Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
Czy preparaty z Sertralina pomogly Ci w leczeniu twoich zaburzen?
Tak, bardzo pozytywnie
361
36%
Tak, ale mialem przy niej problemy
329
33%
Nie, to straszny syf, opoznia orgazm!
129
13%
Nie, nie dziala.
193
19%

Liczba głosów: 1012

ODPOWIEDZ
  • 1343 / 18 / 0
White_Power pisze:
Po sertralinie jest lepszy rozruch z rana niż po fluoksetynie ?
inni sie skarza na akatyzje, ja sennosc po sercie, wiec nie wiem jak odpowiedziec, co lubisz i jak zadziała %-D
[...]Śród dymu się schował:
Lecz śród najgęstszych kłębów dymu ileż razy
Widziałem rękę jego
[...]
Wywija, grozi wrogom,trzyma palną świécę,
Biorą go-zginął-o nie-skoczył w dół- do lochów"!
"Dobrze-rzecze Jenerał-nie odda im prochów"!
  • 234 / 7 / 0
Dziś pierwszy dzień na sertralinie (Lustral,UK)... 50mg z rana do śniadania...
Nie spałem za dużo przez ostatnie dwie noce, więc może stąd ta senność, aczkolwiek czuję, że lek dodaje coś od siebie do tej senności... No i jak dotąd suchość w ustach... Będę to update'ował od czasu do czasu...
  • 1343 / 18 / 0
TommyHilfiger7 pisze:
Dziś pierwszy dzień na Sertralinie (Lustral,UK)... 50mg z rana do śniadania...
Nie spałem za dużo przez ostatnie dwie noce, więc może stąd ta senność, aczkolwiek czuję, że lek dodaje coś od siebie do tej senności... No i jak dotąd suchość w ustach... Będę to update'ował od czasu do czasu...
:yay: jeszcze jedna osoba, która sertra usypia. Poelcam mocna kawe+yerbe
[...]Śród dymu się schował:
Lecz śród najgęstszych kłębów dymu ileż razy
Widziałem rękę jego
[...]
Wywija, grozi wrogom,trzyma palną świécę,
Biorą go-zginął-o nie-skoczył w dół- do lochów"!
"Dobrze-rzecze Jenerał-nie odda im prochów"!
  • 234 / 7 / 0
Trudno to nazwać "tolerancją", aczkolwiek kawa już średnio na mnie działa poza poranną...

Update:
Trochę ruchu i już jestem "zaktywizowany", mam ochotę coś robić (nareszcie)... Wcześniej czułem lekkie mdłości, ale tylko chwilowe...
  • 410 / 23 / 0
Czy przy sertcie sie raczej tyje czy chudnie?
Uwaga! Użytkownik krism nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3955 / 146 / 0
IMHO po paro bardziej sie zre niz pon sertr. po tej jakby tmniejszy apetyt z tego co pamietam, po paro duzo jem ale ciagle bro i ziolo to wiadomo.
  • 373 / 3 / 0
Z tego co wiem i własnego doświadczenia również, każde SSRI zmniejsza łaknienie i to o sporo.
Po paro mój gruby kumpel schudł 10kg, bo ledwo mu się kanapke chciało wsunąć ; )
2w1. Pozbył się depresji i jeszcze schudł. Tak samo z wenlą sert i innymi.

Kojarzycie ten lek na odchudzanie MERIDIA? Ludzie chudli po tym jak szaleni, coś kojarzę, że podobnie do SSRI działa na łaknienie.
  • 410 / 23 / 0
Chuja tam po wszystkich - na paro mozna niezle przytyc (podobno Burneika ja na mase bierze), co ja potwierdzam. Masa opowiesci w sieci na ten temat. A dlugoterminowo to nawet na Prozacu mozna przytyc. Kazdy lek oddzialujacy na serotonine = potencjalne tycie. Nawet po pobudzajacej wenlafaksynie ludzie tyja. Im silniejsza inhibicja wychwytu serotoniny, tym wieksze ryzyko przytycia. Dlatego z SSRI najbardziej mozna przytyc na paroksetynie, a najmniejsze ryzyko jest na fluoksetynie.

Weight gain is another troubling side effect. The SSRIs vary in their effect on the weight.
Paroxetine, fluoxetine, citalopram and sertraline have been shown to increase body weight after 6–12 months of administration.
Fluoxetine and sertraline have the lowest incidence of weight gain during long-term treatment, paroxetine and citalopram higher.
Paroxetine may cause a significant weight increase, sertraline may cause modest but nonsignificant weight increase with long-term treatment.
Of the SSRIs, paroxetine may be responsible for the highest amounts of weight gain.
Sertraline is generally associated with a small degree of weight loss in the acute phase of treatment.
Fluoxetine has the most potent appetite suppressing effects and may cause modest but nonsignificant weight decrease.

Źródło: http://www.emedexpert.com/compare/ssris.shtml

Userzy sertry - jak sertralina wplywa na wasza wage? Wiadomo, ze kazdy jest inny, ale tak usredniajac, ya know..
Uwaga! Użytkownik krism nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 283 / 1 / 0
Poradziłby mi ktoś jak przejść z trazodonu żeby w miarę płynnie to się odbyło i żeby uniknąć efektów ubocznych nasilonych. Trazodonu biore obecnie 100mg rano i 100mg na wieczór.
Uwaga! Użytkownik Marines nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3247 / 354 / 2
@up Od razu wpierdalaj sertraline razem z trazodonem dopóki ci sie on nie skończy. Trazodon jest innym rodzajem antydepresantu, nie jest ssri, nie trza kombinować.

U mnie sertralina powoduje znaczne obniżenie apetytu i chudne i to dość szybko. Prawie cały dzień czekam na zjedzenie czegoś, bo tak mi sie nie chce. Smak zubożony też nieco. Jak pale jem i tak mniej niż bez sertry. Natomiast chyba nie kurowałem sie dłużej niż 4m-ce nigdy, więcmoże dlategonie odczułem tycia.
L-8a - blog neurofarmakologiczno-empiryczny
SAMURAJOGURT.BLOGSPOT.COM

Pozdrawiam %-D
ODPOWIEDZ
Newsy
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.

Kandydaci na prezydenta powinni zostać zbadani na obecność narkotyków?

Prezydenckie debaty rozgrzały jeszcze bardziej emocje związane z prezydenckim wyścigiem. W czasie trwającej walki o wyborcze poparcie coraz donośniejsze stają się głosy domagające się testów na alkohol i narkotyki od osób ubiegających się o prezydencką elekcję. Telewizja wPolsce24 postanowiła zwrócić się do wszystkich ubiegających się o urząd o poddanie się testowi na obecność narkotyków w organizmie.

W Sejmie dyskutowano o depenalizacji marihuany. Co wynika z najnowszego raportu?

W Sejmie odbyło się posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany. Podczas spotkania zaprezentowano raport „Między potrzebą a kontrolą” dotyczący aktywnych użytkowników marihuany w Polsce. Temat wywołał sporo emocji.