Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, tytoń, yerba mate.
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Według wikipedii rozchodnik ostry zawiera: sedaminę i nikotynę.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rozchodnik_ostry

Na portali ochoroba.pl jest podane dawkowanie: http://www.ochoroba.pl/823-rozchodnik-ostry-sedun-acre

Na duckduckgo wygrzebałem że jest mało toksyczny (dla psów :D, dosłownie ;)).
http://answers.yahoo.com/question/index ... 6052420108

Na Erowidzie jeszcze nie ma żadnej informacji na ten temat.

Co o tym myślicie? Zapraszam do komentowania.
Uwaga! Użytkownik thewave nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2244 / 23 / 0
Dla ludzi też, jego działanie jest dosyć silne.
Uwaga! Użytkownik borrasca jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 14 / / 0
Próbował ktoś?
Uwaga! Użytkownik filip369 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 118 / / 0
"WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE: obniżające ciśnienie tętnicze krwi, rozwalniające.

Związki czynne zawarte w rozchodniku zwiększają ilość wytwarzanego potu oraz dobowe wydalanie moczu przez nerki, a także pobudzają ruchy jelit i działają rozwalniająco."

W sam raz na srańsko :D
Po fajkach też mnie czasem ciśnie na kupala, ktoś wie coś więcej o działaniu tej roślinki?
  • 1959 / 56 / 0
Nikotyna zwiększa ciśnienie tętnicze krwi, co skutkuje m.in. efektami pobudzenia po wypaleniu papierosa.
Thirteen seconds to blood-brain barier. thirteen@safe-mail.net
  • 55 / 10 / 0
Odkopuje. Jest napisane, że rozpowszechniony na całym niżu. Jestem z Gdańska - będzie rzeczywiście dosyć powszechny u mnie? Akurat rozpoczął się sezon na to. Bardziej od samej nikotyny interesuje mnie sedamina i sodymina - co to w ogóle jest? Szukając info w necie, wyczytałem tylko o działaniu hipotensyjnym sedaminy i innych podobnych alkaloidów i raczej jest to shit, ale być może coś wiecie jeszcze.
  • 2946 / 1596 / 35
Działanie uspokajające jest od dawki powyżej 1grama do 1grama ma działanie pobudzające i relaksujące.
Zawartość alkaloidów 0.05g na na gram ziela. Wysokość rośliny 5 cm do maks 10cm . Żółte kwiaty pięć płatków teraz kwitnie.
Tak zawiera nikotynę także bardzo ciekawe jednocześnie trzeba uważać nie można brać w ciągu bo zawiera też substancję drażniąca nerki. Poprawia wzrok no i ma delikatnie działanie narkotyczne.
Roślina jest nasza rodzima więc rośnie w całym kraju.
https://www.stolicazdrowia.pl/3210/rozc ... ob-uzycia/
Zawiera kwas szczawiowy więc gotujemy lub małe dawki gotujemy.
Do 1grama to ma efekt stymulacji i relaksu według mnie to dawka optymalna.@lysy666 co ty myślisz?🫡☕😈
Narcotic trust tylko i wyłącznie. Wiadomo jebać polityków co od 1989r sprzedali Polskę i dalej komuchy rządzą i myślą, że ktoś dla nich będzie walczył o co, o jaki kraj jaką Polskę? Na świecie liczą się pieniądze
ODPOWIEDZ
Newsy
Londyn: Ostrzeżenie przed supermocnym narkotykiem. Może być 500 razy silniejszy niż heroina

Londyńskie kluby nocne ostrzegają swoich bywalców przed niebezpiecznymi niebieskimi i zielonymi tabletkami sprzedawanymi jako ecstasy po tym, jak dwie osoby zmarły w zeszłym miesiącu po zażyciu tej substancji. Groźny syntetyczny opioid jest niezwykle silny i może być śmiertelny.

Pierwsze takie badania obaliły popularny mit

Mikrodawki LSD zyskały popularność jako potencjalna metoda leczenia ADHD, ale najnowsze badanie kliniczne wykazało, że ich skuteczność nie przewyższa placebo. Choć wiele osób wierzyło w poprawę koncentracji i samopoczucia, naukowcy nie znaleźli na to dowodów.

Legalizacja marihuany ogranicza problematyczne używanie i poprawia kondycję psychiczną

Badacze analizują, jak legalny dostęp do marihuany wpływa na konsumpcję i zdrowie psychiczne uczestników. W pierwszej akademickiej publikacji zespół badawczy przedstawił bezpośrednie porównanie legalnego i nielegalnego pozyskiwania tej substancji. Badanie rozpoczęto w styczniu 2023 r. jako wspólne przedsięwzięcie Departamentu Uzależnień w Bazylei, Uniwersytetu w Bazylei, Uniwersyteckiej Kliniki Psychiatrycznej w Bazylei (UPK) oraz Służb Psychiatrycznych Aargau.