Alkohol etylowy pod każdą postacią.
Więcej informacji: Etanol w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
Posty: 1394 • Strona 9 z 140
  • 784 / 46 / 0
Dobry zimny chojrak 7% na raz nie jest zły, wręcz zajebisty po weekendowym waleniu dużych dawek alpry :D.
  • 3197 / 380 / 0
Przypominam że jest to wątek smakosza.
Piwo - tanie szczyny dla biedoty jest tutaj ;-)
  • 3854 / 316 / 0
Powinien pojawić się jeszcze jeden temat - 'Piwo - wątek dla penerów'. Tam miejscowa żulerka mogła by się do woli podniecać Karpackim czy innym Van Hornem, oraz raczyć informacjami o promocjach, i 'nowościach wydawniczych'.
Niektórzy pewnie myślą, że jak chleją dzień, to mają prawo uważać się za smakoszy. Równie dobrze, miejscowe obszczymury z Amareną w dłoni mogliby nazywać siebie kiperami ;]
Uwaga! Użytkownik Procent jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 49 / 4 / 1
Smakowe piwa mi ostatnio nie podchodzą. Za to Guinness podchodzi bardzo:)
  • 12629 / 2442 / 0
Który Guinness? Ja ostatnio kupuję ten 0.33l Original - jest mega smaczny. Draught jest za wodnisty (choć w szklance wygląda fenomenalnie), ale w upalny dzień można wypić.
  • 553 / 117 / 0
Tyskie z browaru Białystok, z browaru Tychy i z Poznania.
Myślałem, że to niemożliwe, a jednak
Każde z nich smakuje inaczej, muszę przyznać że to z Poznania wypada najgorzej, natomiast to z Tych i Białegostoku jest o wiele lepsze.
Skąd te różnice?
  • 3197 / 380 / 0
Różnice wynikaja głównie ze świeżości konkretnej puszki (piwo które leżało na półce poł roku może smakować inaczej niż to samo, ale dajmy na to miesięczne), sposobów transportu i przechowywania (różnice temperatur; im cieplej tym szybciej zachodzi proces utleniania co przekłada się na smak i zapach), drobnych różnic w partiach surowców i wielu innych czynników.
  • 553 / 117 / 0
@up
No tak to na pewno, ale czy nie jest tak, że piwa te mogą się od siebie różnić również dlatego, że któryś z browarów bardziej 'się przykłada' do warzenia jak i całego procesu warzenia?!
  • 38 / 1 / 0
jak89 pisze:
@up
No tak to na pewno, ale czy nie jest tak, że piwa te mogą się od siebie różnić również dlatego, że któryś z browarów bardziej 'się przykłada' do warzenia jak i całego procesu warzenia?!
Zapewne tak samo się przykładają, ale ciężko idealnie odtworzyć warunki produkcji. Wystarczy, że aparatura jest wykonana z innych stopów materiału i już będzie inny smak. Inny przykład - warunki klimatowe. To tak jak nie uzyskasz szampana poza regionem Szampanii, albo szkockiej w USA.
  • 12629 / 2442 / 0
oczywiście, że tak i nie chodzi tylko o "przykładanie się". Chociażby każdy z tych browarów może używać innej wody, surowców z innego źródła itd. Ta sama receptura nie daje nigdy w 100% zawsze takiego samego piwa.
ODPOWIEDZ
Posty: 1394 • Strona 9 z 140
Artykuły
Newsy
[img]
USA: Co czwarty kierowca, który zginął w wypadku, był pod wpływem marihuany

Nowe badanie przeprowadzone w stanie Ohio pokazuje, że ponad 40 proc. kierowców, którzy zginęli w wypadkach drogowych, miało we krwi THC – substancję psychoaktywną zawartą w marihuanie. Średnie stężenie było wielokrotnie wyższe niż poziom uznawany za bezpieczny.

[img]
"Niemyte dusze / Narkotyki" - teatralna podróż w głąb ludzkiej psychiki

Spektakl odbędzie się 17 października 2025 roku (pt) w Miejskim Ośrodku Kultury w Pelplinie. To propozycja dla każdego, kto poszukuje w teatrze głębi, refleksji i intelektualnego wyzwania. Nie przegapcie tego wyjątkowego wydarzenia!

[img]
15 lat niechcianych badań. A teraz nowa rewolucja w psychiatrii

Specjalista z Wielkiej Brytanii nie ma wątpliwości, że jesteśmy świadkami nowej rewolucji w psychiatrii. Psychodeliki, jak psylocybina i MDMA, zdobywają coraz większe zainteresowanie naukowców w leczeniu depresji i innych zaburzeń psychicznych.