Więcej informacji: Metadon w Narkopedii [H]yperreala
Hegemon_Krwawy pisze:Jeszcze kilka pytań dla odważnych ;)
Jak oceniacie swoje programy?
Co sądzicie o kadrze?
W jakiej formie podają u was metadon?
Jest możliwość substytucji buprenorfiną?
Personel sprawuje się dobrze?
Jest kultura czy też może bydło?
Trzeba chodzić codziennie czy można dostawać butelki?
Na jakiej dawce jesteście?
Zamierzacie schodzić z dawek i się zerować?
> Jak oceniacie swoje programy?
Ogólnie dobrze z małymi minusami
> Co sądzicie o kadrze?
W porządku ale często siedzą "na zapleczu" a to też normalna poradnia jest tylko połączona z programem
> W jakiej formie podają u was metadon?
Stężony x5 z maszyny
> Jest możliwość substytucji buprenorfiną?
Niestety nie ma "bo tak" i to jest duży minus. Sam bym się chętnie przerzucił na bupre i z niej zszedł całkowicie ale taka polityka firmy ;]
> Personel sprawuje się dobrze?
Tak. Tylko na zaświadczenie o uczęszczaniu naa program wyrabiają już 3 lata i coś im nie wychodzi więc wziąłem zaświadczenie od lekarki, zalaminowałem tak jak to powinno być i noszę przy sobie w razie jakiejś sytuacji typu pogotowie czy zamknięcie na dołku.
> Jest kultura czy też może bydło?
Kulturka.
> Trzeba chodzić codziennie czy można dostawać butelki?
Kolejny potężny minus, chodzimy codziennie 365 dni w roku. Już chociaż na sobotę i niedziele powinni odpuścić i dawać a tak to siedzi kobieta po 2 godziny i w sobotę i w niedzielę by nam wszystkim wydać :nuts: Szkoda ich pieniędzy.
> Na jakiej dawce jesteście?
u mnie 29ml
> Zamierzacie schodzić z dawek i się zerować?
Bardzo bym chciał bo nawet do rodziny nie mogę wyjechać, wszyscy jadą a ja sam w domu przez kilka dni... i do kierowniczki takie argumenty nie przemawiają. Prosiłem by mi na bupre przeszła lub COKOLWIEK co mi ułatwi pożegnać się z mietkiem.
Dominuje tam myślenie w rodzaju "bierz i nie zadawaj pytań" Będę musiał odłożyć sobie /jakoś/ metadonu przed kolejnym planowanym wyjazdem bo bycie więźniem we własnym mieście to dojmująca perspektywa...
W Chorzowie już po miesiącu dostawałem na weekendy wydawki, a po dwóch miesiącach na tydzień. W Poznaniu podobnie.
Ciekawe co zrobi jak jeden z drugim zechce wyjść z metadonu (jak słyszy bunondol to już trzęsie portami i do mnie kiedyś, żebym pojechał do Krakowa na bunondol - czujecie?!), co ona wtedy wymyśli. Nawet jej niech nie chodzi po głowie wysłanie kilku pacjentów na detoks. Ona nam podała metadon i ona ma w warunkach ambulatoryjnych nas z tego wycofać tak jak to robią w całej Polsce.
IGNORANCJA!
PS: Czy gdzieś na dolnymśląsku będą mi dawać metadon np. na miesiąc? Dojeżdżałbym a historie na obecnym programie mam czystą, ani razu pozytywnego wyniku na testach.
Ale pamiętaj, to jest metadon i różne cyrki się mogą dziać. Możesz sobie wyjechać i nic nie dostać metadonu "bo tak".
Na nasz program jakby ktoś taki przyjechał to kierowniczka-lekarka by zatrzęsła portkami ze strachu "ah co to będzie" i byś nie dostał (jestem w stanie postawić półroczną wypłatę, że byś nawet kropli nie dostał, taka to nasza kochana lekarka czy tam studentka medycyny) ;) Laska idzie po najmniejszej linii oporu (na bank nie ma faceta tylko kilka kotów
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Lepsza dostępność do terapii dla osób uzależnionych od opioidów
Rada Ministrów przyjęła nowelizację ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii oraz niektórych innych ustaw. Nowe rozwiązania zwiększają dostęp do leczenia osób uzależnionych, upraszczają procedury dla instytucji publicznych oraz umożliwiają skuteczniejsze udzielanie pomocy medycznej.
Badania dowiodły, że marihuana opóźnia rozwój nastolatków
Badanie przeprowadzone na ponad 11 tys. nastolatków wykazało, że zażywanie marihuany wiąże się z wolniejszym rozwojem poznawczym (zapamiętywaniem, koncentracją i szybkością myślenia), a także z gorszą pamięcią w kluczowych latach rozwoju mózgu.
Magiczne grzyby w walce z uzależnieniem od nikotyny - przełom czy obiecujący eksperyment?
Nowe badania sugerują, że psylocybina - substancja psychoaktywna zawarta w tzw. "magicznych grzybach" - w połączeniu z psychoterapią może znacząco zwiększyć skuteczność rzucania palenia. Choć wyniki są obiecujące, naukowcy podkreślają potrzebę dalszych badań.