Szałwia wieszcza (Salvia divinorum) - dyskusja o ekstrakcji, paleniu i uprawie
Więcej informacji: Salvia Divinorum w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 243 / 4 / 0
Nieprzeczytany post autor: Rodzynka »
W growboxie masz coś na kształt sztucznej wiosny a nawet lepiej - bo łatwiej utrzymać dużą wilgotność i możesz sobie ustawić dłuższy dzień.
Moim zdaniem w growboxie sadzonki ukorzeniają się najlepiej, nawet lepiej niż na wiosnę. Nawet najlichsze sadzonki w growboxie przyjmują sie ładnie. Jak będziesz do tego miał dobra ziemię, to w zasadzie nie ma możliwości, żeby sadzonka się nie przyjęła.

Jak robiłam sadzonki w growboxie to 3 marne, wymęczone zimą badylki z plamami na resztkach liści wypuściły korzenie po tygodniu - to chyba mówi samo za siebie :)
Uwaga! Użytkownik Rodzynka nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 78 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mootant »
inmda pisze:
Czytalem, ze robienie sadzonek w zimie jest trudne, jednak zastanawiam sie jak sprawa ma sie w grownboxie.
Czy ktos ma doswiadczenie w tej materii i zechce podzielic sie wiedza?

Z gory dziekuje za odpowiedz.
Ukorzeniają się nawet w 5 dni. Tylko bardzo ważne - musisz osłonić korzenie (dolne części łodyg) przed dostępem światła. Przy takiej metodzie mam 100% ukorzenionych sadzonek.
Uwaga! Użytkownik Mootant nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 168 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Rob-D-Mistyk »
Mootant:
Tylko bardzo ważne - musisz osłonić korzenie (dolne części łodyg) przed dostępem światła. Przy takiej metodzie mam 100% ukorzenionych sadzonek.
Czyli z tego wniosek, że najlepiej odrazu ukorzeniać w ziemi.. Co wnika zresztą i z mojego doświadczenia.
Ostatnio zmieniony 07 listopada 2007 przez Rob-D-Mistyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik Rob-D-Mistyk nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 49 / / 0
Nieprzeczytany post autor: zonik »
Niedawno robilem 3 sadzonki, po tygodniu na parapecie w wodzie wypuscily korzenie. Poczekalem jeszcze tydzien az korzenie sie rozwina i wsadzilem je przedwczoraj do ziemii. Na razie nie widać oznak umierania (chociaż troche za dużo wody im dałem :/) Tak wiec ukorzenianie w zimie nie różni sie od ukorzeniania latem, kiedy równiez na korzenie czekalem ok tygodnia
  • 243 / 4 / 0
Nieprzeczytany post autor: Rodzynka »
Tak wiec ukorzenianie w zimie nie różni sie od ukorzeniania latem, kiedy równiez na korzenie czekalem ok tygodnia
No cóż... 1 przypadek udanego sadzonkowania w JESIEŃ jeszcze nie oznacza, że w zimie i w lato sadzonki ukorzeniają się tak samo dobrze, wystarczy przejrzeć forum i od razu widać, że większość ludzi ma problemy z sadzonkami w zimie. Widocznie roślina matka była silna i masz "rękę do kwiatów" teraz się nimi odpowiednio opiekuj to może przetrzymają do wiosny :)
Uwaga! Użytkownik Rodzynka nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 168 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Rob-D-Mistyk »
Zbudowałem właśnie growboxa ze świetlówką 6400k i wentylatorkiem, wnętrze obłożone folią alu.
Jaki fotoperiod proponujecie dla najlepszego rozwoju masy zielonej?
Narazie jest 24/0 bo nie mam jeszcze włącznika czasowego.
Uwaga! Użytkownik Rob-D-Mistyk nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 49 / / 0
Nieprzeczytany post autor: zonik »
[quote="Rodzynka"]
Widocznie roślina matka była silna i masz "rękę do kwiatów" teraz się nimi odpowiednio opiekuj to może przetrzymają do wiosny ]

Roślina matka wygląda marnie, dlatego ją obciąłem :P I jeśli się nie mylę, to roślinę, której zdjęcia umieściłem w galerii też sadzonkowałem na zimę (koniec marca :P), także będzie to kolejny przypadek, kiedy sadzonki ładnie sie ukorzeniły. A jeśli tak kładziesz nacisk na to, że teraz mamy jesień, to postaram się zrobić jedną sadzonkę w styczniu (jesli nie zapomne ^^)
  • 78 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mootant »
Rob-D-Mistyk pisze:
Jaki fotoperiod proponujecie dla najlepszego rozwoju masy zielonej?
Narazie jest 24/0 bo nie mam jeszcze włącznika czasowego.
Ja doświetlam 14h, w pewnej mierze, także ze względu na koszty. Zresztą myślę, że tyle spokojnie wystarczy - roślinie trzeba też dać odpocząć, chociaż napewno dłuższe okresy by jej bardzo nie zaszkodziły. Oczywiście cały czas utrzymuj dużą wilgotność.
Uwaga! Użytkownik Mootant nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 763 / 6 / 0
iwil pisze:
Potrzebuję drobnej pomocy. Chcę świeżo wsadzoną do ziemi sadzonkę dać pod świetlówkę i problem jest taki]
Rodzynka pisze:
Ja bym użyła tej cool white. Malutka sadzonka nie potrzebuje dużo światła.
Rob-D-Mistyk pisze:
Wybierz na oko, która świetlówka ma chłodniejszą barwę i tę zastosuj. Optycznie świetlówka o chłodnej barwie i tej samej mocy co świetlówka emitująca barwę cieplejszą będzie wydawała się zawsze mniej jasna. Dodatkowo możesz zrobić wokół rośliny jakiś prowizoryczny "ekran" z białego papieru, który będzie odbijał światło. Dopóki nie miałem growboxa to właśnie w ten sposób doświetlałem szałwie i nie było źle.
"Prawda jest daleko bardziej potężna niż jakakolwiek broń masowej zagłady" Mahatma Gandhi
  • 137 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: iwil »
Oboje przeoczyliście kluczową kwestię w moim poście. Chodziło o to czy lepiej zastosować wypalającą się już cool white czy nową warm. Z tego co wyczytałem to wydajność wypalającej się świetlówki to 30%, nie wiem jak jest.
ODPOWIEDZ
Newsy
Milion dawek heroiny w jednym bagażu na lotnisku w Lizbonie. "Niezwykle starannie ukryte"

Milion indywidualnych dawek heroiny zarekwirowali funkcjonariusze portugalskiej policji w porcie lotniczym im. Humberto Delgado w Lizbonie. Narkotyki znaleziono w bagażu jednej z pasażerek.

Dopalacze rozsyłali paczkomatami. Handlowali narkotykiem "zombie"

Patent na "bezpieczną" dystrybucję środków psychotropowych opracowała ukraińsko-polsko-białoruska grupa przestępcza. Mężczyźni magazynowali, sortowali, a następnie rozsyłali do paczkomatów środki psychotropowe. W ramach śledztwa nadzorowanego przez Prokuraturę Rejonową w Pruszczu Gdańskim zatrzymano 8 mężczyzn i zabezpieczono flakkę o wartości miliona złotych.

Był twarzą lokalnej policji od wielu lat. Zwalniają go za narkotyki

Rzecznik komendy policji w Kluczborku został zatrzymany w związku z posiadaniem narkotyków, właśnie jest wydalany dyscyplinarnie ze służby - dowiedział się tvn24.pl. To kolejny w ostatnim czasie przypadek przyłapania funkcjonariusza służb mundurowych z narkotykami.