Zauważyłem poprawę samopoczucia i subtelne pobudzenie, gdy brałem przez miesiąc, a po przerwie żadnych negatywów. To jakoś działa na dopaminę?
Btw. mycie zębów kurkumą wybiela https://www.youtube.com/watch?v=ffYTPtnA1yk :D
@2up na pierwszej stronie jest sporo linków odnoszących się do poszczególnych aspektów działania.
Działanie wtedy czuć, subtelne, ale czuć. Banan na ryju pojawia się i chęć do działania. Po kilku dniach używania jak już tu nieraz wspominano, odczuwalna jest kumulacja.
Także, jeśli chcecie odczuć opisywane tu efekty, to musicie tego trochę w siebie wrzucić. Alternatywą są dostępne w kapsułkach ekstrakty. Moje obliczenia na szybko wykazują, że przy jedzeniu dziennie paczki 20g kurkumy, cena ekstraktu wcale mocno nie odbiega, a wygoda jest znacznie wększa.
Pewnie inaczej wygląda sprawa opłacalności, gdy kupimy większą ilość przyprawy na wagę.
Do tego jeśli chcecie jeść kurkumę na codzień to kupcie sobie na allegro po 250g np. bo jest o wiele tańsza niż taka sklepowa. Druga sprawa to to że jakbym miał znowu wdupcać kurkumę to kupiłbym sobie jednak ekstraktowaną kurkuminę - jest dostępna w jednym z polskich sklepów a nie trzeba by sie było pierdolić z piciem szklanek kurkumy.
Dorzucanie do jedzenia myśle że więcej narobi szkody niż pożytku bo zepsuje smak potraw a działania porządanego sie nie osiągnie.
Przez pierwsze 2-3 dni codziennie rano piłam drinka z 2 łyżeczek kurkumy i 1/3 łyż. pieprzu z mlekiem i gorącą wodą - momentalnie ciary po ciele, serotoninka, świetne samopoczucie.
Teraz już, jak walę jakiś 4-5-6 dzień (nie wiedziałam, że to od tego, tłumaczyłam sobie jakimś, kurwa, przesileniem wiosenno-letnim) - rano wstaję, spoko, ale potem jakaś depresja, chujowo, aż się zanosi na płacz - nie wiadomo, kurwa, czemu tak nagle - a tak już trzeci dzień z rzędu ze dwie godziny po przebudzeniu.
Teraz dopiero wpadłam na to, że właśnie 2 godz po przebudzeniu walę drinka i tak zaczęło od tego się teraz dziwnie robić.
Czemu tak?
Czemu nikt o tym nie napisał?
Miał ktoś już tak?
Dzisiaj nie wypiłam wyjątkowo yellow drinka i samopoczucie super, nie ma tych głupich jazd.
Przestaję jeść tę kurkumę - ale jak tu pogodzić jej zdrowotne działanie z tym dołkiem serotoninowym?
Nie masz czasem w " jadłospisie" jakichś innych serotoninergików?
No, a jeśli jesteś tak wrażliwa na mieszanie w sero, to może jedz kurkumę cyklicznie... kilka dni on, kilka dni off, aby utrzymać odpowiedni stan.
Teraz już nie robię drinków z kurkumą, tylko powróciłam do dosypywania mniejszych ilości do jedzenia.
Pacjenci szukają ulgi w bólu. Jak zmienia się podejście do medycznej marihuany w Polsce
Magiczne grzybki działają na mózg dłużej. Odkrycie pomoże w leczeniu depresji
Logika Valium, a nie LSD: narkotyki, artyści, mieszczaństwo i codzienność do znieczulenia [WYWIAD]
Sandomierz: Mężczyźnie grozi 10 lat więzienia za 60g liści konopi?
Policjanci z Sandomierza zatrzymali 42-latka, u którego znaleźli amfetaminę i marihuanę. Prawdziwe „znalezisko” czekało jednak w ogrodzie. W krzewie tui policja odkryła 60 gramów suszu. Sprawa jest poważna, mężczyźnie grozi 10 lat. Jest tylko jeden problem: zdjęcie policyjne pokazuje coś, co bardziej przypomina liście lub herbatę konopną niż marihuanę.
Joint przed badaniem. Lider Lewicy zachęca młodych do unikania poboru do wojska
Młodzi mężczyźni, którzy chcą uniknąć poboru, powinni zapalić jointa przed wojskowym badaniem lekarskim – poradził współprzewodniczący partii Lewica (Die Linke) Jan van Aken. Ugrupowanie przygotowuje poradnik, jak uniknąć służby wojskowej.
Narkotyki w starożytnym Egipcie i Mezopotamii? Archeolodzy mają koronny dowód
Nowe badania przenoszą nas w czasie o ponad 2500 lat. Odkryto dowód na to, że elity starożytnego Egiptu i Mezopotamii regularnie używały opium. Był to stały element ich życia. Prawdę ujawniło alabastrowe naczynko.