Luźne dyskusje na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
ODPOWIEDZ
  • 44 / / 0
Aloha.

Będę w tym roku pisał pracę roczną teorytyczną z psychologii, z tematyki uzależnień. Jak ktoś ma jakiś sensowny pomysł na temat, to chętnie posłucham pomysłow (mam kilka swoich, ale może ktoś wpadnie na coś ciekawszego?). Tak więc wytężcie swoje trzeźwe, bądź zaćpane umysły i jak któryś wykrzesa jaką myśl, to proszę pisać.:]

z góry dzięki
  • 3251 / 359 / 2
Nieprzeczytany post autor: jogurt »
Hmm a moge sie ograniczyć do nicków? Gargamel, bill i wiele wiele innych praktycznie wszystkie cpuny.
L-8a - blog neurofarmakologiczno-empiryczny
SAMURAJOGURT.BLOGSPOT.COM

Pozdrawiam %-D
  • 44 / / 0
Nieprzeczytany post autor: fidolip »
@jogurt: ale o co chodzi? że ich jako temat pracy?:> raczej szukałbym czegoś bardziej ogólnego.;-)
  • 157 / 14 / 0
Nieprzeczytany post autor: Iwan »
"Środowisko narkomanów a wybory parlamentarne" ;)

Tzn. oni też interesują się polityką, kłócą się ze sobą na tematy polityczne, mają swoje poglądy itp.
  • 44 / / 0
niezbyt jasno się wyraziłem nt. tej pracy.

praca teorytyczna => przegląd już zrobionych badań w celu dowiedzenia/przedyskutowania jakiejś tezy (b. ogólnie). i właśnie szukam różnego rodzaju pomysłów na tezy. póki co wymyśliłem:

1. czy istnieje typ osobowości człowieka podatnego na uzależnienie?
2. uzależnienie a niedojrzałość emocjonalna
3. wpływ środowiska na postępowanie uzależnienia

ale do żadnego nie szukałem jeszcze literatury (właśnie się za to zabieram. tj. po powrocie z apteki.xD), więc nie wiem czy będę miał o czym pisać.

@iwan: ciekawy pomysł, ale raczej na badanie do przeprowadzenia (konkretnie obserwacja). ale dzięki za dobre chęci!:-)
  • 440 / 4 / 0
Nieprzeczytany post autor: Zielone Karty »
muka
Wskoczcie do klozetu i stańcie na głowie
ja żyję - a wyście pomarli, Panowie.
  • 44 / / 0
Dobra, obecnie temat mojej pracy brzmi "Przegląd substancji psychoaktywnych w lekach dostępnych bez recepty w polskich aptekach". %-D Teraz szukam prac naukowych na ten temat (jakby ktoś miał, proszę się dzielić ;-)), ale chyba sporo pracy już za mną.:P
  • 44 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: SixtyNine »
[quote="fidolip"]
Dobra, obecnie temat mojej pracy brzmi "Przegląd substancji psychoaktywnych w lekach dostępnych bez recepty w polskich aptekach". %-D Teraz szukam prac naukowych na ten temat (jakby ktoś miał, proszę się dzielić ;-)), ale chyba sporo pracy już za mną.]

Proszę pana, przez takich jak pan, wycofają mi z obrotu kodeinę OTC
O: Poproszę 3 Antidole 15
Aptekarka: Nie ma, ten Antidol wcale nie jest taki dobry, żeby go tak codziennie brać.
  • 84 / 8 / 0
Nieprzeczytany post autor: zielony »
No, zajeżdża trochę donosem. Jeśli już musisz w tym grzebać to "Przegląd substancji psychoaktywnych w lekach dostępnych bez recepty w polskich aptekach w latach 1960-1980" byłby, zdaje się, nieco ciekawszym tematem.
Uwaga! Użytkownik zielony nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 44 / / 0
To jest praca studenta 2. roku psychologii - wątpię, żeby w jakikolwiek sposób wpłynęła na cokolwiek (może poza moją średnią ;-)).

SixtyNine: gwarantuję Ci, że dotknęłoby mnie to nie mniej niż Ciebie..
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Badanie: użytkownicy psychodelików mogą inaczej przetwarzać emocje

Użytkownicy psychodelików inaczej przetwarzają emocje, m.in. szybciej rozpoznają zagrożenie - wynika z badania UJ. Kierujący nim prof. Michał Bola podkreślił, że przeciera ono szlaki w obszarze neuroobrazowania użytkowników psychodelików, jednak pełne zrozumienie ich wpływu na mózg wymaga wielu lat pracy.

Ponad miliard euro w kokainie. Rekordowy transport przechwycony

Hiszpańskie służby przejęły statek towarowy Arconian, który mógł transportować od 30 do 45 ton kokainy wartej ponad miliard euro. Jednostka wystartowała z portu w Sierra Leone, gdzie zbiegł znany holenderski król przemytu narkotyków Bolle Jos Leijdekkers. Dla hiszpańskiej policji to największy udaremniony przemyt w historii.

Marihuana po reklasyfikacji: wciąż daleka droga do federalnej legalizacji w USA

Administracja Donald Trump ogłosiła wykreślenie marihuany z najbardziej restrykcyjnej kategorii federalnych substancji kontrolowanych. To ważna decyzja dla branży i inwestorów. Nie oznacza jednak, że Stany Zjednoczone zalegalizowały marihuanę rekreacyjną na poziomie federalnym. Do tego droga pozostaje długa i politycznie trudna. Po reklasyfikacji, zgodnie z zasadą „kupuj plotki, sprzedawaj fakty”, akcje firm z branży najpierw silnie wzrosły, a potem mocno spadły.