4-HMC, efedron, metkat. Charakterystyka i metody otrzymywania.
Więcej informacji: Metylokatynon w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 1450 / 19 / 0
Mogę bezpośrednio wysalać wolną zasadę? Za chuja nie mogę skimnić nawet 50ml odpowdniego ekstraktora(toluen tec), więc zostaje mi benzyna ekstrakcyjna- na wszelki wypadek dam na noc 1g MgSO4 na litr. Mam HCl-a- 10%. Jak Para pisał owy kwasior nie rozpuszcza się w prodkutach ekstrkacyjnych, więc zmuszony jestem całkowicie odprakować benzynę- dam słoiczek z aminą i benzyną do wody o temperaturze 40st i poczekam, aż reszki benzynki odparują. I potem kropelka po kropelce kwas.
I przychodzi czas, że odurzanie się alkoholem przestaje być interesowne

Pamiętaj człowieku młody- NIE ĆPAJ Z POWODU MODY
  • 283 / 2 / 0
co do czego stary?
  • 1450 / 19 / 0
Kwas solny na wolną zasadę. Tylko nie wiem czy powinna być rozpuszczona. Czy może to być bezpośredni kontakt?

• 3899 / 239 / 13
@mrstothet -

Nie ma powodów, dlaczego miałoby się nie udać ;). Zwłaszcza, że prawidłowa reakcja z użyciem kwasu siarkowego i kmno4 to właśnie powstawanie in situ MnO2, który to jest utleniaczem - dlatego się czeka, aż KMnO4 przereaguje. Klucz to mieszanie tego przez jakiś czas - można do tego zaangażować mały słoiczek taki jak po żarciu dla niemowlaków i poprostu wytrząsać - problem aparatury z głowy.

Jeżeli ktoś chcę "zamienić siekierkę na kijek", zamiast utleniaczy manganowych może użyć dichromianu sodu - jak wynika z badań jest na tyle selektywny, by nie spierdolić efki do benzaldehydu (vide H2O2, KMnO4), rozpuszcza się w wodzie, więc należałoby po reakcji zrobić ekstrakcję a/b - co już pewnie dyskwalifikuje tę metodę jako czynności "szybkiej, łatwej i skutecznej" - nada się, ale tylko do komercyjnych zastosowań, jak sądze.

Oczywiście uzyskujesz sól - chlorowodorek metkata.

@C9H13N -

Nie możesz tak zrobić bo wylądujesz z powrotem z pefką.

Pisałem ci na maila już sto razy jak to zrobić, masz jakieś problemy z rozumowaniem? NA HUJ MASZ FRIBEJS W BENZYNIE? Przecież po tej reakcji wychodzi chlorowodorek, matko święta...

No ale nic, jak już masz FB w benzynie to wlej ją do słoiczka, dolej 1/2x tyle ile jej jest 5% kwasu solnego - wytrzep 5 minut, odlej kwas - to razy 3, łączysz kwasy, odparowujesz i MASZ.
Wkońcu zmęczony, bez sił i ochoty, bez domu i imienia w kanale zapomnienia;
  • 1450 / 19 / 0
Dla ścisłości- mam na myśli reakcję z KMnO4. Czyli po odfiltrowaniu MnO2 normalnie dolać 3x20ml benzyny ekstrakcyjnej i do innego słoczika i czekać jak wszystko odprauje? I tam mamy metkata?

• 283 / 2 / 0
nie, po rekacji i odfiltrowaniu sprowadzasz do wolnej zasady, benzyny używasz żeby tę warstwę organiczną oddzielić od wody potem do benzyny do lejesz 5% kwas solny do odpowiedniego ph i wtedy odparowujesz.
  • 1450 / 19 / 0
Parathormon pisze:
Natomiast do wysalania gazowym chlorowodorem się nie nada, bo rozpuszczalność HCl w węglowodorach alifatycznych jest znikoma lub zerowa. Do tego lepszy jest toluen lub najlepiej eter dietylowy.
Skoro zarówno HCl nie rozpuszcza w benzynie, a benzyna we wodzie to ja już sam się pogłubiłem.

• 3899 / 239 / 13
Jestem oazą spokoju.

Chodziło o GAZOWY HCL, który się nie rozpuszcza w węglowodorach alifatycznych; jeżeli wlewasz wodny - też się nie rozpuści, lecz całość dobra przejdzie do warstwy wodnej. To się fachowo zwie ekstrakcja cziecz/cziecz - właśnie chodzi o to, że dwie ciecze się ze sobą nie mieszają, a kwasowa ciecz "wyciąga" cząsteczki ketonu przkształcając do nierozpuszczalnej w benzynie soli. Tym sposobem całość metkata jest w wodzie, a w benzynie figa z makiem.

Zrób jeszcze inaczej, bo widzę, że jeszcze nie zacząłeś...

1. Przereaguj
2. Odfiltruj MnO2
3. Odparuj wodę
4A - Jeżeli po odparowaniu uzyskasz coś co nie przypomina proszku - przemyj zimnym acetonem na filtrze do kawy
4B - Jeżeli jest proszkiem, to już masz gotowe.

Bez żadnych benzyn, ekstrakcji, wysalania etc.
Ostatnio zmieniony 21 września 2013 przez Parathormon, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 761 / 13 / 0
Czyli bezwodny aceton rozpuści KCl i inne gówna powstałe po reakcji. Na filtrze zostanie tylko metkat*HCl i pseudo*HCl ta?
Uwaga! Użytkownik nieobgryzampaznokci nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3899 / 239 / 13
No nie, octanu potasu trochę zostanie, ale to w ogóle nie jest problem, bo będzie go ze 100mg, a ile jebania mniej...
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Palenie marihuany trzykrotnie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego pokazują, że osoby z zaburzeniami związanymi z używaniem marihuany (CUD) mają ponad trzykrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat. Związek ten utrzymuje się nawet po uwzględnieniu takich czynników jak palenie tytoniu czy wiek. Wyniki rzucają nowe światło na potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z długotrwałym i intensywnym używaniem konopi.

Milion dawek heroiny w jednym bagażu na lotnisku w Lizbonie. "Niezwykle starannie ukryte"

Milion indywidualnych dawek heroiny zarekwirowali funkcjonariusze portugalskiej policji w porcie lotniczym im. Humberto Delgado w Lizbonie. Narkotyki znaleziono w bagażu jednej z pasażerek.

Właściciele sklepów z marihuaną pozywają stan. Urzędnicy pomylili się przyznając im licencję

Grupa kilkunastu punktów sprzedaży marihuany w Nowym Jorku wniosła w piątek pozew przeciwko stanowi. Właściciele domagają się uznania, że lokalizacje ich sklepów są zgodne z prawem pomimo błędu urzędników, którzy przyznali, że przez lata źle interpretowali przepisy dotyczące minimalnej odległości od szkół. Sprawa trafiła do stanowego sądu najwyższego w Albany.