ODPOWIEDZ
  • 183 / 10 / 0
Witam. Trzy dni temu złamałem kość stawową prawej ręki. Dostałem Poltram Combo (37,5 mg tramadolu + 325mg paracetamolu) i Vessel Due F ( 250 LSU sulodeksydu - lek przeciwzakrzepowy). Biorę ten tramadol raz na 6 h i wpierw zauważyłem, że nie czuje, że muszę oddać mocz. Dziś rano (3,5 h po ostatniej tabletce) czułem się cały jak z waty i nie mogłem się wysikać. Chyba powinienem odstawić to opioidowe gówno. Myślę o DXM ale nie wiem jak je ewentualnie dawkować. Ktoś próbował czegoś takiego?
"Nie rozpamiętuj, nie myśl, nie zastanawiaj się, nie medytuj, nie analizuj, pozostaw umysł w naturalnym stanie"
  • 95 / 7 / 0
a jakie dawkowanie
rekreacyjne czy
lecznicze?

problemy z oddawaniem moczu
sa normalne' poczytaj sobie
odpowiedni watek

a DXM nie jest lekiem
przeciwbolowym tylko
na kaszel wiec na bol
dziala otepiajaco tylko

Scalone- JohnyHa
cannabis
whisky
ananas (harm red)
  • 183 / 10 / 0
DXM jak wszystkie dysocjanty wykazuje działanie anastezyjne. W latach 50tych i 60tych XX wieku fencyklidyna sprzedawana była w aptekach jako lek przeciwbólowy. Ketamine stosuje się w weterynarii a w niektórych krajach europy do znieczulania przed zabiegowego. Mówię o dawkowaniu leczniczym, bo rekreacyjne znam. Zastanawiam się czy już ktoś próbował się tak leczyć (przeciwbólowo przy użyciu DXM, MXE, czegoś podobnego)?

Wiem, że to sikanie to przez opioidy, dlatego zmniejszyłem dawkowanie tramadolu i mogę sikać normalne. Niestety tolerancja rośnie szybko więc chyba przerzucę się na kodeine.
"Nie rozpamiętuj, nie myśl, nie zastanawiaj się, nie medytuj, nie analizuj, pozostaw umysł w naturalnym stanie"
  • 108 / 11 / 0
Nie bierz tego tramadolu skoro przy takich skromnych dawkach nie możesz oddać moczu. Tak niestety ten lek na niektórych działa. Tobie nie jest po prostu pisany, źle go tolerujesz. Zamiast DXM, spróbuj kodeine w większych dawkach. Jeżeli nie masz tolerancji, to po 75 mg co 4h. Po kodzie nie powinieneś mieć problemów z sikaniem.
Uwaga! Użytkownik Wyjątkowy jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2652 / 382 / 0
Osogun pisze:
Witam. Trzy dni temu złamałem kość stawową prawej ręki. Dostałem Poltram Combo (37,5 mg tramadolu + 325mg paracetamolu) i Vessel Due F ( 250 LSU sulodeksydu - lek przeciwzakrzepowy). Biorę ten tramadol raz na 6 h i wpierw zauważyłem, że nie czuje, że muszę oddać mocz. Dziś rano (3,5 h po ostatniej tabletce) czułem się cały jak z waty i nie mogłem się wysikać. Chyba powinienem odstawić to opioidowe gówno. Myślę o DXM ale nie wiem jak je ewentualnie dawkować. Ktoś próbował czegoś takiego?
Tramadol jak każdy opioid wywołuje zaparcia i problemy z oddawaniem moczu. Jest to związane z jego depresyjnym wpływem na ośrodkowy i obwodowy układ nerwowy, a co za tym idzie - częściowe porażenie nerwów obwodowych znajdujących się w odcinku lędźwiowym, odpowiedzialnych za skurcz pęcherza moczowego i rozluźnienie cewki moczowej - mechanizmy pozwalające na oddanie moczu.

Nie słuchaj przypadkiem tego chorego trolla nade mną (to Maniacal na fejkkoncie). Zarówno opioidy (tramadol), jak i opiaty (kodeina) wywołują tę dolegliwość, zwłaszcza przyjmowane w dużych dawkach.

DXM sobie odpuść, to nie jest środek przeciwbólowy. To dysocjant wywołujący (w małych dawkach) lekką dezorientację i zaburzenia widzenia.

Rozwiązaniem Twojego problemu jest zmniejszenie przyjmowanych dawek tramalu lub przyjmowanie go w większych odstępach czasowych 10-12h lub też przejście na leki z grupy NLPZ np. ketonal i stosowanie dodatkowo okładów np. z altacetem lub okładów chłodzących z ibuprofenem i mentolem (wszystko to jest dostępne w aptece bez recepty).
Uwaga! Użytkownik Blue_Berry jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 581 / 91 / 6
B_B ma rację. Może w dawkach wyjebujących na tyle, że nie masz kontaktu z rzeczywistością DXM coś da, ale nie dawki przy których będziesz w stanie funkcjonować. Może warto spróbować mieszania opio/dxm, ale z tramadolem nie polecam, bo z tego co wiem to zwiększa wydzielanie serotoniny, a DXM hamuje jej wychwyt zwrotny. Przy eskalacji dawek może to być niebezpieczne, a żeby DXM działało właściwie to dawki muszą być duże. Możesz się zastanowić nad wrzucaniem kody na DXM - powinno pomóc zmniejszyć dawki opio, ale nieznacznie i przy wywołaniu efektu psychoaktywnego.
Postoperative pain experiences were assessed by postoperative morphine usage. Visual analog and verbal rating scales were used to assess pain with movement as well as side effects. Dextromethorphan treatment led to a significant but modest reduction in morphine requirements (29.3%P < 0.05) but no reduction in postoperative pain levels. We conclude that increasing orally administered dextromethorphan to near maximum tolerated doses does not provide greater morphine sparing than 20–40 mg given 6–8 hourly as in previous studies. Furthermore we conclude that dextromethorphan does not improve pain scores in a manner expected of a drug with NMDA antagonist properties.
In the DM-10, DM-20, and DM-40 groups, patients were premedicated with DM 10 mg, 20 mg, and 40 mg IM*, respectively. (...) All data showed dose-dependent better pain relief in DM-premedicated patients. We conclude that DM premedication offers preemptive analgesia and reduces postoperative pain and morphine requirement.
*biodostępność oralem to coś koło 10% - to duże dawki.
"moja jaźń w wyniku zawirowań stereofonicznych rozbiła się na 2 różne osoby,
obie pozbawione 'ja'.
To było umiarkowanie zahaczające o nieprzeciętność."

Najpierw masa, potem kwasa
  • 183 / 10 / 0
Dzięki, szczególnie za opis mechanizmu działania opio na cewkę moczową oraz opis powyższych badań. To dosyć ciekawe, że DXM zmniejsza tolerancje na opioidy, ktoś może orientuje się czemu? Przerzucę się chwilowo na kodę. Ale w następnym tygodniu chciałbym wypróbować MXM w celach rekreacyjnych i jestem ciekaw jak długo utrzyma się działanie przeciwbólowe (po dyso z reguły jestem lekko znieczulony przez cały następny dzień). To może być ciekawy eksperyment ;)
  • 749 / 86 / 0
DXM działa przeciwbólowo i to dość mocno. Przy czym sam DXM nie działa zbyt mocno przeciwbólowo(za słaby antagonizm NMDA), ale jego główny metabolit DXO już tak. Sam nieraz używałem dysocjantów jako środki przeciwbólowe(opioidy na mnie nie działają, a przez nadkwasote unikam NLPZ). DXM w małych dawkach blokuje/spowalnia wyrabianie tolerancji na opioidy i radziłbym ci spróbować miks DXM z kodeiną lub MJ. Ewentualnie jak nie boisz się zespołu serotoninowego to możesz mieszać małą dawkę tramca z małą dawką DXM.

Tramadol utrudnia szczanie na dwa sposoby. Po pierwsze jak każdy opioid powoduje porażenie mięśni gładkich(zmniejszają wyrzut acetylocholiny, która pobudza te mięśnie) oraz działa bezpośrednio antagonistycznie na receptory muskarynowe. Można temu zaradzić biorąc cholinergiki(jedyny na tyle silny, by przebić się przez opio to betel). Teoretycznie również jakiś agonista receptora alfa-1 adrenergicznego mógłby pomóc na szczanie, ale musiałby być pozbawiony działania beta-adrenergicznego.
Dzięki, szczególnie za opis mechanizmu działania opio na cewkę moczową oraz opis powyższych badań. To dosyć ciekawe, że DXM zmniejsza tolerancje na opioidy, ktoś może orientuje się czemu?
Mechanizm to antagonizm NMDA i receptorów nikotynowych.
  • 2652 / 382 / 0
JohnyHa pisze:
Tramadol utrudnia szczanie na dwa sposoby. Po pierwsze jak każdy opioid powoduje porażenie mięśni gładkich(zmniejszają wyrzut acetylocholiny, która pobudza te mięśnie) oraz działa bezpośrednio antagonistycznie na receptory muskarynowe. Można temu zaradzić biorąc cholinergiki(jedyny na tyle silny, by przebić się przez opio to betel). Teoretycznie również jakiś agonista receptora alfa-1 adrenergicznego mógłby pomóc na szczanie, ale musiałby być pozbawiony działania beta-adrenergicznego.

Aktywacja receptorów alfa-1A adrenergicznych powoduje skurcz zwieracza i rozkurcz wypieracza, co prowadzi do zatrzymania procesu mikcji. Cholinergiki działają dokładnie odwrotnie, dlatego pomagają w takiej sytuacji w oddawaniu moczu (jak mówiłeś, przebijają się przez opio). Wiedz, że stymulacja receptorów alfa-1A adrenergicznych prowadzi także do zahamowania wydzielania acetylocholiny, co również utrudnia oddawanie moczu. Tak więc należy tutaj zastosować antagonistę, nie agonistę receptorów alfa-1A np. tamsulozynę lub prazosynę.
Uwaga! Użytkownik Blue_Berry jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 749 / 86 / 0
@Blue_Berry
Nie zamierzam się kłócić, bo nigdy nie wnikałem w ten temat zbytnio, ale tutaj pisze coś odwrotnego:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14634460

Poza tym jechałem na doksazosynie jakiś czas i wiedz, że większe jej dawki potrafią naprawdę utrudnić szczanie(nawet jednym z jej oficjalnych efektów ubocznych jest zatrzymanie moczu). Stymulanty powodują u mnie częste i mało obfite sikanie, co też doksa odwraca.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Medyczna marihuana długoterminowo poprawia jakość życia pacjentów

Australijscy medycy mówią, że pacjenci, którym przepisano medyczną marihuanę, mogli liczyć na poprawę ogólnej jakości życia związanej ze zdrowiem, a także zmniejszenie zmęczenia i zaburzeń snu przez okres jednego roku. Lęk, depresja, bezsenność i ból również ulegały osłabieniu.

Marihuana zmniejsza pragnienie alkoholu u osób pijących dużo – Nowe badania finansowane przez rząd

Czy marihuana może pomóc osobom pijącym dużo alkoholu pić mniej? Nowe badanie przeprowadzone w USA sugeruje, że tak – i to z zaskakująco prostego powodu. Osoby, które sięgały po marihuanę tuż przed alkoholem, piły wyraźnie mniej i miały mniejsze łaknienie.

Terapeuta uzależnień: Zielsko ma konsekwencje w następnym pokoleniu

Na oczach Roberta Rutkowskiego, terapeuty uzależnień, zmieniła się rzeczywistość wokół substancji psychoaktywnych w Polsce. Ekspert opowiedział, co działo się za kulisami tej zmiany. - To miało swoją cenę, która mnie wtedy przeraziła - powiedział wprost.