sprawdzone_info pisze:Nie wiem co z nią bo jej rodzina odcina mnie od info, przyjaciółka nagle zaczęła milczeć pewnie na ich prośbę. Ma ktoś jakiś pomysł jak się dowiedzieć czy pacjentka ta i ta przywieziona do tego szpitala w tamtym dniu wybudziła się ze śpiączki?
Powiadacie, że dobra sprawa uświęca nawet hejting?? A ja Wam mówię: dobry hejting uświęca każdą sprawę.
Czyli temat do zamknięcia.
Wszystkie wątpliwości w tym temacie pod kwestią zdrowia i substancji psychoaktywnych na co dzień zostały już rozwiane.
[CUT] bez takich proszę, to nie Tasiemiec - tur3k
Kwiecień plecień co przeplata trochę kwasa, trochę lata
sprawdzone_info pisze:Jak się wybudzi dam znać.
Przy okazji wywaliłem kolejne dwie strony spamu, poleciały trzy warny, średnio 1,5 warna na osobę. Ostrzegałem że posty nie mające bezpośredniego związku z tematem będą nagradzane i koszowane, słowa dotrzymałem (i będę dotrzymywał nadal jeśli sytuacja będzie się powtarzać). Wszelkie kwestie etyczno-moralne również proszę uskuteczniać w innym miejscu, ten temat nie służy ocenie zachowań autora.
Kolejne tagi to: drożność dróg oddechowych, saturacja, nawrót kapilarny, reakcja na głos, pobudzenie bólowe.
Pozdrawiam i trzymam kciuki
Podobna sytuacja.
Płytki oddech, charczenie. Lekarze zostali powiadomieni i zjawili się po 3 godzinach od zarzucenia.
Dziewczyna trafiła do szpitala w śpiączce i dostała martwicy mózgu elo.
Lek jest używany m.in. w astmie, działa stymulująco na OUN, pozytywnie inotropowo (zwiększa siłę skurczu serca) i chronotropowo (zwiększa częstość skurczów), podnosi ciśnienie krwi - podobne efekty do kofeiny, kreseczka tejże przy zapaści też pomoże, pod warunkiem, że poszkodowany dostatecznie szybko zorientuje się, że zaraz straci przytomność.
ZERO TOLERANCJI DLA TOLERANCJI!
Czytałem o przedawkowaniu morfiny i kodeiny zawartej w PST, większość to jakaś niewydolność układu oddechowego, gdzie płuca napełniają się płynem
synekpl napisał:
to jest nic innego jak obrzęk płuc, na obrzęk płuc najlepiej jest dać 40-tke furosemidu ale żeby go stwierdzić musisz sam albo ktoś Cię porządnie osluchac czy są szmery pęcherzykowe czy może harczenia. Ogólnie najlepszym i niezawodnym antidotum jest Naloxone, sprzedawany jako Narcan. zastrzyk albo spray i parę minut niweluje wszystkie (lub zdecydowana większość) objawy przedawkowania opiatów. warto się w takie coś zaopatrzyć w razie gdyby nie daj Boże było konieczne zastosowanie. BTW jeśli już podejrzewasz lub obawiasz się obrzęku płuc (przedewszystkim mega duszność, duże zmęczenie spoczynkowe i harczenia przy oddychaniu) to unikać pozycji leżącej bo można doprowadzić odrazu do nzk. najlepsza pozycja ortopnoe czyli siedząca z pochylonym tułowiem trochę do przodu - (taka jak przy zawale bo najczęściej obrzęk płuc występuje przy zawale)
Jeżeli czytając moje posty uznałeś opiody za fajne, przepraszam. Byłam strasznie nieodpowiedzialna w czasie swojej aktywności tutaj.
Trzymajcie się ciepło.
Ps.
Bardzo się cieszę z informacji HalfBizkit.
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
Produkowali tyle amfetaminy, że narkotyki musieli wozić taczką
Ponad 64 kilogramy amfetaminy, nielegalna linia produkcyjna i dwie osoby zatrzymane – to efekt działań specjalnego wydziału antynarkotykowego łódzkiej policji. Ilości narkotyków były tak duże, że do ich transportu sprawcy wykorzystywali… taczkę.
Koniec hurraoptymizmu? Brakuje dowodów na skuteczność medycznej marihuany przy większości schorzeń
Złe wieści dla osób, które widzą w medycznej marihuanie remedium na całe zło świata – nawet na nowotwory. Analiza 2500 badań wykazała, że jej skuteczność można potwierdzić zaledwie w ułamku schorzeń, na które jest stosowana. Czy kannabinoidy czeka podobna przyszłość co opioidy?
Alkohol daleko od kasy i z brzydką etykietą
Minister Katarzyna Kęcka o walce z piciem w "Miodowej 15".