Więcej informacji: Tramadol w Narkopedii [H]yperreala
W 2006 r. miałem operację kręgosłupa. Poszło zle. Udało się zespolić co trzeba ale były powikłania i został ból - na całe życie. Na ból biore poltram 150 mg dwa razy dziennie od 10 lat. Jak nie wezmę to wykancza mnie bol, znacznie szybciej odczuwalny niż objawy odstawienniowe. Odstawienie leku nie wchodzi w grę z racji bólu. Jestem aktywny zawodowo i tak ma pozostac. Od jakiegos czasu jednak czuje zmeczenie, bole głowy, potliwosc. Zazycie dodatkowej dawki powoduje ustapienie tych objawow, ale unikam wiekszych dawek niz 2x150. Tyle ze jest coraz trudniej. Moje pytanie jak zmniejszyc skutki uboczne. Jakas dieta, inne leki.? NIe mam zamiaru brac wiecej potramu niz potrzebne do wyeliminowania bólu, ale co raz trudniej mi tak funkcjonowac. Na ile długotrwałe zazywanie tego leku spustoszy moj organizm i jak zminimalizowac skutki uboczne? Tolerancja wyrabia się dość wolno. Kilka lat po operacji bralem 2x100mg. Teraz 2x150. Trzecia dawka tylko czasem, incydentalnie w razie nasilenia bolu.
Lek DHC Continous może być wypisany na zwykłej (dawniej "białej") recepcie a więc odpada problem recepty na środki narkotyczne oraz niechęć lekarzy do wystawiania takich recept.
Polecam artykuł z Wikipedii:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dihydrokodeina
Inną opcją są systemy przezskórne z buprenorfiną a więc plastry Transtec. Używa się ich bardzo prosto, przyklejając na czystą skórę. Jednak jest to lek mocniejszy i proponował bym zacząć od dihydrokodeiny i jeśli działanie będzie zbyt słabe rozważyć użycie buprenorfiny. Występuje ona również w leku Bunondol jako tabletki podjęzykowe. Nie jest to lek SNRI i nie posiada efektów ubocznych specyficznych dla tramadolu. Link do Wikipedii:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Buprenorfina
Obydwa środki są mało przewlekłe toksycznie w zalecanych dawkach. O specyficznych skutkach ubocznych proszę doczytać sobie na Wikipedii bądź wyszukać sobie inne źródła w internecie. Jest tego naprawdę sporo.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Buprenorfina
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Psychodeliki w szczepionkach i piwie. Ujawniono tajne dokumenty CIA
Niemal 3 tony kokainy pod ziemią. Policja przejęła rekordową kontrabandę
Australijska policja skonfiskowała 2,7 tony kokainy, ukrytej w plastikowych pojemnikach zakopanych pod ziemią na obrzeżach Sydney. Wskazano, że to rekordowa ilość narkotyków przejęta w tym kraju.
Jest wyrok za sprzedawanie dopalaczy. "Brak pobłażania dla sprawców tego typu przestępstw"
Dwa lata więzienia za handel dopalaczami. Taki wyrok wydał lubelski sąd ws. Jakuba G. - właściciela sklepu, w którym sprzedawano „Cząstkę Boga”. Na 1,5 roku więzienia w zawieszeniu na 4 lata została natomiast skazana ekspedientka Patrycja M.
Druga poprawka i marihuana. Amerykański SN wydał ważny wyrok ws. broni
Sąd Najwyższy USA jednomyślnie orzekł w czwartek, że rząd federalny nie może pozbawiać prawa do posiadania broni osób okazjonalnie używających marihuany, uznając, że ściganie karne na tej podstawie narusza drugą poprawkę do konstytucji gwarantującej to prawo.