Uwaga!
Dyskusje w działach Psychofarmakologia i Syntezy winny mieć charakter możliwie jak najbardziej ścisły i naukowy. W trosce o realizację tego celu posty wszystkich użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez moderację.
Moderacja zastrzega sobie prawo do usuwania/nieakceptowania postów, które nie spełniają powyższych założeń, nawet jeżeli są zgodne z regulaminem!
Poziom serotoniny może być odnowiony znacznie szybciej, i to bez stosowania odpowiedniej diety. Wystarczy regularnie zażywać kapsułki z 5-HTP (prekursor serotoniny). Do kupienia np. na allegro. Pozwala zażywać substancje oddziałujące na serotoninę dużo częściej, z mocą podobną do tej początkowej, np. raz na 3-4 dni.
Z moich obserwacji wynika, ze 5-HTP jest wyłącznie dobre na recovery tylko w przypadku żadkiego sporzywania MDMA.
Według mnie częste spożywanie MDMA co 2/3 dni i wrzutka 5-HTP jako recovery prowadzi do szybkiego powstania "Loss of Magic" - utraty magii MDMA (czy nawet bk-MDMA(Methylone)).
Używanie amfetaminy, która działa teoretycznie tylko na dope i "norke" również przyczynia się do pogorszenia efektów działania MDMA. Ponadto jeśli się nie myle, to małe ilości (strzelam <30mg) amfetaminy działają tylko na noradrenaline, natomiast większe również na dopaminę. Jednak to należałoby potwierdzić.
Szybka wrzutka 5-HTP to nie tylko recovery dla MDMA, ale jednocześnie zielone światło: "acha zadziałalo, możemy już wrzucać MDMA". Według mnie, pomimo szybkiej regeneracji serotoniny (5-HT) z 5-HTP, wpompowana tak duża jednocześnie ilość tego prekursora działa zupełnie nieprzyjaźnie dla organizmu, co można zaobserwować po dłuższym stosowaniu. Wrzucamy 5-HTP (musimy być zawsze ostrożni, aby nie doprowadzić do zespołu serotoninowego, który może doprowadzić nawet do śmierci od zbyt dużej ilości serotoniny) i pomimo uczucia, że mamy w sobie spore ilości tej serotoniny to i tak MDMA nie działa tak jak powinno. Zdezaktywowane neuroprzekaźniki? Może to problem z dopaminą?
Ja osobiście kiedyś regularnie byłem użytkownikiem party mix'ów w formie tabletek ecstasy (myśle, że w proporcjach 5:1 MDMA:Amphetamine).Wrzuty co tydzien, bylo super.
Jednak kiedy otrzymalem w rece 5-HTP, po kilku zaledwie miesiacach, poczulem brak dzialania ecstasy - Loss of Magic. Kreska amfetaminy dzialala tylko kilka razy a pozniej juz powodowala, że po 30min od sniffa odchodzilem na bok od wszystkich - z nikim nie chcialo mi sie rozmawiac... dokladnie te same efekty co MDMA. Po kilku latach przerwy z braku dobrego dostępu do kółek okazało się, że wszystko wróciło do normy. Zażywałem bk-MDMA i oczywiście leczyłem się rzekomo dobrym 5-HTP. Kilka miesięcy ... ponownie Loss of Magic zawitał.
Niedawno mialem okazje probowac prawdziwego krysztalu - niestety nie zadzialal.
Zrobilem więc pewien mały research i odstawilem smakołyki a zamiast tego stworzyłem sobie mały program recovery tak na próbe. Oczywiście jest w nim 5-HTP, ale nie kilka tabletek dziennie, tylko JEDNA=1 i to rano!!!!
----
Poranek:
Śniadanie + Magnez, Witamina B-6 + B12 i C
30 minut później:
1x kapsułka (100mg?) 5-HTP z Kaizen'a - zawiera 50mg 5-HTP (+Cellulose, Magnesium Stearate, Silicon Dioxide, Gelatin (capsule)).
W trakcie dnia:
Sporty przez 15-30 min ... nawet durne bieganie (podnosi efekt L-Dopy)
Regularne obiady - rózne dania codziennie. Dużo mięsa...
Noc:
1x kapsułka (400mg) "DOPA Mucuna" od Now Foods - zawiera 120mg L-Dopa
1x szklanka wysokiej jakości soku pomarańczowego - 200-300ml
Zastrzeżenia (2):
- serotnina na miejscu neuroprzekazników dopaminy
- j/w, ale odwrotnie: "converted it to Dopamine, and stored it in serotonergic neurons! Holy cow!"
źródło: Bluelight.ru: http://goo.gl/pDCPO
Mały note z research (1):
- (L-Dopa) if the patient has a low level of carbon in his body, then L-Dopa additionally should be administrated with glucose/sugars to prevent hypoglycemia (low blood sugar).
(sok pomarańczowy podniesie poziom cukru przy L-Dop'ie)
Efekty widoczne juz po 3 tygodniach. Mala proba 80mg kryształu z 40mg fety zadziałało całkiem przyzwoicie. Według mnie mega ważny jest sport.
(Syndrom serotoninowy powodował u mnie silny stan psychiczny, w którym głowa chodziła mi na boki, straszne rozkojarzenie, wysokie cisnienie, aż moment, w którym nie mogłem zacisnąć pięści...)
Dieta, dieta, dieta... a 5-HTP przyjmujcie w małych ilościach.
(PS. Nie jestem chemikiem, lekarzem, biologiem... wszystko to jest oparte o moje doswiadczenia i research.)
Pozdrówki
Czeslaw pisze:Myślę, że mieli lewe MDMA, bo 400 mg takiego o dobrej czystości to konkretne przedawkowanie. Chyba że nie na raz.
:)
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski
Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.
Kofeina może pomóc w diagnozowaniu Alzheimera. Nawet umiarkowana dawka może mieć wpływ
Kofeina może wpływać nie tylko na koncentrację i poziom energii, ale także na wyniki badań neurologicznych. Włoscy naukowcy wykazali, że dawka odpowiadająca około dwóm filiżankom kawy wyraźnie zmienia sposób, w jaki mózg tłumi sygnały odpowiedzialne za ruch. Odkrycie może mieć znaczenie dla przyszłej diagnostyki choroby Alzheimera i innych zaburzeń neurodegeneracyjnych.
Alkohol wciąż na czele uzależnień w Holandii
Alkohol pozostaje najczęstszą przyczyną leczenia uzależnień w Holandii i odpowiada za 43 procent wszystkich przypadków terapii. Tak wynika z najnowszych danych krajowego systemu monitorowania problemów związanych z alkoholem i narkotykami za 2025 rok.