Dział zawierający fachową wymianę zdań na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
Regulamin forum
Uwaga!
Dyskusje w działach Psychofarmakologia i Syntezy winny mieć charakter możliwie jak najbardziej ścisły i naukowy. W trosce o realizację tego celu posty wszystkich użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez moderację.
Moderacja zastrzega sobie prawo do usuwania/nieakceptowania postów, które nie spełniają powyższych założeń, nawet jeżeli są zgodne z regulaminem!
ODPOWIEDZ
  • 1251 / 4 / 0
5-htp - glownie uspokaja, troszke rozleniwia, daje takie serotoninowe ciepelko i przytulne poprawienie nastroju
  • 1472 / 197 / 0
Wiem jakie efekty może powodować 5-HTP.
Sprecyzuję pytanie: a po cholerę 5-HTP jeść do dopingu mózgu, na dodatek jeśli jest się na antydepresantach?
Podając mnie jako login polecający ekspertowi JohnyHa, otrzymujecie zniżki na konsultacje :)
  • 638 / 10 / 0
Tyler Durden pisze:
No na kaca docukrzenie na pewno pomoże, Ameryki nie odkryłeś, ale klarowność umysłu to względne pojęcie, po takim przećpaniu.

Normalną osobę taka czekolada uśpi.
Cos ci się pomieszało. Jakie docukrzenie czekoladą gorzką 70% (miazgi kakao) ? Weglowodanów w sumie ma jakies 30-50%, z czego tylko część to cukry proste. Puszka 330ml napoju typu fanta bedzie miała podobną ilość tego cukru co 100gramowa tabliczka czekolady gorzkiej.

Dodatkowo kakao zawiera mase wartościowych składników: witamiy, minerały jak magnez, czy substancjie psychoaktywne jak fenyloetyloamina, teobromina. Poczytaj troche na ten temat, wypróbuj jakąś lepszą czekolade od "milki", a nie zasypujesz temat bezwartościowymi postami.

Czekolada mnie nigdy nie usypia, wręcz przeciwnie po zjedzeniu dużej ilości(od pół tabliczki w zwyż) dobrej czekolady gorzkiej odczuwam dokładnie to co napisał NordeFub - klarowność myślenia. W przeciwienstwie do napojów wysokosłodzonych, tkóre wywołują przeważnie tylko zmułe.

Wiem jakie efekty może powodować 5-HTP.
Sprecyzuję pytanie: a po cholerę 5-HTP jeść do dopingu mózgu, na dodatek jeśli jest się na antydepresantach?
Bo może poprawić funkcje kognitywne, czy chociażby jakość snu, także podczas kuracji antydepresantami. Poczytaj co to jest prekusor, i jak działają leki antydepresyjne, ogólnie polecam jakies podstawy psychofarmakologii.
  • 1472 / 197 / 0
mesmerize pisze:
Cos ci się pomieszało. Jakie docukrzenie czekoladą gorzką 70% (miazgi kakao) ? Weglowodanów w sumie ma jakies 30-50%, z czego tylko część to cukry proste. Puszka 330ml napoju typu fanta bedzie miała podobną ilość tego cukru co 100gramowa tabliczka czekolady gorzkiej.
Podobną zawartość, a nie ilość.
Dodatkowo kakao zawiera mase wartościowych składników: witamiy, minerały jak magnez, czy substancjie psychoaktywne jak fenyloetyloamina, teobromina.
Nie gadaj, Scherlocku.
Czekolada mnie nigdy nie usypia, wręcz przeciwnie po zjedzeniu dużej ilości(od pół tabliczki w zwyż) dobrej czekolady gorzkiej odczuwam dokładnie to co napisał NordeFub - klarowność myślenia. W przeciwienstwie do napojów wysokosłodzonych, tkóre wywołują przeważnie tylko zmułe.
Dużej części, nie ilości. A jeśli chodzi o czekolady, to dużej liczby, nie ilości.

Mnie usypia, bo ja jem sporo cukru w herbacie, do tego dojadam jakieś drożdżówki cały czas itp., jak każdy normalny człowiek powinien robić - często jem.
Ładne placebo z tą czekoladą.
Bo może poprawić funkcje kognitywne, czy chociażby jakość snu, także podczas kuracji antydepresantami. Poczytaj co to jest prekusor, i jak działają leki antydepresyjne, ogólnie polecam jakies podstawy psychofarmakologii.
Zamiast mnie pouczać, powołaj się na konkrety, w jaki sposób prekursor serotoniny poprawia funkcje kognitywne? Co ma wpływ serotoniny na sen do dopingu mózgu? Co faktycznie daje 5-HTP prócz przymulenia? Chyba ZS w odpowiednio wysokiej dawce z antydepresantami i innymi takimi.
Oświeć mnie, jak działają leki antydepresyjne?
Po raz kolejny, zero konkretów. Antydepresanty to bardzo szeroka grupa.

5-HTP to tylko przeszkoda w diecie, podobnie jak l-dopa dla dopaminy. Odpowiedni zasób serotoniny zapewnia prawidłowe odżywianie się, a podbicie serotoniny na sen wykonuje się... przed snem, a nie na co dzień do dopingowania mózgu.
Silne podbijanie serotoniny przy dopingu mózgu (mowa tu nie o kijowym 5-HTP, tylko o SNRI/SSRI lub SRE) ma sens tylko w przypadku, gdy mamy podbite inne neuroprzekaźniki, przede wszystkim dopaminę. W innym przypadku zdolności umysłowe będą jedynie spadać, tak samo jak libido i chęć do pracy.
Podając mnie jako login polecający ekspertowi JohnyHa, otrzymujecie zniżki na konsultacje :)
  • 7 / 1 / 0
Panowie i panie. Jestem na regeneracji mozgowia po THC i furze alkoholu w ciagu. Dziwnym trafem ciag sie skonczyl a tu sesja. Stosuje poki co taki zestaw 2400-2400-0 piracetam (lecytyny ta sama ilosc) + 3 tabletki tonsinolu wieczorem. (dla lepszego samopoczucia) chcialbym do tego dorzucic cos dopaminowego dla motywacji ,moze byc na recepte o ile w miare latwo taka dostac. Myalem jeszcze o dorzuceniu l-karnityny i dmae. Co wy na taki zestaw i co byscie ew proponowi jeszcze? Brakuje mi wlasnie glownie pierwiastka motywacyjnego z koncentracja i ogolnym samopoczuciem jest juz w miare spoko. Z gory dzieki za odp.
Hops, hops
  • 7 / 1 / 0
Tfu chodziło mi oczywiście o coś dopingujacego a nie dopaminowego :D I o l-tyrozyne , a nie l-karnityne . Widać o 4 rano wcale ta koncentracja boska nei jest ;)
Hops, hops
  • 1251 / 4 / 0
Tak, zen szenia nie zalecam brac dluzej niz 14-20 dni bo nie ma to po prostu sensu a mozna nabawic sie tylko skutkow ubocznych.

Jesli chodzi o omega-3 to raczej jest to dodatek. Lecytyna rowniez zawiera omega3 a do tego fosfolipidy i inozytol.
Moim zdaniem jesli chodzi o prace ukladu pokarmowego (watroba) i pamiec to jest wyrazna poprawa ale efekty widoczne sa przy duzych dawkach i minimum 2-3 tyg stosowania.

Jesli chodzi o ashwangadhe to 2x dziennie po 900mg daje niezly efekt. Jesli chodzi o stres i funkcje umyslowe to zdecydowanie bije zen-szen na glowe. Ginseng natomiast dobry jest, aby dodac sobie energii z rana oraz na funkcje seksualne.

W sesji tego zen-szenia jest tyle, ze zeby poczuc jego faktycznie dzialanie, trzeba by zjesc na raz cale opakowanie ; )
  • 46 / / 0
Astralny, a jak Twoje doświadczenia z n-a-c-tyrozyną ? Nadal działa tak samo zauważalnie?
  • 1251 / 4 / 0
Pierwsza dawka zawsze jest najlepsza dlatego warto jednak z nia nie przesadzac.
Zalecam przyjmowac nie wiecej niz 300mg.

Dobrze jej nie przetestowalem poniewaz noradrenalina (ktorej po tym jest sporo) nasila na zejsciu u mnie problemy nerwicowe.
Jak troszke ogarne swoj mozg to przetestuje w dluzszej perspektywie suplementacji

Jedno jest pewne - efekt jakis jest ale najlepiej nadaje sie do mixow.
  • 1472 / 197 / 0
Na mnie 2 tabletki sesji działały od razu bardzo mocno, to żeń-szeń + kofeina w odpowiednich proporcjach - czuć było efekty. Co innego, jak było się nie wyspanym, albo brało preparat ok. 2 tygodnie - wg zaleceń w ulotce preparat rozkręca się przez przynajmniej miesiąc brania, a ja zauważyłem, że miesiąc to maks, ile można Sesji brać, po czym zmiana środków. Pewnie chodziło im o to, że dopiero po miesiącu rozkręci się lecytyna, ale dla mnie ważne działanie było tylko doraźne.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996

Newsy
Po zjedzeniu tego grzyba zaczniesz widzieć „malutkich ludzi”. A nawet nie zawiera psychodelików

Wyobraź sobie, że po zjedzeniu dziko rosnącego grzyba nagle zaczynasz dostrzegać wokół siebie… miniaturowe postaci. To jednak nie wina znanych substancji psychodelicznych – przypadek Lanmaoa asiatica całkowicie przeczy chemicznej logice.

Psylocybina i medytacja w jednym badaniu klinicznym

USC uruchamia pierwszy w swojej historii kliniczny eksperyment z psylocybiną. Badanie finansowane przez agencję ARPA-H sprawdzi, czy ośmiotygodniowy trening uważności wzmacnia efekty terapii psylocybinowej u zdrowych dorosłych – i co to może oznaczać dla przyszłości psychiatrii.

Nowy sposób rozprowadzania narkotyków w Berlinie. Rodzice muszą być szczególnie ostrożni

Policja w Berlinie wydała ostrzeżenie dotyczące nowego sposobu rozprowadzania narkotyków: kolorowe ulotki z danymi kontaktowymi dealerów wrzucane są bezpośrednio do skrzynek pocztowych razem z saszetką kokainy, haszyszu, ekstazy, marihuany lub innego narkotyku.