uzależnień: Zielsko ma konsekwencje w następnym pokoleniu

Na oczach Roberta Rutkowskiego, terapeuty uzależnień, zmieniła się rzeczywistość wokół substancji psychoaktywnych w Polsce. Ekspert opowiedział, co działo się za kulisami tej zmiany. - To miało swoją cenę, która mnie wtedy przeraziła - powiedział wprost.

Prof. Marcin Wojnar o alkoholach 0%: Piwo bezalkoholowe podtrzymuje mechanizmy uzależnienia

Coraz więcej osób sięga po piwo bezalkoholowe, wierząc, że to zdrowy wybór. Czy na pewno? Prof. Marcin Wojnar tłumaczy, dlaczego „zerówki” mogą być poważnym zagrożeniem – zapraszamy do przeczytania wywiadu.

Baner reklamujący sprzedaż mefedronu wisiał na płocie sopockiego kempingu

Na ogrodzeniu kempingu przy ul. Bitwy pod Płowcami w Sopocie zawisł baner z kodem QR, który po zeskanowaniu prowadził do strony oferującej sprzedaż mefedronu. To kolejny przypadek, po niedawnych doniesieniach z Gdańska, reklamowania sprzedaży narkotyków za pomocą umieszczanych w miejscach publicznych kodów QR.