Padaczka (inaczej epilepsja, historycznie kaduk), w klasycznym języku greckim: ἐπιληψία (epilēpsía) – choroba o złożonej, różnej etiologii, cechująca się pojawianiem napadów padaczkowych. Napad padaczkowy zaś jest wyrazem przejściowych zaburzeń czynności mózgu, polegających na nadmiernych i gwałtownych, samorzutnych wyładowaniach bioelektrycznych w komórkach nerwowych. Biochemicznymi przyczynami pojawiania się tych wyładowań mogą być:
zaburzenia równowagi pomiędzy neuroprzekaźnikami pobudzającymi i hamującymi;
obniżony próg pobudliwości neuronów spowodowany np. zaburzeniami elektrolitowymi;
zaburzenia pracy pompy sodowo-potasowej, wynikające z niedoboru energii.
14 lutego obchodzony jest Dzień Chorego na Padaczkę, a patronem chorych na padaczkę jest św. Walenty.
Dziedzina neurologii poświęcona diagnostyce i leczeniu padaczek to epileptologia.
Rodzaje napadów padaczkowych (podział Gastaut)
Padaczki uogólnione:
pierwotnie uogólnione,
wtórnie uogólnione,
nieokreślone uogólnione;
Padaczki częściowe;
Padaczki niesklasyfikowane.
------------------------------------------------------------------------------------------
witam , mam pytanie co do leczenia osoby która ma padaczkę , niestety nie mam żadnych szczegółowych danych na temat samych ataków , osoba ta miała wypadek czego skutkiem był Uraz mózgu , napady padaczkowe były dopiero po tym wypadku , najpierw przepisywano przez kilka lat Mizodin (Prymidon) , następnie był krótki okres (około 2 miesiące - źle tolerował diazepam ) zażywania Relanium 5mg , a aktualnie od około 2 lat Depakine Chromo 300 oraz 500 po 1 tabletce rano i wieczorem . aktualnie chory - mężczyzna ma 47 lat . Z racji wiadomej wysokiej toksyczności depakine , chciałbym wiedzieć na jakie leki można by było zmienić aktualne , chodzi mi tu szczególnie o małą/bardzo małą toksyczność dla organizmu tych leków , ważnym czynnikiem byłoby też brak wchodzenia w groźne reakcje z alkoholem ( klonazepam też odpada ) .
Powód: zdartow z wikkipedii ogólne info plus zmieniono nazwę wątku
Raz przy odstawianiu benzo i kiedyś przy podejrzeniu padaczki dostałem właśnie karbamazepinę, którą zażywałem przez około rok i powiem szczerze, że nie zauważyłem jakichś problemów ze zdrowiem.
Depakina po miesiącu dała już fatalne skutki uboczne.
Klonazepam z tych leków jest najmniej toksyczny, tylko cholernie uzależniający.
And speak my point of view,
But it's not sane...
http://wolnekonopie.org/2013/08/09/mari ... eraz-ma-3/
pkhyper pisze:O tym że MJ na nią też słyszałem, ale pytam o przeciwwskazania do tej listy którą podalem...:)
Natomiast paląc MJ przyswajasz obie te substancje, z czego tetrahydrokannabinol ma negatywne skutki - może prowadzić do zaburzeń schizofrenicznych/psychoz i to jest przeciwskazanie.
Mimo tego za granicą CBD razem z THC wykorzystywany jest w lecznictwie, pod nazwą handlową Sativex.
1. Sativex tak się składa jest dostępny także w Polsce. Jednak jest mało popularny ze względu na wybitnie wyśrubowane wymagania do zakwalifikowania do leczenia.
http://www.kbpn.gov.pl/portal?id=2451557
2. Schizofrenie/psychozy bez związku - > offtop, post do skasowania. pkhyper pytał o przeciwwskazania przy epilepsji i stosowaniu lamitrynu, nie o WSZYSTKIE przeciwwskazania. Na marginesie, konopie o wyrównanym stosunku chemotypowym typu THC/CBD oraz o chemotypie CBD nie wykazują się zwiększonym ryzykiem zachorowalności na psychozy, wręcz odwrotnie - ze względu na kanabidiol mają działanie neuroleptyczne i anksjolityczne (przeciwpsychotyczne i przeciwlękowe).
3. Wskaż miejsce w którym powiedziałem, że THC działa przeciwpadaczkowo.
marihuana to lek złożony i jako taki powinna być analizowana pod kątem przydatności medycznej. ;-)
4. Można zakupić (oczywiście nie w PL) tzw. CBD oil, czyli olejek z konopi o chemotypie CBD, który można wykorzystać do optymalnego działania przeciwpadaczkowego aktywnych składników cannabis.
P.S.
Palenie cannabis podczas ciąży może zwiększać ryzyko wykształcenia padaczki w wieku dorosłym u dziecka. Wynika to z zaburzeń strukturalnych układu kannabinoidowego w OUN.
P.S. 2
Niewskazane jest, żeby kolega pił. Zwłaszcza jeżeli pije nałogowo, powinien co najmniej ograniczyć i to do tego ostrożnie.
Magiczne grzybki działają na mózg dłużej. Odkrycie pomoże w leczeniu depresji
Dlaczego ograniczenie marihuany do listy chorób to katastrofa dla pacjentów – historia Adriana
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
Kanada zebrała ponad 5,4 miliarda dolarów z podatków od sprzedaży legalnej marihuany
Od momentu legalizacji marihuany minęło siedem lat. Kanada podsumowuje zyski. Kwoty robią wrażenie, ale szczegółowe dane pokazują, że nie wszystko poszło zgodnie z planem. Rząd federalny zarobił mniej, niż zakładał. Z kolei wydatki na edukację okazały się znacznie niższe od obiecanych.
To nie rzeżucha. Internauci drwią z ujawnionej „plantacji” marihuany
Policjanci z Komisariatu Policji w Dębnie (woj. zachodniopomorskie) pochwalili się w zlikwidowaniem małej plantacji konopi indyjskich, które zaczął hodować w swoim domu jeden z mieszkańców gminy. Hodowla składała się z siedmiu jeszcze bardzo malutkich sadzonek. Zdjęcia całej instalacji dębniccy policjanci udostępnili w sieci. W mig w sieci zaroiło się od prześmiewczych komentarzy, które porównywały łup policjantów do… rzeżuchy. Tak bowiem wyglądały sadzonki ustawione obok siebie na jednym ze zdjęć.
Złagodzony wyrok za przemyt narkotyków. „To od pana zależy, czy skorzysta z tej szansy”
Półtora roku więzienia za przemyt trzech kilogramów narkotyków z Holandii do Polski. W kwietniu tego roku w mieszkaniu Tomasza M. z Lęborka znaleziono duże ilości różnego rodzaju środków odurzających. Sąd Okręgowy w Słupsku zdecydował się na złagodzenie kary dla 37-latka.