Polecam wypróbować lamotryginę.
Pomożecie?
Czuje się zmęczony od dobrych 9 lat, wszystko zaczeło się od dosyć dużego nawału pracy, przez kilka miesięcy żyłem rytmem praca zawodowa w której się mega nudziłem, wracałem do domu i pisałem mgr gdzie miałem dosyć konkretny deadline (temat równiez totalnie mnie nie pociągał ale czasu na zmiany nie miałem).
O ile jak miałem w chacie towarzystwo to było ok ale po tym jak wracając z nudnej pracy do pustego domu po obronie wystąpiła u mnie bezsenność (pobudka po 4 godz spania) która trwała dobry tydzień. Powyższy epizod był 9 lat temu, bezsenność po tyg mineła, ale już sińce pod oczami i uczucie zmęczenia rano nigdy (z małymi wyjątkami).
Dwa lata temu wydaje mi się że miałem epizod depresyjny, płacz, wyrzuty sumienia, obwinianie się o wszystko, schudłem 10 kg w tydzień, po tygodniu przeszło ale straciłem zapał do wszystkiego, zrezygnowałem ze sportu który uprawiałem dosyć regularnie, dodatkowych zajęć. Pomimo tego jakoś funkcjonowałem, były miejsca/momenty podczas których mogłem się zrelaksować, były momenty że wychodziłem na prostą i czułem się super.
Niestety od dobrego poł roku uczucie zmęczenia, spięcia, przekrwionych oczu, lekkiego drżenia rąk towarzyszy mi nieustannie, bez względu na porę dnia. Zaczeły wypadac mi wlosy dosyć mocno.
Kilka razy z problemme byłem u psychiatry, za każdym razem dostawałem jakieś lekki z grupy SSRI które najczęściej odstawiałem po jakimis czasie., wiem że niby efekt ma być widoczny po > mc niestety ja nigdy nie dałem rady brać tak długo.
Czasami mam tak że jak coś zaczne brać to po pierwszej tabletce wszystko wraca do normy i czuje się jak nowy, niestety z czasami jest coraz gorzej, wszystko wraca do tego jak było plus mam mase innych efektów ubocznych.
Ostatnio postanowiłem że coś z tym muszę zrobić ze swoim stanem i biorę to przynajmniej poł roku, po tyg takiej kuracji czułem się fatalnie, dopadła mnie bezsenność, mega rozdrażnienie, w takim stanie spowodowalem wypadek i odstawiłem te leki i chyba więcej do nich nie chce wracać.
Więc za dużo z tym nic nie robię, brakuje mi motywacji, do SSRI chyba nie chce wracać, od 3 miesięcy chodzę na psychoterapie, od kilku dni biorę 3x 1 kapsułka OLIMP STRESS CONTROL, kupiłem dodatkowo sproszkowany korzeń ashwagandha.
Tydzień temu zrobiłem sobie bardzo kompleksowe badania i praktycznie wszystko jest w idealnej normie, badania robiłem dla dietetyka który ma mi pomóc w ułożeniu dietoterapii.
Wydaje mi się że zdrowo się odżywiam, mało cukrów, dużo warzyw, od czasu do czasu kawa (ale odstawiam), jakieś jedno piwo raz na tydzień, zero innych mocniejszych alkoholi, nie palę, nic nie biorę.
Z ciekawostek niedawno byłem tydzień na delegacji, czekała mnie dosyć intensywana praca taka od 16 do 5 nad ranem, bałem się że się wykonczę, normalnie o 22 już nie mam na nic siły, o dziwo po 2 dniach takiego trypu zaczęłam się czuć IDEALNIE, wszystkie problemy znikneły.
Po pracy o tej 5 kładłem się spać po czym wstawałem około 12 i jak młody Bóg!
Czym i jak mogę sobie pomóc?
Powoli chce wracać do jakieś aktywności fizycznej i z jakaś diatą mam nadzieje poczuć się lepiej.
Co sądzicie o jakieś suplementacji, wiem ze jest tu 200 zakładek w tym wątku i najlepiej się przez nei przebić i spróbować wszystkiego ale może ktoś doświadczony coś poradzi?
Tak wiec pozostają różne suplementy, leki, uzywki - lzejsze, mocniejsze - z pewnoscią lektura tego forum rozjasni Ci co nie co.
Właśnie czasami jest tak że leci ze mnie pot i nagle coś się odblokuje i wszystko wraca do normy.
Tak samo dzieje się jak zajmuje głowę jakimiś analitycznymi rzeczami, pracami.
Coś robię pierwszy raz i muszę dosyć intensywnei myslęć, również nastepnego dnia wstaje najcześciej świezy i jak nowy.
Z drugiej strony bardzo negatywnie działa na mnie kawa/cofeina, po jakiś energetykach to chyba bym umarł, alkohol również unikam.
Pzdr
mHuba
Żyj inspiracją, nie strachem.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news/klefedronfabrik5.jpg)
Polski narkobiznes zwiększa zasięgi. Czarny rynek domaga się towaru
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/trafiloimsie.jpg)
Zamiast paneli podłogowych narkotyki. KAS zatrzymała kontener z marihuaną
Funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Gdyni skontrolowali kontener, który przypłynął z Kanady do portu w Gdańsku. Zgodnie z deklaracją, w kontenerze miały być drewniane ekologiczne panele podłogowe, a odbiorcą była firma w Polsce.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/zrzut_ekranu_z_2025-04-14_20-26-59.png)
TVN24: „Tak wpadł szaman-informatyk"
UWAGA: Uwaga artykuł z TVN24, który poniżej przedrukowujemy, jest raczej kiepskiej jakości, jednak publikujemy go z uwagi na fakt, że jako jeden z niewielu opisuje przypadek zatrzymania i represjonowania osoby najprawdopodobniej prowadzącej ceremonie z ayahuascą.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/chimpanzees-sharing-fruit.jpg)
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol
Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.