Alkohol etylowy pod każdą postacią.
Więcej informacji: Etanol w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
Posty: 250 • Strona 20 z 25
  • 2 / / 0
Witam wszystkich. Na hyperreal jestem nowy i to mój pierwszy temat więc proszę o wyrozumiałość.
Przejdę do meritum. Nie dawno, czytałem gdzieś raport z picia absyntu i osoba będąca pod jego wpływem, nie mogła do końca stwierdzić, czy za stan w którym się znajduje odpowiada tujon, czy alkohol. Wpadłem wtedy na pomysł, aby do zrobienia absyntu, użyć nie etanolu, a glicerolu. W efekcie, trunkiem tym nie będzie można się upić, a słodki smak glicerolu, zniweluje trochę gorycz piołunu. Co o tym sądzicie?
  • 1513 / 25 / 0
Myślę, że nie ma potrzeby zakładać nowego tematu. Skopiuję Ci treść mojego starego posta. Sam obniżyłem zawartość alko z przepisowych 70% do ok 57% by bardziej poczuć absynt. Możesz pokombinować - zalecam jednak rozwagę i lekturę tematu.
mr_b pisze:
Bardzo ciekawy art; http://rozanski.li/?p=57
GABA odpowiada za zmniejszanie pobudliwości i rozluźnienie mięśni, stąd zablokowanie jego działania powoduje zespół niespokojnych nóg, a w sytuacjach znacznego braku konwulsje, a nawet śmierć. Z tej przyczyny podanie dużej dawki czystego tujonu powoduje konwulsje i śmierć. Ratunkiem jest zwiększenie powinowactwa GABA w receptorach nie zajętych przez tujon za pomocą agonistów receptora benzodiazepinowego, np. alkoholu etylowego.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_%CE%B ... s%C5%82owy

Z tego by wychodziło, że tujon znosi działanie alko i dodaje coś od siebie.
Jeśli ktoś mógłby dokładnie opisać mechanizm działania absyntu byłbym bardzo wdzięczny.
Brak możliwości edycji - proszę o scalenie z poprzednim postem
edit

Zawartość alkoholu równie dobrze możesz obniżyć rozcieńczając ekstrakt (bo chyba z ekstraktu chcesz go zrobić?) z mniejszą ilością alko a smak zepsuć (bo inaczej nie mogę tego nazwać) np sprite.

Czy chciałbyś robić absynt od podstaw z glikolu i ziela?
mr_b∩ʁbꞁө
  • 2 / / 0
Tak. Dokładnie miałem zamiar robić absynt od podstaw z piołunu i tam innych "przypraw", z tym że zamiast etanolu-glicerol.

Dodam jeszcze, że piolun którego mam zamiar użyć, nie będzie ze sklepu zielarskiego, a z łona natury-czyli lasu :D
Ostatnio zmieniony 02 maja 2015 przez pokolenie Ł.K., łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: scalenie
  • 25 / 1 / 0
Re: Absynt
Nieprzeczytany post autor: jala »
Narwałem ostatnio około 300 gr piołunu, takiego dobrego z żółtymi kwiatostanami(mama mówi że trucizna :) ) i mam zamiar go macerować. Mam pytanie, bo połowa towaru to zdrewniałe badyle. Czy jest sens je użyć i jak liczyć ilość towaru na alkohol?
  • 413 / 26 / 0
Re: Absynt
Nieprzeczytany post autor: Adm »
Wyczytałem gdzieś że absynt można robić też z kwiatów wrotycza(tych żółtych co rosną na polach).
Ja taki czasem robie(na wódce 40%)i napijke się nieraz kielicha przed buchem.Ale trudno stwierdzić czy dizała.
  • 25 / / 0
Hej! Ostatnio podczas dyskusji na temat Absyntu postanowiłam z tatą zamówić dwie buteleczki jakiegoś tujonu z Allegro - 55mg tujonu każda, po 20ml. On chce sobie to z wódką czy innym alkoholem rozrobić, ale ja się zastanawiam... Jakby tego nie rozrabiać? Coś ciekawszego można z tym spróbować zrobić? Spożyć samo? :blush: Nigdy z tym styczności nie miałam, a jak już pod wpływem nietrzeźwości kupiłam to nie chce zmarnować, w końcu taka ładna buteleczka z autoportretem Van Gogha :rolleyes:
  • 20 / 2 / 0
Re: Absynt
Nieprzeczytany post autor: polar07 »
Nie wiem dokladnie co to za buteleczki ale bez alkoholu tujon nie wejdzie. Nie rozpuszcza sie on w wodzie i bez alkoholu nie bedzie wchlaniany przez organizm.

Tujon najprawdopodobniej jest antagonista receptorow serotoninowych (w skrocie typu 3) oraz jak juzbylo napisane negatywnie wplywa na gaba - wiec przeciwnie do alko i moze teoretycznie znosic czesc dzialania alko.

Zeby zrobic absynt wystarczy zalac spirytem ziolo piolunu za ~2 zl poczekac pare min, dolac wody i wypic. Czekanie dluzej np. tydzien wzmacnia dzialanie.

Dzialanie wyrazne, inne od alko
  • 623 / 44 / 13
Testowałem tą esencję z neta i rzeczywiście jest coś w tym, że działanie etanolu jest słabsze, bo po takiej ilości powinienem być napierdolony jak świnia, a było względnie OK.
Smak jest IMO dużo lepszy niż czysta wódka, której nienawidzę (piłem rytuałem ognia).
Działanie może i trochę inne, ale tak naprawde ciężko mi to stwierdzić, bo wcześniej szły fenidaty a od pewnego momentu w trakcie ketony.
RIP UNCLE HOWIE [*]

---------------------------------> PAJACYK.pl <----------------------------------------------------
  • 125 / 23 / 0
Adm pisze:
Wyczytałem gdzieś że absynt można robić też z kwiatów wrotycza(tych żółtych co rosną na polach).
Ja taki czasem robie(na wódce 40%)i napijke się nieraz kielicha przed buchem.Ale trudno stwierdzić czy dizała.
Thujon zawarty jest w Piołunie, Wrotyczu i Żywotniku(Thuja occidentalis-'Iglaki' szczególnie w jego zielonych małych szyszkach), extrakty robiłem z liści piołunu-spirytusem, wychodził czarny jak diabeł i b. gorzki, zalałem też raz czy dwa nieco szyszek tui piołunówką Niss-Koschera z zadawalajacym skutkiem
"mojej wolności dowodem błąd"
  • 9 / / 0
Zakupiłem dwie buteleczki z sklepu (te zielone) che je rozpuścić w litrze spirolu z lewej rozlewni ma jakoś 96%. Jak myślicie pacnie coś oprócz fazy po alko?

Nie podajemy źródeł. - wkurwionygnoj
ODPOWIEDZ
Posty: 250 • Strona 20 z 25
Newsy
[img]
USA: Przedawkowane narkotyki zabiły mniej osób w 2024 roku

Liczba ofiar śmiertelnych związanych z przedawkowaniem narkotyków w Stanach Zjednoczonych znacząco spadła w 2024 roku, osiągając najniższy poziom od czasów sprzed pandemii COVID-19 – wynika z najnowszych, wstępnych danych opublikowanych 14 maja przez Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC).

[img]
Tona kokainy przechwycona. Gangsterzy wpadli, bo kupili łódź za gotówkę

Z łodzi u wybrzeży Australii skonfiskowano ponad tonę kokainy wartej niemal pół miliarda dolarów amerykańskich. Policja zatrzymała pięć osób.

[img]
Ten napój to hit w USA. Sprzedaż rośnie jak szalona, alternatywa dla drinków

Rewolucja na rynku napojów trwa – Amerykanie coraz częściej sięgają po napoje z THC zamiast po alkohol. To już nie nisza, a branża warta setki milionów dolarów, która zmienia oblicze rynku spożywczego i wywołuje poruszenie wśród regulatorów.