Szałwia wieszcza (Salvia divinorum) - dyskusja o ekstrakcji, paleniu i uprawie
Więcej informacji: Salvia Divinorum w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 168 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Rob-D-Mistyk »
Hmm, albo jestem ignorantem albo się nie znam.. Dla mnie świetlówka albo świeci i jest ok. albo jest przepalona i nie świeci wogóle. Jeśli faktycznie, na oko, jest spora różnica w jasności między tymi świetlówkami to wybierz świecącą jaśniej a jeśli nie to weź tę z chłodniejszą barwą.
Wogóle to szałwia nie potrzebuje aż tak dużo światła jak np. konopie. Tak więc nie ma się co z tym za bardzo szczypać. Jeśli świetlówka jest słaba to zawsze możesz ją przybliżyć do rośliny i dać dookoła niej "ekran" np. z białej kartki, odbijający świato w stronę sadzonki.
Ostatnio zmieniony 14 listopada 2007 przez Rob-D-Mistyk, łącznie zmieniany 2 razy.
Uwaga! Użytkownik Rob-D-Mistyk nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 137 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: iwil »
Moj cool white sie wypala. Swietlowka albo moze sie spieprzyc momentalnie (elektryka w srodku) albo stopniowo przez wypalanie sie luminoforu. Objawia sie to jak pisalem ciemnymi spotami na swietlowce. Po prostu 2cm rurki przy tej plastikowej oprawie nie swieca sie :P Ale i tak proboje z nia
PiS
  • 48 / / 0
Nieprzeczytany post autor: zonik »
Myślicie, że takie coś można nazwac growboxem? :D Wszyscy tak zachwalają wzrost roślin, że tez spróbowałem. Świetlówka 8w, 6200K. Jest otwór w górnej części kartonu, aby było wentylowane. Co o tym sądzicie, powinienem zrobić jakieś poprawki? :)

[ external image ]
[ external image ]
  • 168 / / 0
Proponuje okleić wnętrze pudła jakimś białym papierem albo najlepiej folią aluminową.. no i kontrolować temperature jeśli nie masz wentylatora.
Ostatnio zmieniony 20 listopada 2007 przez Rob-D-Mistyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik Rob-D-Mistyk nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 375 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: obin »
Rob-D-Mistyk pisze:
Proponuje okleić wnętrze pudła jakimś białym papierem albo najlepiej folią aluminową.. no i kontrolować temperature jeśli nie masz wentylatora.
powinno byc "najlepiej pomalowac biala farba albo ewentualnie folia alu" :)
Uwaga! Użytkownik obin nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 48 / / 0
Nieprzeczytany post autor: zonik »
Właśnie nie wiem, czy obklejać. Latem moja roślina miała niedużo światła (północno-wschodni parapet) i pięknie wyrosła na ponad metr :P Czyli myśle, ze w growboxie małe też tyle nie potrzebują. A temperatury nie musze kontrolować :P Jak już wspomniałem jest otwór w górnej części kartonu, a i sama świetlówka jest na tyle wysoko, że póki co nie przygrzewa mi roślin :)
  • 168 / / 0
A ja Ci powiem, że jak sadzonki będą miały tylko światło górne punktowe ze słabym rozproszeniem to mogą rosnąć w stronę żarówki bez rozkrzewiania się. Tym bardziej jeśli żarówka nie jest zbyt mocna.
  • 375 / 2 / 0
w moim szałwiowym boxie pierw mailem folie alu ale okazala sie lipnym rozwiazaniem wiec pomalowalem biala matowa farba :) + 2-3 swietlowki 24w i jest gites hehe zazwyczaj nowy "szczyt" wyrastal tam gdzie urwalem liscia a teraz bez urywania lisci na każdym pietrze rosna po 2 odrosty wiec polecam malowanie :) farba kosztuje 3zł za pusze a w puszcze jest tyle ze pozna pomalowac 7 razy taka szafeczke dla salvi
Uwaga! Użytkownik obin nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 39 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Tremere »
Mam boxa z kartonu, wyłożonego aluminium, bez wentylacji do tego dwie świetlówki, osram duluxstar 23 w, WARM WHITE
Pytanie-podłączyć obie świetlówki czy to będzie az za dużo? ostatnio były w tym watku kontrowersje odnosnie ilosci swietlowek wiec pytam.
Uwaga! Użytkownik Tremere nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 375 / 2 / 0
daj 1 zobacz zapamietaj nastepnie daj 2 zobacz porownaj a w efekcie koncowym zostaw tyle ile bedzie najlepiej :)
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Największa taka operacja w historii Chile. Przejęto 100 ton narkotyków

Władze Chile poinformowały w poniedziałek o przejęciu rekordowej ilości ponad 100 ton narkotyków, głównie kokainy i ketaminy. Ukryte były w transportach drewna, które miały popłynąć między innymi do USA i Europy - przekazały miejscowe media.

Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.

Badanie: użytkownicy psychodelików mogą inaczej przetwarzać emocje

...czyli raz jeszcze na temat ostatnio omawiamy.