Substancje wykazujące działanie prokognitywne.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 618 / 110 / 0
krzeslo pisze:
Piszecie, że nie ma sensu brać choliny z noopeptem.
w którym miejscu tak piszeMY? jest wręcz odwrotnie. nie ma sensu brać noopeptu bez choliny.
  • 57 / 4 / 0
Chociażby tutaj:http://hyperreal.info/talk/leki-nootrop ... l#p1479539
mdt48 pisze:
Noopept ma właściwości cholinomimetyczne czyli zachowuje się jak cholina (udaje cholinę) więc nie ma sensu dodatkowo brać choliny. Wiele ludzi bierze Nooapept z choliną nie mając tej wiedzy którą można zdobyć czytając ulotkę czy w moim przypadku wysyłając zapytanie do producenta. Za dużo choliny to także pewna biegunka więc lepiej z tym uważać.
  • 84 / 2 / 0
Witam, dawno mnie nie było na tym forum ;-)
Zamierzam przetestować noopept w celach naukowych i do zalepiania dziur w głowie powstałych z przyczyn dawnych (opio) i aktualniejszych (alko). Sprawa wygląda tak: zamierzam zrobić sobie detoks od alkoholu łączony z żarciem noopeptu w prochu. tyle że za jakieś 3,5 tygodnia zaczynają się juwenalia i takie tam - a więc chlanie. I tu moje pytanie dla osób którym alko wzmacnia działanie alkoholu - jak długo po ewentualnym zaprzestaniu zażywania czuć ten efekt wzmocnienia? Bo nie wyobrażam sobie że miałbym być najebany po dwóch piwach na takiej imprezie, ani tym bardziej żebym tam nie pił/ćpał... :/ wymyśliłem sobie żeby wypróbować działanie przez 2 najbliższe tygodnie, potem tydzień przerwy i hulanka, myślicie że to przejdzie? a może wgl nie warto zaczynać teraz i przełożyć próbowanie na później? (pewnie i tak spróbuje teraz :moody: ale chcę poznać Waszą opinie)
  • 2 / / 0
Hej, w mojej opinii nie warto w Twojej sytuacji zaczynać brania noopeptu przed juwenaliami, bo noopept zaczyna działać "przejaśniająco" po jakieś 3 tygodniach. Sądzę, że efekt wzmacniania działania alkoholu przez noopept zanika po około tygodniu, może ciut szybciej. Także masz takie opcje do wyboru:
1) zacząć teraz noopept i znaczaco ograniczyć alko rownież podczas juve - bez przesady: 2 piwa możesz wypić bez szwanku nawet biorąc noopept, ale całonocnych libacji nie polecam
2)zacząc noopept po juwenaliach - ale noopept powinien zacząć działać "stabilnie" po jakieś 3 tygodniach, więc dobierz daty, żeby na sesję zdążyć ;)
3) zacząć brać noopept teraz i pogodzic się, ze upijasz się 2 razy mniejszą ilością alko ;) to nie jest takie złe w sumie...:D
  • 43 / 3 / 0
Gilran pisze:
Witam, dawno mnie nie było na tym forum ;-)
Zamierzam przetestować noopept w celach naukowych i do zalepiania dziur w głowie powstałych z przyczyn dawnych (opio) i aktualniejszych (alko). Sprawa wygląda tak: zamierzam zrobić sobie detoks od alkoholu łączony z żarciem noopeptu w prochu. tyle że za jakieś 3,5 tygodnia zaczynają się juwenalia i takie tam - a więc chlanie. I tu moje pytanie dla osób którym alko wzmacnia działanie alkoholu - jak długo po ewentualnym zaprzestaniu zażywania czuć ten efekt wzmocnienia? Bo nie wyobrażam sobie że miałbym być najebany po dwóch piwach na takiej imprezie, ani tym bardziej żebym tam nie pił/ćpał... :/ wymyśliłem sobie żeby wypróbować działanie przez 2 najbliższe tygodnie, potem tydzień przerwy i hulanka, myślicie że to przejdzie? a może wgl nie warto zaczynać teraz i przełożyć próbowanie na później? (pewnie i tak spróbuje teraz :moody: ale chcę poznać Waszą opinie)

Alko powoduje swoisty reset działania noopeptu, więc zrób sobie detoks od wszystkiego, nachlej się na juwenaliach na przyszłe czasy i po owym wydarzeniu zaprzestań. Zacznij brać noopept i najlepiej zacznij czytać coś lekkiego. Pomaga w odmulaniu.
  • 618 / 110 / 0
po pierwsze, to noopept aż tak mocno nie wzmacnia działania alkoholu, jak Ci się wydaję, nie demonizujcie. Po drugie, nie rozumiem w ogóle, jak można nazwać problemem to, że po mniejszej ilości piw będziesz miał większą 'banie'. To jakieś zawody? jeżeli masz takie towarzystwo, które będzie się wyśmiewać z Ciebie, że wypijesz tylko 3 piwa i nie będziesz chciał więcej, to gratuluję kolegów. Wg mnie jedynym problemem jest to, że większa ilość alkoholu niweluje działanie nootropowe, ale ono po 3 dniach wróci do normy. Jeżeli zależy Ci na zwiększonej aktywności umysłu podczas sesji, zacznij od razu, jedno 'picie' czy tam nawet dwa dni picia nie zrobi żadnego halo. Zrób przerwę na te dwa dni juwenaliów, żeby nie marnować noopeptu i tyle.

I pamiętaj o suplementacji witaminami i minerałami, a także np. lecytyną (lub najlepiej choliną). Zdrowa dieta bogata w kwasy omega3 itp (ryby), dużo białka, żeń-szeń też polecam (10zł za paczkę z olimpu). Podczas noopeptu polecam też zieloną herbatę, kawę oraz kakao. Noopept aplikuj pod język, po 5 minutach popijaj jednym z tych trzech napoi. Ja preferuję zieloną herbatę.
  • 84 / 2 / 0
tomaszw88 pisze:
po pierwsze, to noopept aż tak mocno nie wzmacnia działania alkoholu, jak Ci się wydaję, nie demonizujcie. Po drugie, nie rozumiem w ogóle, jak można nazwać problemem to, że po mniejszej ilości piw będziesz miał większą 'banie'. To jakieś zawody?
Jako że nie brałem to nie wiem jak bardzo wzmacnia, właśnie o to chodzi. I wiadomo ze nie chodzi o jakąś pokazówkę z wypitą ilością ale gdybym miał leżeć nieprzytomny po dwóch piwach to ja już wolę nie zażywać noopeptu w ogóle bo lubię być najebany ale lubię się bawić po pijaku a nie leżeć w rowie, myślę że wiadomo o co chodzi :cool:
A ta rada żeby sobie zrobić jakąś przerwę na to jest spoko, na chwilę obecną myślę że spróbuję zażywać i zobaczę jak będzie, zieloną herbatkę piję regularnie, witaminki też zażywam, jeszcze się zaopatrzę w kwas omega czy coś i powinno być git.
  • 8 / / 0
Poświąteczne pozdrowienia od wódki mieszanej z noopeptem - w skrócie: NIE POLECAM.
  • 359 / 9 / 0
Jak jest w końcu z tą choliną ? Jedni tak drudzy inaczej...Być tu mondry i pisz wiersze.
Wyjaśnienie mdt48 wydaje się być całkiem sensowne, nie wiem co myśleć.
Istota rzeczy polega na tym, że ludzie mówią, iż to przyjaciele nie pozwalają ci przestać, ale ty przestaniesz, kiedy nadejdzie właściwy czas. Jeśli będziesz upierać się w złym czasie, jedynie się umęczysz i będzie jeszcze gorzej.
Melvin Burgess
  • 144 / 6 / 0
Z choliną jest tak, że jedni jej potrzebują, a drudzy niekoniecznie. Dzieje się tak dlatego, że jedni mają inną dietę od drugich (bogatszą w cholinę) lub organizm jednych produkuje więcej choliny niż organizm drugich. Najlepszym, choć nie wiem czy zawsze prawdziwym, objawem braku choliny jest ból głowy, szczególnie, przynajmniej u mnie, w okolicy płatu czołowego (czoło, przednia część głowy).
– Tak więc zos­ta­liście bez po­cie­chy ducho­wej?
– Jest wódka.
~Andrzej Sapkowski
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.

Ryszard Petru ma już projekt depenalizacji marihuany. Znamy szczegóły

Dopuszczenie posiadania do 15 gramów suszu lub jednego krzaka konopi na własny użytek – to propozycja, którą przedstawi zespół parlamentarny tworzony przez posłów koalicji. Dotarliśmy do szczegółów projektu, które potwierdzają nasze wcześniejsze ustalenia.

Jak zwiększyć moc i profil sensoryczny kawy z przelewu? Fizycy opisali prosty sposób

Czy jest sposób, by – nie zmieniając ilości kawy w przelewie – zwiększyć jej moc i uwypuklić profil sensoryczny? Otóż jest. I został on opisany na łamach pisma Physics of Fluids wydawanego przez Amerykański Instytut Fizyki (AIP).