twoja roślina jest widocznie osłabiona, żółknie lub więdnie? Napisz, a uzyskasz pomoc
ODPOWIEDZ
  • 1238 / 27 / 0
Byłem dzisiaj się przejechać rowerkiem do mojego kumpla popatrzeć jak mu rośnie ganja bo tak mi brakuje moich własnych i okazało się że coś mu wpiernicza roślinki. Zrobiłem fotki - sorki za cieńką jakość ale robiłem swoim aparatem w telefonie :-/
http://img412.imageshack.us/my.php?imag ... ie1lu6.jpg
http://img340.imageshack.us/my.php?imag ... ie2dn8.jpg
http://img294.imageshack.us/my.php?imag ... ie3ae7.jpg
znalazłem na Haszysz.com coś takiego:
Tarczniki i miseczniki

Należące do grupy czerwców tarczniki i miseczniki są o tyle trudne do zwalczania, że zauważamy je dopiero wtedy, kiedy ich larwy są już ukryte i zabezpieczone twardymi, brązowymi tarczkami. Miseczniki mają tarczki podłużne i wypukłe, a "pancerze" są stwardniałą skorupą ich grzbietu. Tarczniki są okrągłe i bardziej spłaszczone, a siedząca pod tarczką samica nie jest z nią związana. Owady te najlepiej rozwijaą się w ciepłym i suchym mikroklimacie.

Atakują głownie: Anthurium, Ficus, Hedera, Nerium.

Objawy - żółto-brązowe lub brązowe tarczki na pędach i wzdłużnerwów liści, lepka, połyskliwa wydzielina, zahamowanie rozwoju i kwitnienia roślin osłabionych stratami soków.

Zwalczanie - mechaniczne usuwanie tarczek za pomoca szpilki lub wykałaczki, przemywanie roztworem alkoholu z dodatkiem "Ludwika", zastosowanie środków chemicznych (Actelic, Confidor 200 SL, Mospilan 20
SP).

czy to jest to? jak patrzyłem na liście to na końcach tych korytarzyków w środku była jakby podłużna czarna pesteczka..
HELP :scared:
לאכול חומצה!
  • 160 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: mista pita »
to miniarki
a ta pesteczka to przepoczwarzająca sie larwa możesz zgnieść ją paznokciem ale tak żeby nie uszkodzić liści za bardzo

jak objawy sa na kilku lisciach to nie ma sie co przejmowac, jak na wiekszosci trzeba zaczac działac chemią jak najszybciej
preparaty:
Methomex (ale jego chyba nie dostaniesz bo to druga klasa toksycznosci- trzeba miec specjalne zaświadczenie)
Rimon
Biospin
Vertimec
Bądźmy realistami żądajmy niemożliwego
  • 1238 / 27 / 0
Nieprzeczytany post autor: gringo »
dzięki, przekażę kumplowi żeby się już nie martwił bo mi ciągle pisze w smsach czy coś odpisaliście ;] powiem mu żeby zastosował któryś z tych preparatów- chłopak się masakrycznie niecierpliwi :-D
לאכול חומצה!
  • 1238 / 27 / 0
Siemka, mam kolejne pytanie, otóż nie robiliśmy wtedy oprysków bo pomidorki zaczęły normalnie rosnąć a choroba ustała, ale od kilku dni znajdujemy na krzakach małe zielone gąsieniczki i wpierdalają one liście, do tego pojawiają się biało-brązowe plamki i wygląda to jakby było wypalone lub wyżarte.. :-/ Co to może być i jak z tym skutecznie walczyć? Dodam że powstają już topy i nie chciałbym żeby to było coś silnego..
לאכול חומצה!
  • 160 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: mista pita »
od kilku dni znajdujemy na krzakach małe zielone gąsieniczki i wpierdalają one liście
jeśli nasilenie nie jest zbyt duże, czyli gasienic jest kilka-kilkanasci to wyzbieraj je i zlikwiduj (jak pozostawiam twojej fantazji)
poszukaj też skupisk jajek, najprawdopodobniej żółte wydłużone kuleczki srednicy ok 0,5 mm po spodniej stronie liści, przewaznie niedaleko pojawienia sie gasienic, wystarczy je zgnieść palcem

możesz też popryskać Decisem, Nurelle, okres karencji (czyli czas jaki musi upłynąć od zabiegu do zbioru) wynosi kilka dni wiec nic ci nie grozi po zastosowaniu takiego specyfiku
pojawiają się biało-brązowe plamki i wygląda to jakby było wypalone lub wyżarte..
na to ci nie poradzę bo nie mam pewności co to bez dobrego zdjecia a i znim nic nie gwarantuję :-D
pzdr
Bądźmy realistami żądajmy niemożliwego
  • 1238 / 27 / 0
no dzięki za odp
chyba jednak będzie lepiej zainwestować w któryś z tych środków
...a najlepiej to w dobry aparat i zdjęcie :-D
לאכול חומצה!
  • 10 / / 0
Nieprzeczytany post autor: kaszana »
jakiś szkodnik uwziął się na moich krzakach, odgryza szczyty, zjada topki. zostawia po sobie młode, nietknięte listki pod rośliną i taki rdzawy kolor w miejscu ugryzienia. zaczęło się od szczytów, ale jak powyrywałam męskie i żeńskie zakwitły na dobre to to coś przeniosło się na topy! prosze opd jak najszybciej, w kilka godzin to potrafi narobić sporo szkód. wcześniej używałam decis, ale to było wtedy, kiedy były jeszcze młode. nie chciałabym palic jakiegoś chemika, nie wiem czy moge pryskać czymś te słodkie topki. moge? i czym?
  • 1238 / 27 / 0
ja używałem Decis jakoś tydzień temu podczas kwitnienia i nic roślinkom się nie stało, poza tym ten preparat po 3 dniach się neutralizuje więc bez obaw możesz pryskać.
לאכול חומצה!
ODPOWIEDZ
Newsy
Ukraińce przemycającej narkotyki na Bali grozi kara śmierci przez rozstrzelanie

21-letnia Kateryna Wakarowa jest oskarżona o wwiezienie narkotyków na Bali. Kobieta może zostać za to skazana na karę śmierci przez rozstrzelanie.

Wszędzie zapach marihuany. Partner Świątek mówi głośno o problemie

Casper Ruud, mikstowy partner Igi Świątek na US Open, skarżył się na zapach marihuany na kortach w Nowym Jorku. To nie pierwszy raz, gdy zawodnicy zgłaszają ten problem.

120 litrów pochodnych opioidów w płynie nie trafi na rynek

Policjanci z Wydziału do Walki z Przestępczością Narkotykową Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie ujawnili miejsce przechowywania nielegalnych substancji psychotropowych, zabezpieczając ogromne ilości pochodnych opioidów w płynie oraz półproduktów służących do przetwarzania środków odurzających.