Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 5886 / 1217 / 43
Ja jednak wolę walnąć IV czystego rc, niż coś kupionego od "osiedlowego seby" - a to jest to samo. Zaufałem vendorom, co do czystości towaru, i nigdy się nie zawiodłem. Obecnie rynek RC dla mnie nie istnieje.
>A komendant po tym gównie ląduje na Kolskiej.
  • 55 / 3 / 0
My po prostu jesteśmy takim narodem i jest spierdolenie społeczne że polak to wszystko przećpo/przepije byle na trochę poczuć się lepiej, a nikt nie patrzy na zdrowie.
Uwaga! Użytkownik cefelia jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1794 / 124 / 0
Stereotyp Polaka, to stereotyp pijaka. Najpierw, gdy grozi niebezpieczeństwo, to szachowanie życiem i ogólnie porywczość. A potem? Mętne zachowanie, kłótnie o każdą głupotę. Lenistwo. Zupełnie jak ktoś najpierw pijany, a potem na srogim kacu.
Któż nam powróci te lata stracone
bez wiosennego w wiośnie życia nieba?...
Wołają na nas, że w złą idziem stronę,
precz o świat troskę rzucając powinną,
a czy pytają się nas, co nam trzeba
i czyśmy mogli obrać drogę inną?
  • 44 / 1 / 0
z jednej strony mnie to nie dziwi, bo nie ma w naszej kulturze zakorzenionego dbania o własne zdrowie, a z drugiej strony dziwi, bo zwykły uliczny speed potrafi być lepszy od większości obecnie oferowanych RCków. chodzi chyba też o to, że RC są legalne, i to ludzi zachęca. mamy bardzo ostre prawo narkotykowe i ludzie wolą nie ryzykować.
  • 3964 / 150 / 0
w sumie w tym temacie to jestesmy mentalna rosja.
niedojebanie genetyczne
  • 79 / 1 / 0
W każdym człowieku jest chęć poznawnia nowych żeczy i zdobywania nowych doświadczeń.
  • 3964 / 150 / 0
ale jak sie przy tym ma deficyt instynktu samozachowawczego to juz kiepsko rokuje na przyszlosc.
niedojebanie genetyczne
  • 35 / / 0
U nas wszystko co dobre szybko się kończy , jakieś zakazy , ustawy , ogólna jest taka chujoza , że się weźmie wszystko , bo ''gorzej być nie może'' , najwyżej pierdolne w kalendarz i bedzie spokoj. Tak naprawdę seby sprzedające nie zdają sobie sprawy czasem co wciskają ludzikom. Też uważam , że w dużej mierze jest to przez bardzo młody wiek zaczynania z substancjami , z każdym rokiem już się tak nie boi badać różne ścierwa.
  • 3964 / 150 / 0
kurwa, a ponad 10 lat temu patrzac na wrakow zyjacych tylko dla speeda i pigul, myslalem, ze to juz za daleko zaszlo i niezly syf nam dragi na ulicach robia. nawet nie przypuszczalem wtedy, ze pojawi sie cos takiego jak rc i pojdzie to w tak chujowa strone. ciekawe co bedzie za kolejna dekade, moze byc gorzej czy teraz juz tylko mozemy odbijac od dna?
niedojebanie genetyczne
  • 640 / 118 / 0
Wszystko zależy od chińskich alchemików. Może któryś opracuje wreszcie speeda na bazie witaminy C lub kanna z resztek po obiedzie.
Uwaga! Użytkownik DorianGray nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Kawa - budzi i wydłuża życie

Przez dziesięciolecia ukazywały się badania, których autorzy wskazywali, że kawa ma korzystny wpływ na organizm. Jej picie łączono z dłuższym życiem i zmniejszonym ryzykiem chorób chronicznych. Jednak dokładny mechanizm tego działa nie był znany. Teraz naukowcy z Texas A&M University odkryli, że związki zawarte w kawie oddziałują na receptor białkowy NR4A1, który odgrywa istotną rolę w ochronie organizmu przed chorobami związanymi z wiekiem.

Marihuana i tytoń zmniejszają objętość mózgu. Te konkretne obszary ulegają zmianom

Marihuana i tytoń wpływają niekorzystnie na mózg. Analiza ponad 103 badań z udziałem ponad 72 tys. osób pokazuje, że używanie marihuany i palenie tytoniu wiąże się ze zmniejszeniem objętości mózgu. Naukowcy wskazują konkretne obszary, takie jak ciało migdałowate, hipokamp i istota szara, które ulegają zmianom.

Lepsza dostępność do terapii dla osób uzależnionych od opioidów

Rada Ministrów przyjęła nowelizację ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii oraz niektórych innych ustaw. Nowe rozwiązania zwiększają dostęp do leczenia osób uzależnionych, upraszczają procedury dla instytucji publicznych oraz umożliwiają skuteczniejsze udzielanie pomocy medycznej.