1. Box wynosi około 130 cm wysokości a podstawa to około 70x50, która lampa będzie wystarczająca HPS 150 czy HPS 250? Interesuje mnie też co wyjdzie taniej HPS z pełnym osprzętem czy kilka świetlówek kompaktowych + potrzebny osprzęt - mam dylemat
2. Ile roślinek z powodzeniem moge tam wsadzic? (feminizowane). Mam zamiar 2 i nie wiem czy to nie za duże "pudło"
3. Jest jakiś typ oświetlenia który nie będzie przeszkadzał w fazie bez światła, a pomoże utrzymać dobrą temperature (bez światła może być naprawde niska bo będzie coraz zimniej a pomieszczenie nie jest ogrzewane)
Z góry dzięki za wszelką pomoc!
1. http://hyperreal.info/~emes/lumens/ <-- Tu masz kalkulator którym możesz sobie wszystko obliczyć. Wychodzi, że najlepszym rozwiązaniem będize HPS 250 W. Wg. mnie w świetlówki nie warto inwestować.
2. Wydaje mi się, że 3-4 ale jeśli ktoś wie lepiej niech powie.
3. Raczej nie... ale nie łatwiej włożyć grzałke, etc. ?
Czy potok słów, mówisz: nie, jeszcze nie wiem!
Więc podejdź bliżej, niech Twój mózg opuści klatkę
Zrozumiesz wszystko kiedy poznasz moja Matkę"
Na 1m^2 powinno być dostaczone 600W światła (wiem ze powinienem podać w lumenach bla bla bla)
Bedziesz potzebował co najmniej 200W HPS
ad. 2 Zależy jaką techniką ędziesz uprawiał... Czy SOG czy ScrOG czy lst czy nawet normalnie bez katowania etc. Tak jak napisał Raphi 3-4 rośliny /na 1000cm^2 1 weed/
ad. 3 Z tego co pamiętam możesz włożyć czerwoną (bądź jaką kolwiek, ale lepiej czerwoną) żarówke. Dlaczego? Żarówki nie dają praktycznie żadnych lumenów i nie powinny pobudzać rosliny do wzrsotu, ale powinny podniesc temperature w boksie.
Piszcie kiedykolwiek
Wszystko co napisałem na tym forum to prawda; opisywane sytuacje miały miejsce..
Piszcie kiedykolwiek
Wszystko co napisałem na tym forum to prawda; opisywane sytuacje miały miejsce..
kruczy]
a czy ja powiedzialem ze to bezpieczne? sama uprawa na strychu moze jua miec podwyzszone ryzyko - duza wilgotnosc, czasami brak przeplywu powietrza. a.bsurd nie musisz sie tak wywyzszac swoim tonem wypowiedzi zrównując innych z ziemia, co chcesz tym osiagnac? to forum jest dla Ciebie jakas forma dowartosciowania siebie? chcesz o tym porozmawiać? a moze snia Ci sie pożary?
WildMonkey pisze: Nie rozumiem po co grzać żarówkami,to kompletnie bez sensu i niebezpieczne.
Nie ryzykowałbym z jakimkolwiek światłem w celu ogrzania boxa.To może zakłócić fotoperiod
[/quote]
Jesli by naśladować nature, to popatrz na księżyc ---> "świeci" sie w nocy bo odbija promienie słonecze i dzieki niemu tak naprawde coś widać w nocy, czyli jakieś małe ilości lumenów/światła do nas docierają czyż nie?
Sądzisz ze to też moze powodowac zakłucenia w fotoperoidzie? Nigdzie na świecie, nie ma takiego miejsca żeby było totalna Ciemnota (poza jaskiniami, grotami, głębinami)
Dobra... Karbek, słuchaj nie ma praktycznie sposobu na ogrzanie twojego box'a po wyłączeniu oświetlenia.. Bo albo jest to niebezpieczne, albo popostu drogie (myslalem zeby polecic Ci ogrzanie styopianem/ocieplaczem do dachów)
Przepraszam jesli kogos uazilem swoja wypowiedzia ale jestem troche piss off
Piszcie kiedykolwiek
Psychodeliki w szczepionkach i piwie. Ujawniono tajne dokumenty CIA
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Marihuana zaburza pamięć na różne sposoby
Palenie marihuany nie tylko pogarsza pamięć. Aktywny składnik konopi ją reorganizuje – odkryli badacze z Washington State University (USA).
Holandia: Marihuana zastąpiła kokainę w liczbie przejęć
Holandia była kiedyś uważana za europejskie centrum konopi, jednak w ubiegłym roku port w Rotterdamie został nagle zalany zagraniczną marihuaną. Jednocześnie liczba przechwyceń kokainy w porcie znacząco spadła. Według dziennika AD handel konopiami okazuje się dla przestępczego półświatka niemal tak samo dochodowy jak kokaina, ale przy znacznie mniejszym ryzyku.
Liczba recept na medyczną marihuanę znów rośnie. Rzecznik Praw Pacjenta reaguje
Ponownie wzrosła liczba recept wystawianych na opioidy i marihuanę medyczną. Wcześniejszy spadek był efektem zmiany prawa mającego uniemożliwić wystawianie recept na wspomniane substancje w drodze teleporady. O sprawie pisze Rynek Zdrowia.