Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 8 / / 0
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sromotnik_bezwstydny

Próbował jeść ktoś tego grzyba? Słyszałem i to od wtajemniczonych osób, na prawdę znających się na grzybach, że jest afrodyzjakiem.
Ja raczej potraktowałem jako ciekawostkę, bo sam w sobie jest ohydny. Skosztowałem młodych form (występują jako formy jaj zakopanych w 3/4 w ziemi) podsmażyłem na patelni, bo tak to się je. Formę dojrzałą można spożywać na surowo i ma lepsze działanie, ale za to śmierdzi jak zgniłe jajko, dlatego łatwo znaleźć. A te młode owocniki w smaku przypominają ugotowany, stary zielony ziemniak. Ciekawe jakby się tego więcej zjadło. Występuje na Podhalu w okolicach Dębna.
  • 909 / 19 / 0
Ja pierdolę, po łacinie fallus, a po polsku to już srom (wstyd) bezwstydny. Powinien być penisiak, kutasiak albo prąciak. Co za szowinizm! Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!

Widziałam te grzyby, na owocniku siedziały muchy, śmierdział. Nie wiem, czy może być afrodyzjakiem. Chyba tylko w prosektorium.
Powodzenia!
  • 1392 / 10 / 0
Staropolskie wierzenie, wywodzące się z kształtu tego grzyba. Chodziło tutaj właśnie o młode owocniki, zwane czarcimi jajami. Miały afrodyzjakalnie działać na mężczyzn, dodawać im werwy. Niestety, to tylko zabobon.
  • 21 / / 0
Rzeczywiście ten grzyb śmierdzi tak, że muchy go objadają. Zapach wydziela sie z kapelusza, który po dobie od otwarcia się, ulega rozkładowi na trzonie. Muchy zjadając kapelusz, przenoszą zarodniki tego grzyba.
Ja preferuję trzon na surowo, oczywiście po umyciu z pozostałości kapelusza i much. Noga, pusta w środku, ma gube ścianki o strukturze prażynki- tak samo krucha, ale wilgotna.
W smaku to połączenie rzodkiewki i jarmurzu.
Czytałem, że radzieccy naukowcy przebadali właściwości tego sromotnika, i wydano duże opracowanie na temat jego prozdrowotnego wpływu na organizm, m.in. antyrakowego.
Zachęcam do spróbowania.
  • 224 / 4 / 0
Bardzo smaczny grzyb, w Niemczech uchodzi za prawdziwy rarytas, miałem okazję zbierać je w Szwecji gdzie występują w dużych ilościach, muszę przyznać że młode osobniki po usmażeniu z cebulką mają niespotykane walory smakowe, szczerze nie jadłem nigdy żadnego lepszego i bardziej delikatnego grzyba. W Polsce jest pod ścisłą ochroną. Nie spotkałem się jednak z żadnym opracowaniem na temat ewentualnych walorów zdrowotnych, ciekawy temat, jak ktoś coś będzie miał to niech podrzuci.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Palenie marihuany trzykrotnie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego pokazują, że osoby z zaburzeniami związanymi z używaniem marihuany (CUD) mają ponad trzykrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat. Związek ten utrzymuje się nawet po uwzględnieniu takich czynników jak palenie tytoniu czy wiek. Wyniki rzucają nowe światło na potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z długotrwałym i intensywnym używaniem konopi.

Milion dawek heroiny w jednym bagażu na lotnisku w Lizbonie. "Niezwykle starannie ukryte"

Milion indywidualnych dawek heroiny zarekwirowali funkcjonariusze portugalskiej policji w porcie lotniczym im. Humberto Delgado w Lizbonie. Narkotyki znaleziono w bagażu jednej z pasażerek.

Właściciele sklepów z marihuaną pozywają stan. Urzędnicy pomylili się przyznając im licencję

Grupa kilkunastu punktów sprzedaży marihuany w Nowym Jorku wniosła w piątek pozew przeciwko stanowi. Właściciele domagają się uznania, że lokalizacje ich sklepów są zgodne z prawem pomimo błędu urzędników, którzy przyznali, że przez lata źle interpretowali przepisy dotyczące minimalnej odległości od szkół. Sprawa trafiła do stanowego sądu najwyższego w Albany.