zrobiłem herbatkę z 3 gramów ,nawet dobra smaku ,ale mocniejsza melisa znacznie
zagotowałem odpowiednio 15 gramów, zamulający niefajny profil działania co mija po 40 min już też lepiej melise
rozpuściłem ekstrakt x25 w formie proszku ,już tak nie zamulało coś tam działało,ale to tylko taka ciekawostka
lepiej palić niż pić :-)
Woda rozpuszcza "interesujący nas" alkaloid z MB, to oczywiste, gdyż z suszu herbatka wychodzi działająca. Być może woda nie rozpuszcza go w 100%, może jest to 57%, może 33,364357%, ale to nieistotne, ważna jest proporcja. 1 gram suszu = pewna ilość alkaloidu, który zostaje przez wodę "rozpuszczony" w pewnej części. Im więcej suszu, tym więcej rozpuszczonego alkaloidu.
W teorii standaryzowany ekstrakt 20x powinien zawierać w sobie 20 razy więcej aktywnych składników niż susz z MB. A w praktyce? Jeśli ekstrakt jest spalony, jest "faza", która by to potwierdzała, JEDNAKŻE jeśli weźmiemy wodę, która ma rozpuścić pewną określoną część alkaloidów zawartych w suszu/ekstrakcie, okazuje się, że aktywny składnik naszego ekstraktu, o którym DOMNIEMAMY, że jest alkaloidem z MB, nie zostaje rozpuszczony (herbatka ma delikatny profil działania, który może wynikać z samego suszu, na które jest naniesione to coś, co działa, ale nie zostaje rozpuszczone). Pytanie: dlaczego?
Odpowiem pytaniem. Jaka grupa związków działa palona, natomiast słabo rozpuszcza się w wodzie, jednocześnie będąc dobrze rozpuszczalna w spirytusie? Emce, zgaduję, że już wiesz. A jak nie, to mam jeszcze w zanadrzu jedną podpowiedź :D
np Ilex susz lepiej się rozpuszcza niż ekstrakt ogólnie trochę inaczej
ja bym tutaj nad czym innym się zastanawiał jak ocenicie jak ten ekstrakt ma się do innych ekstraktów z innego zródła choc jak ktoś miał by z innego zródła to by o tym napisał,ale jak się ma ten ekstrakt do robionego sposobem domowym x20 bo niektóre osoby tutaj pisały ,że robiły taki ekstrakt choćby ty Endrju :-) spróbujcie to ocenić
i jak się ma susz do tego ekstraktu czy ten ekstrakt można nazwać suszem 20 razy mocniejszym,czy poza moca też zmienia profil działania a powinno tylko moc
chill wyrazny nie za mocny,czy aż taki kompozycyjny to nie wiem
czy jest podobny do suszu MB,ciężko powiedzieć i tak i nie
ty Endrju robiłeś ekstrakt właśnej roboty jak go porównasz do tego jeśli chodzi o palenie,albo ktoś inny może jeszcze robił :-)
Zaparzany przybrał delikatnie zielonkawy kolor-wrzucę fotki później. Niestety efekty po zaparzeniu ciężko będzie mi opisać-bez potrzeby tuż po wypici połączyłem z kompozycjami i piwem. Zatem odfiltrowanie działania w-w i pozostawianie samej maconhy jest prawie niemożliwe. Trafiłem też na "grudki" ekstraktu...po naciśnięciu rozkruszyły się w pył brudząc paluchy na zielono-działały tez lepiej niż reszta zawartości opakowania.
Czas działania do długich nie należy, ale do przyjemnych i rekreacyjnych już tak:)
Spróbuję ponownie z resztek jakie mi zostały.
ta roślinka działa zauważalnie jednak subtelnie :-)
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
Narkomani i nędza. Niemcy wolą się tu nie zapuszczać. "Sytuacja nie do przyjęcia"
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
92% czy 1,9%? Jak nagłówki zmieniają odbiór badań o marihuanie
W ostatnich tygodniach w medium Medonet pojawił się alarmujący nagłówek mówiący o „92% wyższym ryzyku poważnych zaburzeń psychicznych u młodych osób używających marihuany”. Taka liczba silnie działa na wyobraźnię i niemal automatycznie wywołuje emocjonalną reakcję czytelnika. Zanim jednak potraktujemy ją jako dowód nadciągającej katastrofy zdrowotnej, warto przyjrzeć się samemu badaniu, jego metodologii oraz temu, co w języku statystyki ta liczba faktycznie oznacza.
Holandia: Marihuana zastąpiła kokainę w liczbie przejęć
Holandia była kiedyś uważana za europejskie centrum konopi, jednak w ubiegłym roku port w Rotterdamie został nagle zalany zagraniczną marihuaną. Jednocześnie liczba przechwyceń kokainy w porcie znacząco spadła. Według dziennika AD handel konopiami okazuje się dla przestępczego półświatka niemal tak samo dochodowy jak kokaina, ale przy znacznie mniejszym ryzyku.
Używanie marihuany zwiększa ryzyko wystąpienia chorób psychicznych u młodzieży
Używanie marihuany przez nastolatki i młodych dorosłych ma związek z wyższym ryzykiem wystąpienia u nich chorób psychicznych, zwłaszcza psychozy i choroby afektywnej dwubiegunowej – wynika z badania, które publikuje czasopismo „JAMA Health Forum”.