Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 370 / 13 / 0
Oczywiście czy ktoś jest naćpany, ma znaczenie. Po prostu ja z kolei odniosłem się, a raczej czepiłem się wcześniejszej wypowiedzi, że niby tylko na nietrzeźwą głowę można komuś zrobić krzywdę. Naćpany ma dużo większą szansę, ale na trzeźwo to ryzyko jest nadal wystarczająco wysokie.
Przy bieżącym stanie ludzkiej cywilizacji wydaje się niemożliwe wyeliminować masowe morderstwa zwierząt, a jednak są ludzie, którzy mimo wszystko rezygnują z mięsa, bo nie chcą się do tego przyczyniać. Więc jak ktoś jest równie konsekwentny w dążeniu do nieczynienia krzywdy, będąc za kółkiem, również mógłby przestać jeździć :)
Uwaga! Użytkownik Machine205 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 38 / / 0
Tu się faktycznie zgodzę, zresztą główną przyczyną takiego stanu rzeczy jest przyzwyczajenie do wygody większości ludzi. Pamiętam jak w podstawówce oddalonej od większości dzieciaków nie dłużej niż 5 minut rodzice często gęsto przywozili je do szkoły :D
  • 3523 / 56 / 0
Moja głupota nie zna granic więc od razu proszę o nie moralizowanie mojej jednostki.Wnioski z tego co zaraz napiszę wyciągnąłem i jeżdżę już tylko na trzeźwo. Pierwszy przypadek dotyczył tramadolu i padaczki potramalowej. Nigdy wcześniej jej nie miałem więc myślałem,że problem mnie nie dotyczy, a jednak. Pierwszy raz dopadła mnie właśnie za kółkiem :-/ :-/ :-/ skutkiem czego przeleciałem przez skrzyżowanie , później między drzewami i wylądowałem o zgrozo na płocie ogródka szkolnego. Cały przód rozbity bo przypadkiem skosiłem jakiś znak. Na szczęście było po 21 więc dzieci w szkole nie było , a sam ruch minimalny. Nawet nie chcę myśleć co mogło by się wtedy jeszcze wydarzyć. Drugi raz dużo bardziej lajtowy, a więc zjadłem trochę zopiclone i zasnąłęm też coś ok 21.00 na środku skrzyżowania. Nie wiem ile tam spałem, ale na szczęście obudził mnie telefon od mojej laski. Po tym pierwszym przypadku rano policja na głowie, a samochód który miałem 2 miesiące skasowany. Ot tyle odemnie...
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
CBŚP rozbiło „rodzinny” gang przemytników narkotyków. 12 osób z zarzutami

Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając wspólnie z Prokuraturą Okręgową w Krakowie, rozbili zorganizowaną grupę przestępczą podejrzaną o przemyt znacznych ilości narkotyków z Hiszpanii do Polski oraz ich dalszą dystrybucję. W wyniku skoordynowanej akcji przeprowadzonej na terenie województwa śląskiego i małopolskiego zatrzymano 11 osób, a łącznie zarzuty usłyszało 12 podejrzanych.

Psylocybina i medytacja w jednym badaniu klinicznym

USC uruchamia pierwszy w swojej historii kliniczny eksperyment z psylocybiną. Badanie finansowane przez agencję ARPA-H sprawdzi, czy ośmiotygodniowy trening uważności wzmacnia efekty terapii psylocybinowej u zdrowych dorosłych – i co to może oznaczać dla przyszłości psychiatrii.

Naukowcy ostrzegają: „pożycza energię” kosztem nocnej regeneracji i napędza błędne koło

Kofeina wpływa na jakość nocnego wypoczynku i może skracać sen lub utrudniać zasypianie - wynika z badań. Jednak nawet przy pozornie prawidłowej długości snu może zmniejszać aktywność wolnofalową i przesuwać obraz EEG w stronę bardziej czuwającego mózgu – oceniła ekspert prof. Donata Kurpas.