http://img340.imageshack.us/my.php?imag ... 2u2xn2.png
zabralem sie za indoora i wlasnie jestem w traakcie budowania takiego boxika jak na rysunku ;]
przy czym x ustawilem na 20cm mam nadzieje ze wejdzie tam lampa i odblysnik :P
box ma wymiary w srodku(czesc na ktorej rosna roslinki) 60.6X46.6X147cm i nie wiem jaka lampe dam rade tam wcisnac? ostatnio wyczytalem ze nie oplaca sie przekraczac pewnej ilosci lumentow na powierzchnie bo i tak wiecej nie wyciagne wiec czy jest sens dawac hps250 i miec problemy potem ze zbiciem temp czy podobne wyniki osiagne na 150w z mniejsza temp?
na dzien dzisiejszy mam zamiar dac 2xbig buddy z dp i 2x passion.27 tez z dp i mam pytanie czy najpierw wrzucic ktoras odmiane wczesniej bo bedzie potrzebowala dluzszego wega czy moge je rowno dac? i czy dam rade tam wcisnac az 4 roslinki?
aha boxa zbijam jutro z mdw i od srodka bede malowal biała farba ;] jak skoncze to zapodam fotki :D
ps
zmienilem posta zeby problemy byly na samej gorze
Jesli cena nie stanowi dla ciebie problemu to najlepsza chyba zwykla sklejka bedzie
Taniej bedzie taka plyta skrot na 3 litery wyglada jakbys wziol pelno trocin i wiorow i to klejem przejechal
Spory arkusz takiej plyty metr iles na 2 metry z czyms kosztuje cos kolo 30 zl
wiec to jest taka najbardziej optymlana opcja
Ale jak chcesz jeszcze taniej to zrob stelaz szafy z listewek a sciany z plyty meblowej (tej co sa najczesciej z tylu szafek)
A szybe czemu chcesz taka mala dac? idz do szklarza zaplacisz mniej niz 10 zl i bedziesz mial szybe odzielajaca calkowicie rosliny od hpsa
w takim razie mam jeszcze tj mialy dzisiaj przyjsc ale cos dlugo idzie :P
Big Buddy - Dutch Quality Seeds
Blubbleberry - Dutch Quality Seeds
Passion No. 27 - Dutch Quality Seeds
co z tych odmian polecasz na indoora?
boxa musze od podstaw budowac gdyz to ma byc box schowany w szafie tj wmontowany w szafe ale wyciagalny w razie czego :P
bylem dzisiaj w sklepie rozejrzalem sie i chyba kupie takie grube cos plyta drewniana czy z czego to niejest ma 18mm grubosci a dlugosc i szerokosc panowie mi wytna jaka bede chcial wiec ja tylko bede musial porobic dziury na wiatraki wyciac otwory na drzwi i wszystko pozbijac
wiec jakos to bedzie
tylko mi powieccie co z ta lampa?hps 250w nadaje sie?
mam zamiar kupic
http://www.luxmarket.pl/p/Wysokopr%EA%B ... 20E40/6153
oraz http://www.luxmarket.pl/p/Oprawa%20do%2 ... 0250W/6366
co o tym myslicie?
moze polecicie mi jakis inny sklep? ten jest sprawdzony? ;]
@Darksouled
a jak szyba taka tania to pojde i zamowie taka pod wymiar :P
a ten matrial co ty mowisz to chyba pcv sie nazywa czy jakos tak :P
myslalem tez zeby z tego zbic ale taka konstrukcja wydaje mi sie jakos malowytrzymala a i ciezbo byloby gwozdzie powbijac w takie chude coski dlatego chyba sie zdecyduje na takie grubsze troche drozsze ale wytrzymalsze :P
ostateczna wersja boxa
[ external image ]
i kolejne pytania :P
postanowilem gorna czesc(w polowie wiatraka sie zaczyna) zrobic wyciagalna tj tak zeby lampe bylo mozna na tym powiesic wsunac do boxa i ustawic sobie wysokosc szklo bedzie w razie czego obnizane i umocowywane na gwozdziach a lampa na jakims haku ze sznurkiem czy cos w tym rodzaju wiec bede mogl kontrolowac wysokosc ale mam pytanie ile taka lampa ma wysokosci razem z odblysnikiem? bo nie wiem na jakiej wysokosci maja mi przeciac to(tj ile ma sie rownac X tak zeby lampa wraz z odblysnikiem sie zmiescila? kondensator tez raczej bedzie w srodku ale raczej z nim problemow nie bedzie i jak lampa sie zmiesci to i to wejdzie:P)
i jak by ktos mi mogl powiedziec co sadzi o lampie 250w wiem ze temperatury mi niepowiecie jaka bedzie sam to ustale ale prosilbym o odpowiedz czy taka lampa w takim bxie to nie bedzie zbyt duzo zeby to potem schlodzic?
a co do odmiany ktora bede uprawial to zdecydowalem sie tam wrzucic 2xblubblerry i 2xbig buddy wykielkuje wiecej bo i tak znajac moje szczescie polowa to beda faceci ^^
z gory dziekuje za pomoc ;]
Logika Valium, a nie LSD: narkotyki, artyści, mieszczaństwo i codzienność do znieczulenia [WYWIAD]
Historyczna zmiana w globalnej polityce narkotykowej
Efekty terapii wspomaganej psychodelikami są zachwycające
Parlamentarny Zespół ds. Depenalizacji Marihuany zawiesza prace
Rok temu politycy obozu rządzącego ogłosili wielki, historyczny projekt: pierwszy w Polsce Parlamentarny Zespół ds. Depenalizacji Marihuany. Miało być nowocześnie, postępowo, europejsko. Miał być projekt, miał być progres, miało być „po wyborach ruszamy pełną parą”.
Larwy ostryg bardziej "zestresowane". Wszystko przez narkotyki
Pod wpływem pochodzących ze ścieków narkotyków larwy ostryg poruszają się powoli i są zestresowane — wskazują najnowsze badania naukowe, na które powołuje się Polska Agencja Prasowa.
Kartele przemycają narkotyki na statkach z chorym i martwym bydłem
Kartele narkotykowe wykorzystują statki wypełnione chorym i padłym bydłem do przemytu ogromnych ilości kokainy trafiającej ostatecznie do Europy – informuje „The Telegraph”, powołując się na źródła wywiadowcze.