Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 135 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: nostradamus »
hehe :-D nosy to może nie ale wypada sie schylić i ,,przeczesać" trawe, zwłaszcza u podstaw kępy bo można duuużo przeoczyć...
mushrooms rulez
  • 884 / 31 / 0
Nieprzeczytany post autor: Night Garden »
Słuchajcie słuchajcie :) Oznajmiam wszem i wobec, że moim zdaniem rozpoczął się sezon na łysiczki. Nie wytrzymałem dzisiaj i przeszedłem się na wczorajszą miejscówkę (nawet śniło mi się, że ktoś wyczaił i zebrał wszystkie grzybki, więc na moim miejscu zrobilibyście to samo :-D). Od razu znalazłem 2 nowe przysuszone grzybki i jednego świeżego. Na bank wcześniej ich nie było.
Co do tego świeżego niestety nie mam pewności, więc postuję fotki:
[ external image ]
Dzisiaj nie brałem kamery ze sobą, także zdjęć 'z trawy' nie ma.
Dzisiejszy dzień rozwiał moje wątpliwości: ta miejscówka to nie przypadek, niech tylko trochę popada, a natura sypnie czymś więcej niż parę pojedynczych sztuk.
nostradamus pisze:
[url]http]
Na tej focie to każdy grzyb wygląda jak fiutek z nałożoną gumką (widać wyraźnie 'woreczek' na grzybie) :-D
Ostatnio zmieniony 25 sierpnia 2006 przez Night Garden, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik Night Garden nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 135 / 1 / 0
te 2 grzybki to ładne łysiczki, ale co do tego 3-ciego to nie wypowiem sie bo nie mam zdania określonego... a co do tej fotki którą zamieściłem to dokładnie tak wyglądają :-D :-D i często taki widok mi sie ukazywał w sesonie, ja ruszam w poniedziałek ale pod warunkiem że popada jeszcze przez weekend...wczoraj był ładny prysznic na polach także powinno być si :-)
mushrooms rulez
  • 9 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Jerzoo »
Witam!
Kiedyś dawno temu również zbierałem i konsumowałem grzybki.
Od tamtej pory zawsze gdy przychodzi jesień - robi się chłodniej, słonko zaczyna inaczej świecić, nawet świat inaczej zaczyna pachnieć - przypominam sobie te magiczne chwile.
Ale do rzeczy: chciałbym zwrócić uwagę, że Kołpaczki również zawierają substancję psychoaktywną o wdzięcznej nazwie "psylocybina". Jedyna różnica między kołpaczkami a łysiczką polega na tym, że trzeba więcej ich zjeść.
Nie wiem nic o efektach ubocznych. Nie spotkałem się z niczym takim. Wszelkirgo rodzaju problemy ze strony układu trawiennego pochodzą zdaje się od prostego faktu, że wszystkie grzyby są ciężkostrawne.
Sam miałem czasem uczucie kamienia stojącego mi na żołądku. Jedak nigdy nie wymiotowałem. Znam przypadki osób, które zawsze mają torsje i wymioty. Ale to chyba zależy od predyspozycji danego organizmu.
Oczywiście możecie się nie zgodzić z moim twierdzeniem o magiczności kołpaczków. Jednak zanim to zrobicie zapoznajcie się ze stroną Erowid. Tudzież zapytajcie wujka duckduckgo.

Swoją drogą uderzam na weekend na szlak w okolicach Warszawskiego Tarchomina. A nóż widelec cosik znajdę.

@nostradamus - czy mógłbym prosić o to (http://img238.imageshack.us/my.php?image=24xq4.jpg) zdjęcie w większej rozdziałce (1024x768)? Ustawiłem sobie jako pulpit i niestety jest pikseloza.

Enjoy!
Please Cross Your Legs, I Have Only One Nail Left
  • 884 / 31 / 0
Jerzoo pisze:
@nostradamus - czy mógłbym prosić o to (http]

Popieram.

EDIT
Co do kołpaczków
Istnieje jeszcze kilka rodzin grzybów wśród których znajdują się pojedyncze gatunki zawierające psychoaktywne tryptaminy jak : Stropharia (Pierścieniaki), Paneolus (Kołpaczki), Gymnopilus (Łysaki), Inocybe (Strzępiaki) i Conocybe (Stożkogłówki). Paneolus (Kołpaczki). W Polsce występują Panaeolus sphinctrinus (k. dzwonkowaty)i P. foenisecii (kośny) P. semiovatus (półkolisty) oraz P. papilionaceus (motylkowaty), które nie są gatunkami psychoaktywnymi. Aktywne gatunki, choć w mniejszym stopniu niż łysiczka lancetowata, to ciemne gatunki kołpaczków : Panaeolus rickenii i większy od niego Panaeolus subbalteatus.

Źródło: https://hyperreal.info/node/786
Wygląda na to, że nie wszystkie kołpaczki są psychoaktywne i ciężko będzie natrafić na właśnie te. Lepiej zbierać pewniaki.
Ostatnio zmieniony 25 sierpnia 2006 przez Night Garden, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik Night Garden nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 135 / 1 / 0
niestety niemiecka stronka z której to ściągałem miała tylko w takiej rozdzielczości :-( można wyłączyć opcje ,,dopasuj do ekranu" ale to już nie ten sam efekt niestety :-/
mushrooms rulez
  • 9 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Jerzoo »
Night Garden pisze:
Wygląda na to, że nie wszystkie kołpaczki są psychoaktywne i ciężko będzie natrafić na właśnie te. Lepiej zbierać pewniaki.
Widzisz w moich rodzinnych stronach (lubuskie, okolice Żagania) rosną właśnie takie kołpaczki.
Niestety zaczynają wschodzić dopiero w połowie września lub na przełomie wrześna/października.

Panaelous rickenii wygląda tak:
http://tiny.pl/7r62
i to własnie ten gatunek zbieraliśmy.

Natomiast Panaeolus subbalteatus wygląda tak:
http://tiny.pl/7r68
Zaznaczam, że takiego nie widziałem.

Enjoy!
Please Cross Your Legs, I Have Only One Nail Left
  • 63 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: darekpt »
co to znaczy "pełną"? znalazłem taki opis na necie:

"Łysiczka lancetowata jest grzybem delikatnym, który można łatwo przeoczyć. Jej kapelusz ma wysokość 1 - 2 cm, zawsze większą od szerokości, jest uderzająco lancetowato zaostrzony lub wąsko stożkowaty, często z brodawką na szczycie, cienkomięsisty hydrofaniczny; w okresie deszczu śluzowaty niż lepki, ciemnooliwkowo-szarobrązowy lub żółtobrązowy, w czasie suszy gładki, nagi, płowożółty z zielonym odcieniem. Trzon jest bardzo długi, o grubości nie przekraczającej 2-3 mm, mocny, twardy, wygięty, blady lub brązowawy, z jedwabistym połyskiem, przy podstawie często niebieskozielonkawy, silnie przyrośnięty do podłoża podobnie zabarwioną, niebieskozielonkawą grzybnią. Blaszki są szeroko przyrośnięte do trzonu, początkowo oliwkowoszare lub brązowe z odcieniem liliowym, potem czerwonobrązowe lub czarnobrązowe z biało orzęsionym ostrzem, na którym pod mikroskopem są widoczne liczne cheilocystydy. Miąższ nie ma żadnego szczególnego zapachu ani smaku. Wysyp zarodników jest ciemnobrązowy.
Łysiczka lancetowata rośnie w kępach traw na łąkach i przy drogach leśnych od sierpnia do października. Grzyb ten nie jest zbyt częsty i raczej występuje na pogórzu."
  • 63 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: darekpt »
przeczytajcie tez to :

"wg moich obserwacji cypek na kapeluszu
r>> wystepuje u gora 25 % populacji (nawet w obrebie tej samej rodziny)

r>> Grzyb ten wcale nie musi wyst na pogorzu, Na pomorzu jest
r>> wszechobecny. Nie jest to moze grzyb popularny bo do wystepowania
r>> wymaga specyficznego srodowiska (biotopu ew. siedliska lub habitatu).

r>> Z mojej obserwacji rosnie w nizszych czesciach lak, tych bardziej
r>> podmoklych, na skraju wystepowania sitowia wtedy sa to kepy
r>> rozlozystych trawek (nie znam gatunku ale sa one albo twarde i grube ,
r>> albi drobniutkie i cienkie) albo w samym sitowiu (wtedy jako ze
r>> sitowie jest wysoka trawa, sa bardzo wysokie), lysiczki nigdy nie sa
r>> wyzsze od otaczajacej je trawy. Nie umiem ani odrzucic ani przyjac
r>> tezy ze wystepowanie lysiczki jest zwiazane scisle z nawozeniem jej
r>> biotopu przez nawoz roslinozercow (krow, owiec, koz innych). Nigdy nie
r>> znalazlem lysiczek wyrastajacych wprost z nawozu, jednak w 80 % na
r>> lace widac bylo swieza obecnosc bydla, obecnosc ta potwierdza czeste
r>> wspolwystepowanie kolpaczkow ktore sa wybitnymi koprofilami (Występują na
r>> żyznych stanowiskach.
r>> Część wyrasta bezpośrednio na nawozie, część na nawożonej ziemi na
r>> pastwiskach i łąkach)

r>> W atlasie pisza ze kapelusz ma wysokosc zawsze wieksza od szerokosci.
r>> Trzeba ta uwage uscislic jesli kapelusz mierzymy nie od podstawy
r>> (pionowo-do-gory) ale wzdluz kapelusza to starsze osobniki
r>> zazwywyczajmaja kapelusz rownoboczny, ew o NIECO dluzszej podstawie.

r>> Uwaga o blekitnieniu nozki, znajduje potwierdzenie u ok 30%
r>> znalezionych osobnikow. U niektorych miejscami wystepuja takze
r>> przebarwienia uszkodzonego kapelusza ~ ok 10% 15% populacji.

r> aha celem uzupelnienia,

r> trzon (nozka) jest bardzo wloknista (czym sie
r> rozni od innych podobnych grzybow, ma jedwabisty polysk, jest
r> nielamliwy.
r> Trzon lysiczki jest bardzo dlugi, srednio waha sie od 8(6) do 12 (16)
r> cm. jego grubosc to przewanie 1 mm, lecz czasem (rzadko) dochodzi do
r> 2-3 mm. dlugosc i grubosc nozki nie wykazuje korelacji z wielkoscia
r> kapelusza tzn. trzon moze byc dlugi i gruby, a kapelusz maly i na
r> odwrot

r> Kapelusz jest w czasie deszczu sliski czasem lepki, w czasie suszy
r> gladki.
r> Kolor kapelusza w czasie deszczu staje sie ciemniejszy :
r> ciemno-oliwkowy ew szaro-brazowy w czasie suszy jest zoltawy

r> Blaszki sa przyrosniete do trzonu (sprobujcie wyrwac nozke zawsze
r> zostanie na niej kilka blaszek)u mlodych egzemplarzy sa oliwkowo-szare
r> u strszych robia sie ciemnobrazowe do czarnobrazowych. Zarodniki
r> (sprobujcie polozyc stare egzemplarze na bialej kartce) sa koloru
r> blaszek czyli ciemnobrazowe...

r>> Lysiczki wyrastaja gromadnie. W jednej kepie trawy (szer ok 25 cm)
r>> moze rosnac do 20 - 30 osobnikow, najczeciej 4-7 sztuk. Wyzsze
r>> wartosci odnosza sie do grup nie przezbieranych, gdzie wystepuja juz
r>> osobiki bedace w rozkladzie (ciekaw jestem ile on trwa - ale chyba ok.
r>> 10 dni ??) i mlodziutkie sztuki, w takiej duzej grupie do 5- 6 sztuk.

r>> Czesto znajduje sie tez lysiczki rosnace pojedynczo (moze to efekt
r>> nadmiernego zbieractwa)

r>> Lysiczki wystepuja tez na lakach na ktorych nie ma sitowia, ale zawsze
r>> w ich nizszychch, bardziej podmoklych gdzie trawa ma bardziej
r>> intensywna barwe, nie rosna tam zadne ziola (mi. mlecz czy krwawnik)
r>> lecz przede wszystkim kepy czystej trawy> Z grzybow NIE wystepuja tam
r>> te wymagajace suchszej gleby (pieczarka twardzioszek purchawka kania
r>> itd) wystepuja za to gatunki takie jak
r>> 1. kolpaczek polkolisty ((Panaeolus
r>> semiovatus syn. : Annellaria semiovata (With.: Fr.) Pears. et Dennis,
r>> Panaeolus separatus (L.: Duby) Wuensche)), oraz
r>> 2. kołpaczek dzwonkowaty Panaeolus sphinctrinus (syn. Panaeolus campanulatus
r>> (Bull.: Fr.) Quel. ss. Rick.
r>> 3. kołpaczka kośnego na tych stanowiskach raczej brak
r>> 4. wystepuja tez bardzo ciemne kolpaczki prawdopodobnie Panaeolus rickenii
r>> lub Kołpaczek koprofilny (Panaeolus fimicola) ew. Panaeolus
r>> subbalteatus (ten jest dosc spory kapelusz 30-50 mm a średnica trzonu
r>> 4-6 mm.)ten ostatni zawiera spora dawke tryptamin - aczkolwiek
r>> mniejsza niz lysiczka
r>> 5. z rzadka i w nizszej trawie Bolbitius vitellinus (Pers.: Fr.) Fr. - gnojanka żółtawa
6 Panaeolus sphinctrinus (Fr.) Quel. - Kolpaczek kosny (sadzac z
opisu na www.grzyby.pl w srodowisku lysiczki nie wystepuje
7. W trawie w okolicach kilkakrotnie napotkalem kopułka śnieżnego , Camarophyllus niveus
(Scop.: Fr.) Wunsche - kopułek śnieżny
8. Na granicy biotopow wystepuje koźlarz babka, Leccinum scabrum
r>> (Bull.: Fr.) Gray - z jednej strony lubi brzozy,a z drugiej podmokle
r>> stanowiska, wczoraj znalazlem duza kepe lysiczek gdzie ostatnie z
r>> kozakow rosly w odleglosci jakichs 20 -30 cm od tej gromadki ( grupa
r>> brzoz brzezina (rosla dokladnie posrodku omawianej laki, blisko jej
r>> najnizszego punktu.

R>>> Kiedy rosna i czy rosna teraz?

r>> jesli lato jest deszczowe od od polowy sierpnia, jesli nie to od
r>> wrzesnia do, conajmniej, pazdziernika...

R>>> Gdzie rosna ( czesc kraju, typ lasu, laki).

r>> patrz wyzej, czesc kraju kazda, gory i pogorze, pomorze, jesli w
r>> twojej czesci sa takie laki jak opisywane powyzej z prowadzonym
r>> intensywnym wypasem to czemu nie ? Tez powinny byc.

r> Z tego wynika ze
r> lysiczki nie rosna w miescie, nioe rosna na pniu, nie rosna na golej
r> ziemi, ani na zwalonych pniach etc. etc."
  • 884 / 31 / 0
Darekpt, nie wiem na chuj wysyłałeś tyle opisów, weź no wyedytuj posty i wklej po prostu linka, żeby każdy mógł sobie przeczytać w naturalnej formie, sformatowane itp.
Najważniejsze cytaty i tak sie wklei.
ODPOWIEDZ
Newsy
Marihuana a zdrowie jamy ustnej: Nowe badania kontra nikotyna i snus. Co szkodzi bardziej?

Największe jak dotąd badanie długofalowego wpływu marihuany na zdrowie wykazało… tylko pogorszenie stanu dziąseł – a i to w mniejszym stopniu niż przy używaniu tytoniu czy snusa! Nie zaobserwowano innych poważnych negatywnych skutków zdrowotnych.

Fenomen euforii biegacza – to nie endorfiny, tylko naturalna marihuana

Tajemniczy stan euforii, którego doświadcza blisko 75% biegaczy. Tak zwana „euforia biegacza” redukuje ból, wyostrza zmysły i daje uczucie podobne do działania marihuany. Najnowsze badania naukowe tłumaczą, dlaczego „runner’s high” to nie mit, a ewolucyjny mechanizm przetrwania – i jak go uruchomić nawet początkującym. W tym artykule dowiesz się, co to jest runner’s high, jak działa i jak go wywołać nawet jeśli dopiero zaczynasz biegać.

Londyn: Ostrzeżenie przed supermocnym narkotykiem. Może być 500 razy silniejszy niż heroina

Londyńskie kluby nocne ostrzegają swoich bywalców przed niebezpiecznymi niebieskimi i zielonymi tabletkami sprzedawanymi jako ecstasy po tym, jak dwie osoby zmarły w zeszłym miesiącu po zażyciu tej substancji. Groźny syntetyczny opioid jest niezwykle silny i może być śmiertelny.