2. Orzeszki coli, yerba mate, guarana... czyli kofeina w wersji o spowolnionym uwalnianiu. Wiele o nich napisano, więc nie będę rozwijał tematu. Najlepszym rozwiązaniem z tych trzech jest yerba mate.
3. Lobelia inflata/Lobelia sinensis - obie rośliny zawierają alkaloid lobelinę i jej pochodne. Ów związek charakteryzuje się szerokim spektrum działania:
- poprzez wesikularny transporter monoamin-2 (VMAT2) zwiększa wyrzut dopaminy w wielu rejonach mózgu, lecz w przypadku podania lobeliny wraz ze stymulantami dopaminergicznymi ich działanie zostaje osłabione (ten sam mechanizm)
- jest inhibitorem wychwytu zwrotnego serotoniny i dopaminy
- posiada właściwości agonistyczno-antagonistyczne wobec receptorów nikotynowych (nAChR) indukując pobudzenie a la nikotyna w małych dawkach i porażając nerwy w większych (uwaga, ryzyko zatrucia!)
4. Betel - zawiera arekolinę i jej pochodne. Owe alkaloidy łączą się z receptorami muskarynowymi M1, M2, M3, M4 i dają pobudzenie nieco podobne do papierosów, ale dłuższe. Działanie charakteryzuje się jasnością umysłu, delikatną poprawą humoru, wyostrzeniem zmysłów i przyspieszeniem metabolizmu, w tym perystaltyki jelit. Ułatwia wysiłek fizyczny i niweluje zmęczenie. Nie występuje po nim zjazd, stymulacja przechodzi w stan predysponujący człowieka do zaśnięcia (nie nazwałbym tego "zamułką", raczej uczuciem spełnienia po pracy i wypoczynkiem w najbliższej perspektywie; jest to związane z inhibicją wychwytu zwrotnego GABA przez guwacynę i arekaidynę - metabolity arekoliny) - kolejna dawka znów podtrzymuje działanie.
5. Yohimbe - drzewo (surowcem jest kora) o nazwie Coryanthe yohimbe. Zawiera alkaloidy, m.in. yohimbinę, ajmalinę, rauwolscynę. Wszystkie posiadają powinowactwo do receptorów adrenergicznych alfa-2. Blokowanie tego receptora dzięki związkom czynnym jest istotą działania Yohimbe. Receptor alfa-2 naturalnie jest pobudzany przez nor(adrenalinę) i pełni rolę interneuronu hamującego, tj. położonego na błonie presynaptycznej synaps innego rodzaju, co pozwala na pośrednie modulowanie ich pracy. Odpowiada on również za regulację wydzielania noradrenaliny (agonizm -> zmniejszone, antagonizm -> zwiększone). Alkaloidy Yohimbe blokują ten receptor, znosząc jego hamujący wpływ na powiązane neurony, dzięki czemu nasila się ich czynność elektrofizjologiczna. Wzrasta również produkcja i uwalnianie noradrenaliny. Pobudzenie jest głównie fizyczne, roślina świetnie znosi zmęczenie i działa długo. W czasie dłuższej suplementacji można zauważyć wpływ na receptory serotoninowe przejawiający się efektem antydepresyjnym lub regeneracyjnym, jeśli zapasy serotoniny były uszczuplone. Zalecam ostrożność w dobieraniu dawek, bo nawet przeciętne ilości obciążają serce - granicę łatwo przekroczyć i z nauki/pracy zrobi się "kardiofaza". Nie można jej łączyć ze stymulantami "prawdziwymi" (amfetamina, bufedron, aPVP itd.) oraz kofeiną. za to dobrze jest dodać np. lobelię czy betel.
6. Żeń-szeń - adaptogen, stymulant i środek uspokajający w jednym. Na [H] jest o nim sporo informacji, póki co powinny wystarczyć. Uzupełnię ten punkt już niebawem, resztę uważam za skończoną :-)
7. Wszelkie adaptogeny działają po pewnym czasie rewitalizująco i stanowią dobrą podkładkę pod silniejsze środki. Polecam cytryniec chiński czy różeniec górski. Wybór jest duży, każdy coś znajdzie, tylko trzeba mądrze szukać i nie kierować się informacjami bez źródeł (scholar.duckduckgo.com - polecam).
Myślę, że taki zbiór alternatyw wskaże Wam drogę w odpowiednim kierunku. Wszystkie środki są sprawdzone i żaden nie jest zły/nieskuteczny sam w sobie, lecz to od organizmu zależy, który z nich sprawdzi się najlepiej.
ZERO TOLERANCJI DLA TOLERANCJI!
np guarana kawa kofa i zen szen działaja dobrze
ale np zestaw yoha kawa geranium rozbije nas
mixy sa dobre ale jak sie stosuje subst o podobnym potencjale lub jedna daje jako baze a reszta na podtrzymanie
z naprawwde dobrych produktów i dobrze skombinowanych od dawna polecam
http://www.bestbody.com.pl/gat-jetfuel- ... -p-23.html
widze ze od jakiegos czasu powstaja odnogi fuela
przejrzyjcie sklad maja wszystko co legalne i dobre
ps nawet jak jestescie doswiadczeni z uzywkami zacznijcie od mniejszych porcji. u mnie zerio problemów ale kolezka mial problemy z tachykardia
Sandman222 pisze:Całkiem fajna jest yerba mate, chociaż mnie prawie wcale nie pobudza ale na mnie kawa też prawie nie działa. Yerbe piję sobie głównie dla smaku i zdrowia. Powinno się nadać zamiast kawy.
sprobuj parzyc maks 5 min i szybko schlodzic
Wizz pisze:podobno yerbe trzeba krótko mparxycSandman222 pisze:Całkiem fajna jest yerba mate, chociaż mnie prawie wcale nie pobudza ale na mnie kawa też prawie nie działa. Yerbe piję sobie głównie dla smaku i zdrowia. Powinno się nadać zamiast kawy.
sprobuj parzyc maks 5 min i szybko schlodzic
Parzę wodą ok. 60 stopni. Czekam 10min max 15. Teraz jak jest tak ciepło to zalewam chłodną wodą i tak też robić można, tyle, że dłużej czekam.
kazał mi parzyc maks 5 min
Sandman222 pisze:Całkiem fajna jest yerba mate, chociaż mnie prawie wcale nie pobudza ale na mnie kawa też prawie nie działa. Yerbe piję sobie głównie dla smaku i zdrowia. Powinno się nadać zamiast kawy.
Niezłe zamienniki kawy to IMO guarana (dłużej działa) i yerba (czyściej działa - organizm nie jest taki rozdergany), ale że są dla mnie za drogie żeby ich używać regularnie, to łoję klasyczną parzochę i jest spoko.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/a12a216cf97460608e37260bc2663020f9aa0a82.jpg)
Dlaczego Portugalia może być europejską stolicą medycznej marihuany?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/nowenarkogis.jpg)
Coraz więcej Polaków przedawkowuje nowe narkotyki. Raport GIS
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/mmnaswiecie.png)
Mówili: "Narkotyków to ja nie chcę". Dopóki ból stawał się nie do zniesienia
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/vape.jpg)
Ekspertka: nikotyna ma większy potencjał uzależnieniowy niż heroina
Nikotyna ma bardzo duży potencjał uzależnieniowy, jest on nawet większy niż w przypadku heroiny - powiedziała PAP prof. Dominika Dudek, psychiatra. Dodała, że jej używanie ma niekorzystne skutki zdrowotne. Wskazała też, że nikotyna działa silnie na układ nagrody powodując wydzielanie się dopaminy.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/dopalamy.jpg)
Powracająca moda na dopalacze. RPD apeluje o sprawną interwencję
W sprawie edukacji dzieci i młodzieży na temat substancji psychoaktywnych zwróciła się Rzeczniczka Praw Dziecka do Ministry Edukacji. – Z rosnącym niepokojem odnotowuję kolejne doniesienia medialne alarmujące o powracającej wśród dzieci i młodzieży modzie na dopalacze. Prawdopodobnie szeroka dostępność tych nielegalnych substancji – sprzedawanych m.in. poprzez Internet – oraz ich relatywnie niska cena sprawiają, że środki zastępcze oraz nowe substancje psychoaktywne zyskują coraz większą popularność, także wśród młodych ludzi – wskazała Monika Horna-Cieślak w piśmie do MEN z 2 czerwca.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/zrzut_ekranu_z_2025-06-12_18-39-02.png)
Cudowne "koktajle" i narkotyki. Nieznane oblicze złotej ery Hollywood
Narkotyki, używki i magiczne koktajle, które miały utrzymać największe gwiazdy ekranu w dobrej kondycji, zdolne pracować na planie przez trzy doby bez przerwy, były w Hollywood na porządku dziennym...