Aviomarin też działa przeciwwymiotnie - tabl i gumy do żucia.
Leki przeciwwymiotne podawaj przed lekami przeciwbólowymi popijając tylko niezbędną ilością wody.
Przeciwbólowych bez recki nie dostaniesz.
Jeśli dostajesz ataku migreny w domu, możesz zadzwonić na pogotowie - jeśli będą oskarżali Ciebie o to że niepotrzebnie ich wzywałeś, powiedz, że nie jesteś lekarzem, żeby stwierdzić, że to nie jest udar mózgu itp. Wtedy masz bankowo dożylnie ketonal/tramadol/inne.
Mi nie o to chodzi, żeby na byle ból głowy dzwonić po karetkę. W czasie ataku migreny ból staje sie niedowytrzymania, oprócz rzygania może dołączyć dźwięko i światłowstręt oraz silne zawroty głowy.
Nie mam na celu straszenie Ciebie (choć objawy migreny pewnie doskonale znasz), tylko informowanie o przysługujących Tobie prawach i możliwościach, z których możesz skorzystać.
Zamiast wzywania karetki, jeśli masz taka możliwość to udać się do dyżurnego lekarza (jeśli sytuacja dzieje się w nocy), wtedy tez zazwyczaj dożylnie coś dostaniesz.
Nie jesteś sam, też mam migrenę raz na jakiś czas (czasem częściej, czasem rzadziej). Długo zajęło mi znalezienie idealnego sposobu na powstrzymanie ataku migreny.
Z własnego doświadczenia mogę dodać, że wzięcie metoclopramidu (od razu po wyczuciu, że rozpoczyna się atak), po ok 10min 2tabl panadolu extra (paracetamol + kofeina) i mocna kawa - taka mieszanka likwiduje u mnie nudności i ból - trzeba uważać też, by z kofeiną nie przedobrzyć.
Podsumowując:
Jeśli nie masz dostępu do leków w ampułkach, to najważniejsze jest wzięcie leku przeciwwymiotnego (antyhistaminowe I generacji, metoclopramid, torecan i inne), a dopiero potem łyknięcie leku przeciwbólowego. Lek przeciwwymiotny ograniczy prawdopodobieństwo wyrzygania leku przeciwbólowego.
Raport: w Europie pojawiają się nowe narkotyki o większej sile działania
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Naproksen i LSD w bałtyckich krabach. Jak leki trafiają do morza?
Utylizacja medycznej marihuany w Krakowie. Urzędowe plomby i specjalny nadzór
Medyczna marihuana oraz leki zawierające środki odurzające i substancje psychotropowe nie mogą po prostu trafić do zwykłego kosza na śmieci.
Oświęcim. Zasnął na ławce miał przy sobie torbę narkotyków
Policjanci z Ogniwa Patrolowo-Interwencyjnego oświęcimskiej komendy Policji podczas patrolu zatrzymali 18-letniego obywatela Ukrainy. Nastolatek posiadał przy sobie torbę z kilkoma rodzajami narkotyków. Jest podejrzewany o posiadanie znacznych ilości środków odurzających.
Polacy stworzyli olbrzymią bazę danych oddziaływania leków psychotropowych na EEG
Leki psychotropowe od dekad stanowią podstawę leczenia zaburzeń psychicznych, jednak sposób, w jaki dokładnie wpływają na aktywność elektryczną mózgu, nigdy wcześniej nie został zbadany na tak dużą skalę. Zespół naukowców przeanalizował ponad 24 tysiące zapisów EEG pochodzących z dwóch warszawskich szpitali psychiatrycznych. Wyniki tej pracy, opublikowane w czasopiśmie eBioMedicine, tworzą największy jak dotąd atlas neurofizjologicznych „podpisów" głównych klas leków psychotropowych.