Może i ja dodam coś od siebie. W lutym splot wielu tragicznych wydarzeń dla mnie spowodował, że wpadłem w depresję. Nie będę ich opisywał, ale to splot zdarzeń, które mogą przestawić życie każdego. Zacząłem łapać ciągi alkoholowo narkotykowo imprezowe po parę dni potem pare dni dochodzenai do siebie obiecania poprawy i dalej to samo. Tak od lutego do maja. W końcu poszedłem do lekarza i mu powiedziałem wszystko od góry do dołu. Obiło się nawet o jakieś delikatne myśli samobójcze i kompletny brak sensu w życiu( mimo że mam świetną pracę i kończę studia inżynierskie).
Lekarz zdiagnozował u mnie depresje i ahedonię(?) na co przepisał mi pramolan. Biorę 50mg przed snem. Lek na początku nie dawał mi nic po za zamułka jednak teraz czuję, że zaczyna działać. Znowu rozmawiam, wychodzę do ludzi i widzę sens w czymkolwiek innym aniżeli chlanie ćpanie melanż. Trochę mnie powiedzmy wyciszył i pozwolił znowu skupić się na priorytetach które zawsze dla mnie były najważniejsze takie jak trening czy nauka angielskiego. Nie mam tej pustki w głowie jak siedzę sam i nie wstępuje we mnie szatan który mi wręcz nakazuje napisać do kogoś i iść na wódę.
Jednak razem z lekarzem doszliśmy do wniosku, że jak tylko wrócę do kraju skieruje mnie do specjalisty który pomoże mi przede wszystkim zapomnieć o przeszłości i ruszyć w przyszłość.
Pozdrawiam.
ps.
Leciałem oporowo wóda koka rc -> kac moralniak -> repeat.
picziklaki pisze:Ktoś mi w końcu wytłumaczy dlaczego wszędzie nawet na ulotce pisze,że czas stosowania tego leku to zazwyczaj 1-2 miesiące ? Przecież on nie uzależnia nie rozumiem , siada na organizm ?
W przypadku wprowadzenia nowego leku (tu: opipramol) w terapii skojarzonej z innymi SSRI/SNRI itd. (dobierane indywidualnie do osoby)
lekarz powinien zlecić również szereg badań (co zazwyczaj jest pomijane) przed wypisaniem jakiegokolwiek leku (jeśli ma być on włączony do leczenia po raz pierwszy) - w tym EKG, gdyż opipramol, tak jak wiele leków wydłuża odcinek QT.
Analogicznie u osób u których stwierdzono zespół długiego QT nie powinno się stosować opipramolu (ani żadnych leków mających wpływ na wydłużenie QT).
Sam z siebie zaś opipramol, jeśli chodzi o leczenie długotrwałe (dłużej niż ulotkowe 2 (?) miesiące wykazuje toksyczne właściwości w stosunku do wątroby, powoduje osłabienie cebulek włosów. Może być również NIE bezpośrednim czynnikiem zapalenia wątroby, żółtaczki.
Jak już wyżej wspomniałem opipramol powinin być stosowany w:
1. farmakoterapii w skojarzeniu z innymi lekami - jako tzw. lek przejściowy ("pomocnik) - do czasu, kiedy pozostałe leki nie zaczną w pełni wykazywać oczekiwanego efektu farmakologicznego;
2. leczeniu doraźnym (nie mylić pojęć z leczeniem krótkotrwałym)
Podsumowując opipramol jest bardzo specyficznym lekiem z grupy TLPD (nie było go gdzie przypiąć,więc przez swoją budowę chemiczną trafił do szufladki z TLPD hmm) i jakże ciekawym (ze względu na wysoki indeks ki) jako agonista sigma.
Można go brać dziesiątki lat, osobiście znam wielu ludzi, którzy ów lek łykają latami - większość z nich doraźnie - np. 2-3 x w tygodniu a czasami w ogóle - zależnie od sytuacji w jakiej się znajdują.
Ktoś jeszcze napomknął, jakoby opipramol nie działał: przekonasz się Szanowny Kolego, kiedy będzie Ci na prawdę potrzebny.
Dlaczego nie wolno prowadzić pojazdów mechanicznych przy stosowaniu ów leku, hm?
Agonizm sigma jest praktycznie niewyczuwalny, lek zaczniesz czuć dopiero wtedy, kiedy go będziesz "na prawdę potrzebował"
Abstrahując:
Wiele osób kojarzy sigme z kwasami, opiatami itd.
A no właśnie! Oświecenie??!! :finger:
Dlaczego więc opipramol kolokwialnie mówiąc "nie działa"..
Wysokie powinowactwo do sigmy jest wyczuwalne tylko i wyłącznie po dostarczeniu bodźca
Agonizm sigma sprawia, że opiaty działają mocniej, zwiększa się stężenie amfetamin dopaminergicznych w osoczu it
Pozdro!
PS: Trzymajcie lek na specjalną okazję. :) Jak ktoś chce osiągnąć ostatnie plateu "sigma" nawet głupi DXM, czy.. mm.. grzyby - polecam zabunkrować sobie gdzieś trochę opipramolu i wrzucić do grzybienia..
- Fortuna multis dat, nimis, satis, nulli..
Podsumowując, myślę że można ten lek stosować tak długo, jak zaleci lekarz (byle jakiś ogarnięty) i wtedy nie sugerować się ulotką, ewentualnie lekarza zapytać. A na pytanie dlaczego w ulotce jest tak napisane - może ten lek nie należy do tych, które leczą, a zaleczają. Jeżeli był wypisywany do stosowania nasennie, jest spora szansa, że przy regularnym stosowaniu przez 1 miesiąc osoba przyzwyczai się do jakiegoś rytmu snu. Dla porównania przykład - komuś umiera ktoś bliski i dostaje Sedam (bromazepam) na uspokojenie. Zażywa tylko przez jakiś czas, później odstawia, bo nie ma wskazań do tego, żeby stosować dłużej.
I wargi mi spierzchły od suszy
w duszy.
47828580/missiv@protonmail.com - napisz mi coś miłego
Ale to może przez kodeine, bo jak ją biore leki na senne jakoś mniej zmulają.
Ale pierwsze wrzuty tego pramolanu czyli 100/150mg nie pamiętam już zaowocowały takim ciekawym odrealnieniem. Nie taki zły ten lek, ale siekiera to to nie jest.
Wydaje mi się, że to idealna substancja do sytuacji, gdzie bezsenność nie jest tak drastyczna by w ogóle nie spać, ale z drugiej strony za duża by zasnąć w miarę szybko.
Piszę to jakieś 35 minut po przyjęciu i już czuję się przymulony. Nie jest to dobre uczucie, nie wiem jakby można było to brać antydepresyjnie cały dzień, całą noc
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/zrzut_ekranu_z_2025-01-17_11-55-24.jpg)
„Wokół marihuany medycznej wciąż jest wiele stereotypów, a największą bolączką jest dezinformacja”
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news/klefedronfabrik5.jpg)
Polski narkobiznes zwiększa zasięgi. Czarny rynek domaga się towaru
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/germancannaclubs.jpg)
Niemiecki ekspert: trudno dostrzec w legalizacji konopi cokolwiek pozytywnego
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/receptomat_og_image.png)
W marcu wyraźne odbicie. 88 tys. recept z receptomatów na medyczną marihuanę i opioidy
Ostatni kwartał przyniósł spadek liczby recept wypisywanych na leki kontrolowane, choć w marcu odnotowano odbicie, wyraźne zwłaszcza w przypadku medycznej marihuany - informuje w środowym wydaniu "Dziennik Gazeta Prawna".
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/image-1-1038x692.png)
Największa w historii analiza potwierdza: marihuana skuteczna w leczeniu objawów nowotworowych
W ciągu ostatnich miesięcy świat nauki zyskał dostęp do największej metaanalizy dotyczącej zastosowania marihuany w terapii nowotworów, przeprowadzonej przez Whole Health Oncology Institute we współpracy z The Chopra Foundation i opublikowanej w prestiżowym czasopiśmie Frontiers in Oncology. Wyniki są jednoznaczne – istnieje przytłaczający konsensus naukowy, że medyczna marihuana skutecznie łagodzi objawy choroby nowotworowej i poprawia jakość życia pacjentów.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/chimpanzees-sharing-fruit.jpg)
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol
Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.