Heterocykliczne substancje modulujące potencjał neurotransmisji GABA, będące pochodnymi dwuazepiny – np. diazepam, czy klonazepam.
Więcej informacji: Benzodiazepiny w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 410 / 23 / 0
Wiem, ze benzo maja zbawienne zastosowanie przy wychodzeniu z alkoholizmu. Ale czy stosowanie benzo (zgodnie z zastosowaniem) u trzezwych alkoholikow nie jest szkodliwe? Tak jak w informatyce - reverse engineering. Ten czy owen alkus od wódy czy pywa stroni, ale psychiatrycznie mu sie problemy skumuluja, i lyka BDZ, a tu nagle zjawiaja sie znane demony, pytanie czy to konicydencja, czy z uwagi na blizniaczy mechanizm oddzialywania i etanolu i BDZ na mozg, wyksztalca sie taka negatywna zaleznosc.. Bo zjadlem ostatnio troche lorazepamu i przy dawkach dziennych wrocil stary stary system myslenia poczekaj 16ta niedaleko w Zabce maja zawsze fajne promo na browary i kurereski glod by sie napic, po raz pierwszy od dawna...
Uwaga! Użytkownik krism nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1957 / 230 / 0
Ja nie jestem alkoholikiem, a po benzo często lecę do żabki po browary i do ziomka po gieta. Także ten.
Uwaga! Użytkownik MartwyNarkoman nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 398 / 24 / 0
przeciez benzo i baklofen stosuje sie substytucyjnie u pijusow, zeby nie tankowali. a jak ich nie potrzebujesz to nie bierz, bo faktycznie mozna pojsc w dluga
Uwaga! Użytkownik ggyo nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 98 / 3 / 0
Ja nie lubię alko po benzo. Tylko klonazepam mi załącza taki "dajwszystkocoklepie" mode :gun:
Jestem trzeżwy
  • 4807 / 268 / 0
ggyo pisze:
przeciez benzo i baklofen stosuje sie substytucyjnie u pijusow, zeby nie tankowali.
Odnośnie baklofenu są potwierdzone próby substytucji, ale nikt nie stosuje benzodiazepin w tym celu. W ulotkach wyraźnie jest napisane by nie stosować benzo u alkoholików lub zachować szczególną ostrożność, a w praktyce sprowadza się to do tego że lecząc się na alkoholizm lekarze odmawiają wypisywania tych leków. Tylko w szczególnych wypadkach i szczęściu do lekarza można dostać benzo na zespół odstawienia, ale w większości wypadków wysyłają na detoks szpitalny. Można też usłyszeć wyraźną wrogość w stylu "skoro pan pije proszę iść na odwyk", lub "czy pan wie że namawia mnie na kryminał?" także substytucje benzodiazepinami można włożyć na półkę z bajkami.

W szpitalach gdy lekarz usłyszy o nałogowym stosowaniu benzodiazepin pacjent oprócz alkoholizmu dostaje diagnozę w postaci lekomanii. W prywatnych gabinetach może być to inaczej postrzegane, bo skoro pacjent daje hajs za wizytę może liczyć że lekarz da mu receptę wiedząc że stały klient wróci po kolejne .
Ja otchłań tęcz, a płakałbym nad sobą
jak zimny wiatr na zwiędłych stawu trzcinach
jam błysk wulkanów, a w błotnych nizinach
idę jak pogrzeb z nudą i żałobą.
Na harfach morze gra, kłębi się rajów pożoga
i słońce, mój wróg słońce! wschodzi wielbiąc Boga.
  • 398 / 24 / 0
Znam sporo typów co łykają klony, żeby nie chlać. Czasem w miksie z baklo lub już bez. Do tego obstawa lekowa, terapia.

Ogólnie to baklo hamuje głód, klon znieczula i działa przeciwlękowo. Fakt, benzo trudniej kontrolować, ale niektórzy dają radę. Jednak taki miks działa, sąsiad mnie czasem poratuje dwójką, a na popijaniu go nie przyłapałem
Uwaga! Użytkownik ggyo nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4807 / 268 / 0
Tylko że ja tu nie piszę o prywatnych doświadczeniach ludzi z lekami tylko jak do tematu podchodzi polska służba zdrowia.

Co do baklofenu cóż, z tego co się dowiedziałem na kilku terapiach w których brałem udział ludzie wracają do kielicha lub rozwijają uzależnienie krzyżowe. Jako szczęśliwy użytkownik baclofenu który łykałem przez rok mogę to potwierdzić.

W przypadku benzo i alko na uzależnienie krzyżowe można wypisywać gwarancję.
Ja otchłań tęcz, a płakałbym nad sobą
jak zimny wiatr na zwiędłych stawu trzcinach
jam błysk wulkanów, a w błotnych nizinach
idę jak pogrzeb z nudą i żałobą.
Na harfach morze gra, kłębi się rajów pożoga
i słońce, mój wróg słońce! wschodzi wielbiąc Boga.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Psychodeliki i zdrowie psychiczne: Nieuregulowani 'szamani' z Kapsztadu

Choć substancje psychodeliczne są w Republice Południowej Afryki nielegalne, wielu samozwańczych uzdrowicieli i szamanów z Kapsztadu otwarcie reklamuje ich stosowanie w swoich terapiach.

Dostęp do legalnych sklepów z marihuaną wiąże się ze spadkiem nadmiernego spożycia alkoholu

Nowe, finansowane ze środków federalnych badanie przeprowadzone w stanie Oregon wykazało, że dostęp do legalnych sklepów z marihuaną wiąże się z niższym poziomem nadmiernego spożycia alkoholu, zwłaszcza wśród osób dorosłych w wieku 21–24 lata oraz powyżej 65 roku życia.

Wino z kokainą stało się przebojem. Papież pisał encykliki, sącząc Vin Mariani

Pod koniec XIX w. kokaina była uznawana za cudowny lek na wszystko. Była też składnikiem Vin Mariani, czyli ulubionego napoju papieża Leona XIII. Ojciec Święty tak je sobie upodobał, że wystąpił w jego reklamie, a twórcę receptury, Angelo Marianiego, odznaczył medalem. Nie był zresztą jedynym sławnym entuzjastą tego wina.