Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
Czy Kurkuma pomaga?
1.Tak zwłaszcza w depresji.
37
51%
2.Średnio pomaga nie odczuwam szczególnie silnego działania.
23
32%
3.Nie pomogła mi.
13
18%

Liczba głosów: 73

ODPOWIEDZ
  • 561 / 40 / 0
Na cb1 dobrze dziala marchew (duzo marchwi )
O kurkumie nie wiem
  • 122 / 30 / 0
Bonhart2000 pisze:
AlePanieWładzo pisze:

Właśnie tak to jest z tymi suplami z kurkumy, że sa dziadowsko drogie - bo najlepiej przyswajalne jej formy są opatentowane: kurkumina nie jest wolna, tylko w jakimś kompleksie lipidowym. Na jakieś Swansony szkoda kasy - lepiej sobie przyprawę w mleku rozpuścić ciepłym...
Te opatentowane formuly to sciema marketingowa, polegająca na tym że owszem kurkumina z tych kapsułek ma lepszą biodostepnosc ale większość tabletki zajmują enhancery i ostatecznie więcej kurkuminy wchłonie Ci się z swansona z bioperyna i oliwą ;p
Uwaga! Użytkownik Okwaszony nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 78 / 10 / 0
Jakiś czas temu, trafiłem w sieci na bardzo prostą extrakcje kurkuminy.
Jest to o tyle ciekawe, że ze względu na swoje właściwości podobne do harmali, może fajnie podkręcać tripy po grzybach, ziole czy np. kratomie, poza tym posiada mocne działanie anty-depresyjne, jeśli używana regularnie.

O to sposób extrakcji.

Materiały, narzędzia które będą nam potrzebne: 50g kurkumy, mała butelka (np. po koka-koli), łyżka, filter do kawy lub papierowe ręczniki), jakieś zamykane plastikowe pudełko, taśma izolacyjna, pipeta albo zakraplacz 1-5 ml, jakikolwiek olej do gotowania

Przesypujemy kurkume do pojemnika, a następnie dolewamy olej (1.5 ml/g ), po czym mieszamy - po czasie można przemieszać jeszcze pare razy.
Podgrzewamy pojemnik z mixturą w innym naczyniu z gorącą wodą, mieszając kilku krotnie. Następnie odstawiamy, przykrywając czymś ( kurkumina ulega foto-degradacji dlatego należy ograniczyć ilość światla do minimum).
Po kilku godzinach powstają dwie warstw. Górną warstwe (zółty olej) , przepuszczamy przez filter nałożony na lejek, gromadząc wszystko w obklejonej taśmą butelce (foto-izolacja).

Jeśli kurkuma była dobrej jakości, dawki rzędu 1 ml powinny być odczuwane, przypominając w działaniu harmale.
Najlepszą drogą zapodania jest podjęzykowa, wystarczają 2-3 min po czym połykamy lub wypluwamy.

Mam nadzieje, że komuś sie przyda.
Uwaga! Użytkownik guarana nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3406 / 534 / 0
Ok, temat przeczytany, od dziś zaczynam małe combo - kurkuma, pieprz i imbir. Poszło zalane lekko wodą, smak dla początkujących jest do przełknięcia, ale fakt że w dalszym cyklu może źle smakować. Dam znać jak zadziała.
F̲O̲R̲M̲Y̲ ̲Ż̲Y̲C̲I̲A̲ ̲O̲P̲A̲R̲T̲E̲ ̲N̲A̲ ̲W̲Ę̲G̲L̲U̲.̲
  • 451 / 14 / 0
Kurkuma wpływa w jakiś sposób na działanie psychodelików ?
Kontakt: cardomar15@tutanota.com
%-D
  • 1130 / 48 / 0
Teoretycznie powinna troche wzmacniac, bo jest slabym antagonista nmda i slabym iMAO. Mysle ze moze to tez zalezec od tego jakie psychodeliki chcesz zarzucac.
  • 1070 / 137 / 0
Tak jak obiecałem w poprzednich postach zdaje raport z moja przygoda z kurkuma. Brałem to przez 5 dni (ta mocniejsza ze swansona). I jest po tym faktycznie lekko lepszy humorek i mały speedzik. Niestety ja sie na tym przejechałem. Obudziłem sie w nocy z jakimś ogromnym lekiem, zacząłem sie pocić jak świnia i spięly mi sie mięśnie. Ze 30min musiało minąć zanim sie uspokoiłem. Potem przez kilka dni miałem jeszcze jakieś dziwne leki. Po alko przechodziło. Czy ta głupia przyprawia aż tak może zadziałać... ale ja to ja. Otóż kiedyś wpadłem w ciąg phenibuta, ponad roczny z którego zszedłem cold turkey co przypłaciłem objawami jak przy odstawce benzo. No horror to był niesamowity. Jednak na dłuższy czas go odstawiłem. Od jakiś kilku miechow go znowu biorę, tylko, ze teraz kontroluje to: tzn 1-3 razy w tygodniu w normalnych dawkach. Wszystko było ok, nie miałem żadnych dziwnych jazd. Aż do teraz, i akurat zbiegło sie to w czasie z żarciem tej kurkumy, czy to był po prostu przypadek i po prostu Phenibut cos mi pojebal. Czy jednak kurkuma wchodzi z nim w jakaś interakcje?
  • 3959 / 149 / 0
ta glupia przyprawa potrafi dzialac na prawde mocno, jest naturalnym ssri lub czyms tego typu. w kazdym razie zazywajac ja regularnie w odpowiednich dawkach czuje wyrazne dzialanie antydepresyjne i stymulujace, bardzo podobne do tego przy antydepresantach ssri.
widac to tez w mixach z antydepresantami czy serotoninergikami.

btw, kurkuma dziala waporyzowana/palona duzo wyrazniej i w duzo mniejszych dawkach. podobno w ten sposob oczyszcza tez pluca z roznych syfow.
niedojebanie genetyczne
  • 1130 / 48 / 0
Odnosze wrazenie, ze wiekszosc osob spodziewa sie zbyt wiele po kurkumie. Jak widze w jednym poscie slowam "kurkuma" i "stimy" to sie zastanawiam, "serio?". To nie ma byc zadne pierdolniecie tylko minimalny, ledwo wyczuwalny banan na gebie, ciut zwiekszona motywacja i delikatne grzanie glownie od pieprzu. Inna sprawa, ze jak waliles stimy to dopaminowe dzialanie kurkumy bedzie jeszcze mniej odczuwalne - tolerancja, uszczerbki w systemie i gospodarce dopaminowej.

Scalono -- 909

Spoko jest, ale tez trzeba robic przerwy, bo jakas tam tolerancja sie pojawia. Ja stosuje glownie ze wzgledu na zajebista poprawe trawienia i dzialanie hepatoprotekcyjne.
  • 3959 / 149 / 0
tak, jakies kamisy i prymaty sa ok.

na pierwszy raz biorac 5-10g cos tam powinno sie odczuc.

ja bralem ostatnie 3 miesiace ok. lyzeczke dziennie, czasem dwa razy w ciagu dnia i czulem efekt caly czas.
niedojebanie genetyczne
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Podlaskie: Lekarz z zarzutami w śledztwie dotyczącym przestępstw narkotykowych

Zarzuty związane z wystawianiem recept na leki psychotropowe postawiła Prokuratura Rejonowa w Hajnówce (Podlaskie) 30-letniemu lekarzowi zatrzymanemu w Białymstoku. To część większego śledztwa dotyczącego przestępstw narkotykowych, w tym działalności internetowego sklepu oferującego narkotyki.

Fernando i Horacio gotowali "metę", teraz grozi im 20 lat więzienia

Poszukujący pracy obywatele Meksyku trafili, przez Hiszpanię, do gminy Osielsko. Tak brzmiały tłumaczenia zatrzymanych. Teraz w sądzie rozpocznie się proces dwóch obcokrajowców i Marcina P., właściciela posesji, na której działała fabryka metamfetaminy.

Palenie marihuany a zdrowie emocjonalne. Nowe badania dają do myślenia

W przypadku nastolatków palenie marihuany może mieć wpływ na zdrowie emocjonalne i wyniki w nauce – ostrzegają naukowcy na łamach pisma "Pediatrics".