Nasiona konopi (siemię konopne) są nazywane superskładnikiem diety ze względu na idealną proporcję kwasów omega-6 do omega-3 oraz zawartość 10 aminokwasów, co sprawia, że są doskonałym źródłem białka. Oprócz tego nasiona konopi to bogactwo witamin i składników mineralnych.
Zmniejszają ryzyko miażdżycy, zwału serca oraz udaru. Poprawiają też wygład skóry, włosów i paznokci, regulują trawienie wpływając na poprawę funkcjonowania układu pokarmowego.
Wyjątkowo tanie i zapewne smaczne... dam znać jak już dojdzie :)
Ja z rok temu kupiłem sobie około 1kg nasion konopi i...
nie są smaczne - znaczy środek tak, ale łupina denerwuje, gdyż
podrażnia gardło i trudno ją przełknąć.
Kiedyś wykiełkowałem parę nasion i sobie rosło pod lampą,
ale trzeba wybrać najlepsze nasiona i dużo tego, bo często tylko
mała ilość kiełkuje.
Goniąc za żywiołkami drobniejszego płazu,
To się wzbija, to w głąb wali
Adam Mickiewicz- Oda do młodości.
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Alkohol i konopie wpływają na kierowców w odmienny sposób
Psychoaktywny kameleon. Dlaczego marihuana to nie psychodelik?
Nieprzytomni nieletni i pacjent z 7,3 promila
Lekarka opowiada „mrożące krew w żyłach” alkoholowe historie z oddziału toksykologii.
Gwałtowny wzrost w trzech województwach. Rozkręca się nowa epidemia
W trzech województwach zanotowano gwałtowny wzrost zatruć. Dane Głównego Inspektora Sanitarnego są zatrważające. Eksperci mówią już o groźnej epidemii.
Ogromny transport kokainy. Narkotyki za 19 mln zł ukryto w złomie
Ponad 350 kg kokainy o czarnorynkowej wartości przekraczającej 19 mln zł przechwycili funkcjonariusze Krajowej Administracji Skarbowej w Gdyni. Narkotyki były ukryte wewnątrz ciężkich metalowych elementów znajdujących się w kontenerach ze złomem. Śledztwo w tej sprawie nadzoruje Prokuratura Okręgowa w Gdańsku.