Alkohol etylowy pod każdą postacią.
Więcej informacji: Etanol w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 489 / 5 / 0
@mr_brown: jakbyś tak napisał od razu gdzie, to byłoby miło!
dla oszczędności zagaście światło wiekuiste, gdyby miało mi kiedyś zaświecić.
  • 1513 / 26 / 0
Re: Cydr
Nieprzeczytany post autor: mr_b »
W PL nie mam pojęcia - poza specjalnymi okazjami raczej nie masz co liczyć, nie wiem też jak z możliwością importu.

Ja mam to szczęście, że w UK dobrego cydera idzie trafić w marketach typu lidl, tesko, "ciapakach" (polish shop).

Kolejny mętny cud od Westonsa. Idealnie nasycony, bardzo smaczny, dostępny również w 2l baniaczkach.
[ external image ]
mr_b∩ʁbꞁө
  • 46 / / 0
Nieprzeczytany post autor: pomidorek »
Polecam zrobić cydr samemu, smak nieporównywalnie lepszy do wielu "sklepowych", nie mówiąc już o tej ohydnej brei jaką jest somersby :>

Przepis - http://pokazywarka.pl/jhq7q6/

Robiłem najpierw według tego, a ostatnio ze świeżego soku wyciśniętego poprzez prasowanie jabłek z sadu i w obu przypadkach efekt przerósł oczekiwania smakowe :D
  • 1513 / 26 / 0
Odwiedziłem ojczyznę i da radę znaleźć cydr -
Cidre de Normandie - w Kauflandzie (bardzo małe miasto) 0,75 za 15 zł 4,5% - przeciętny.
Cydr Lubelski - w Almie w Olimpie (Lublin), (0,75) jeszcze nie próbowałem - za dyszkę.
Jakiś inny aple :) za 7 duża butla, 4 za o,4 - zarówno Alma jak i Żabka oraz jedna z Lubelskich knajp (tam z 9zł).
Pozdro.
mr_b∩ʁbꞁө
  • 11 / / 0
[ external image ]
Taki lekki napój, w sam raz na pragnienie.
  • 400 / 5 / 0
pomidorek pisze:
Polecam zrobić cydr samemu, smak nieporównywalnie lepszy do wielu "sklepowych", nie mówiąc już o tej ohydnej brei jaką jest somersby :>

Przepis - http://pokazywarka.pl/jhq7q6/

Robiłem najpierw według tego, a ostatnio ze świeżego soku wyciśniętego poprzez prasowanie jabłek z sadu i w obu przypadkach efekt przerósł oczekiwania smakowe :D
Robiłem cydr z tego soku i wyszedł bardzo dobry , chociaż śmierdział drożdżami %-D
kazik333@tutanota.com
  • 1513 / 26 / 0
Ja wolę cydry z drożdżowym posmakiem/zapachem. Najlepsze te mętne - do tego chyba najlepiej .od razu sok "cloudy" - choć spróbował bym też z "sokowirówki".
mr_b∩ʁbꞁө
  • 1203 / 21 / 0
Właśnie pierwszy raz miałem okazję spróbować cydru ;)
Dość sceptycznie podchodziłem do tego napoju ale okazało się, że wpada mi w gardło z impetem wgłąb i nie chce przestać :D Zajebiście mi smakuje.

Lecz odwiedziłem parę sklepów i znalazłem tylko takie marki:
Cydr Lubelski Jabłko
Cydr Lubelski Jabłko w miodzie (faworyt!!!)
Cydr 7 Sadów (dobry ale droższy i chyba nie wart tych pieniędzy)
Cydr Joker (najdroższy i najgorszy)

Widział ktoś w Krakowie jakieś sklepy z większym wyborem?

Dzięki i pozdro ;)
Chcę widzieć już tylko jedno światło.
Widzenie zbyt wielu jest wyczerpujące.
  • 31 / 1 / 0
Z cydrem już chyba zawsze będzie kojarzył mi się Frosty Jack (czy jakoś tak, w niebieskich 2.5l plastikowych butelkach) którego można było kupić w UK jakieś 10 lat temu. Ktoś widział ostatnio? :)
  • 425 / 33 / 0
Frosty Jack już chyba umarł ale w tych dużych butlach niebieskich jest zawsze coś podobnego - Blue Hammer, White Flash etc. Lokalny mòzgojeb czyli jak się utągać za 2.50. Kac po tym syfie jest okropny ale w tej klasie cenowej nie ma konkurencji. Żulersko-studencki trunek i tego się trzymajmy. To w zasadzie coś a'la najtańszy browar z biedry.
ODPOWIEDZ
Newsy
Drożdże piwowarskie reagują na odpowiednie dźwięki i zwiększają produkcję

Wiadomo że rośliny i zwierzęta wydają dźwięki, reagują na nie i za ich pomocą się komunikują. Komunikacja taka zachodzi też pomiędzy zwierzętami a roślinami i odwrotnie. Czy jednak organizmy należące do innych królestw domeny eukariontów w jakiś sposób reagują na dźwięki? Okazuje się, że tak. Reakcję taką zauważono u drożdży piwowarskich. Co więcej można to wykorzystać w produkcji złocistego napoju.

Rozpędza się nowa epidemia. Gwałtownie rośnie liczba zatruć

W 2024 r. liczba zatruć dopalaczami wzrosła aż o 40 proc. w porównaniu z rokiem 2023 – alarmuje GIS. Po niebezpieczne substancje coraz częściej sięgają także dzieci.

Konopie skuteczne w leczeniu migreny – pierwsze badanie kliniczne z placebo!

Według danych z badań klinicznych przedstawionych na dorocznym spotkaniu American Headache Society, inhalacja kwiatów konopi zawierających THC i CBD zapewnia skuteczniejszą ulgę w migrenie w porównaniu z placebo.