Z-drugs – substancje wykazujące powinowactwo do receptora benzodiazepinowego, nie dzielące jednak podobieństwa strukturalnego z benzodiazepinami. Przykłady to zolpidem, lub zopiklon.
ODPOWIEDZ
  • 611 / 16 / 0
Po mianserynie z kolei będzie chodził z rana zamulony jak bomba jeśli ma więcej enzymów odpowiadających za poszczególne jej efekty (nie znam). Jest fajna SSR'jka, niedawno weszła do polski pod nazwą Fevarin (to bodajże jedyny producent) - fluwoxamina. Działa jako antydepresant, ale skutkiem ubocznym jest początkowe usypianie po ok. 1 godziny ; ) Dość skuteczne w dawce 2x50mg - tak mi doradzał psychiatra - i faktycznie działało, jednak ja wole bardziej "chemiczny sen" ; )
A jak liczysz na zolpidem to bzdura co piszą - jednak w każdej jest ziarnko prawdy.
[code]
Każdy lek nasenny prędzej czy później uzależnia. Dlatego Zolpidemu nie powinno się stosować dłużej niż 30 dni, jeśli mówimy o celach leczniczych.
[/code]
W zasadzie każdy lek uzależnia, ale w przypadku zolpidemu to zależy od organizmu. Ja np zopiclon żarłem przez jakieś 2 miesiące i zamieniłem na 2 tygodnie na zolpidem. Później zrobiłem przerwe i spałem normalnie.
Jednak są osoby wśród których właśnie te "ulotkowe 30 dni" powoduje uzależnienie - wśród tego odsetka osób możesz być właśnie Ty.

Z tych bardziej lajtowych i potencjalnie mniej uzależniających leków psychotropowych dopuszczonych do handlu w Polsce jest jeszcze Zaleplon - napewno subtelniejszy - ale obiektywnego zdania nie wyraże, bo nie miałem z nim styczności.
Pozdro,
M.
Widzę, że normy społeczne zazwyczaj są zbyt ciasne..
  • 1027 / 5 / 0
Ja nigdy nie brałam zolpidemu 30 dni, więc nie jestem w stanie powiedzieć czy by mnie uzależnił. Używałam go głównie rekreacyjnie, a jak widziałam że nie daje jakiś wyjątkowych efektów to odstawiłam. Do ulotki nie trzeba się stosować, ale jak ktoś ma, jak mówisz, kiepski organizm to szybko się uzależni i potem nie uśnie bez tego.
  • 98 / / 0
Ostatnio lekarka zapisała mi mianserynę w postaci leku Mirtor 30mg i tak jak wspomniał Dzielnicowy - jedna tabletka może zdziałać cuda, co więcej, nie odczuwam skutków ubocznych takich jak po 15mg zolpidemu (np. lekkie zawroty głowy, dziwne, realistyczne sny, których bardzo nie lubię).
U mnie efekt zachodzi od razu po spożyciu tabletki (są fajne, rozpadają się w ustach), tak więc biorę ją w łóżku po czym kładę się i natychmiast zasypiam. Ale wiadomo, jak wszystko - na każdego działa inaczej.
mleko i miód czekają na mnie po drugiej stronie
  • 1027 / 5 / 0
Ja polecam Mirtagen jako lek nasenny, również ulega rozpadowi w jamie ustnej, i zasypia się w około pół godziny - godzinę, przynajmniej w moim przypadku. A sny po tym to jest magia nie do opisania, inny świat.
  • 33 / / 0
makeithottt pisze:
Ostatnio lekarka zapisała mi mianserynę w postaci leku Mirtor
Mirtor to mirtazapina a nie mianseryna. Chociaż oba leki są do siebie podobne. Niestety oba leki mają poważny skutek uboczny w postaci zwiększonego apetytu zwłaszcza na węglowodany. Dlatego wolę Doxepinę, ale po ponad dwóch latach brania Zolpidemu ciągle 30 mg tego leku jet dla mnie najlepszą gwarancją snu.
  • 1709 / 11 / 0
Ten Mirtagen to jakaś benzodiazepina? Bo mi się pharmindex nie chce załadować. Do Zolpidemu mam uraz po dwudniowym braniu razem z alkoholem, całkowita amnezja. Benzo już nie biore więc jak Mirtagen to nie benzo to moge zaproponować lekarzowi ;-)
  • 1027 / 5 / 0
Nie, Mirtagen to Mirtazepina, nie benzo ;) Działa nasennie a jest stosowany również w leczeniu depresji.
  • 98 / / 0
Tavrosh pisze:
makeithottt pisze:
Ostatnio lekarka zapisała mi mianserynę w postaci leku Mirtor
Mirtor to mirtazapina a nie mianseryna. Chociaż oba leki są do siebie podobne. Niestety oba leki mają poważny skutek uboczny w postaci zwiększonego apetytu zwłaszcza na węglowodany. Dlatego wolę Doxepinę, ale po ponad dwóch latach brania Zolpidemu ciągle 30 mg tego leku jet dla mnie najlepszą gwarancją snu.
Stfu, dzięki za poprawienie mnie, Tavrosh, faktycznie chodzi o mirtazapinę.
Jedno szczęście, mnie taki podły skutek uboczny nie dotyka. Nie wydaje mi się, abym miała większe parcie na jedzenie, odkąd przyjmuję ten lek.
mleko i miód czekają na mnie po drugiej stronie
  • 5 / / 0
5 piw 40mg stilnoxu i otóż wpadłem na znakomity pomysł zajrzeć do dawno nie używanej komórki w kamienicy,wiedziałem że podłoga leciwa,ale co tam wlazłem i spadłem do komórki sąsiada ok 4m na jakieś śiekiery drwa węgiel i h.j wie jeszcze co wychodziłem 4 godziny.Efekt łeb obdarty piszczel utłuczony na maxa łapy w krwi całe łachy podarłem.Tak naprawde nie pamiętam jak wyszłem z tego pomieszczenia.Lecz efekt jak dla mnie był zajebisty (chodzi o alk i stilnox) hehe
  • 1709 / 11 / 0
hehe dlatego nie warto łączyć Zolpidemu z alkoholem :-) Cud, że jeszcze cokolwiek pamiętasz.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Hiszpania zezwala na narkotyki w samochodach

Ministerstwo Spraw Wewnętrznych Hiszpanii zaskoczyło związki zawodowe policji, wydając polecenie, aby nie karać użytkowników narkotyków znajdujących się w zaparkowanych samochodach. Decyzja ta ma na celu ochronę prywatności obywateli, ponieważ zaparkowane pojazdy uznawane są za „prywatną przestrzeń”.

Medyczna marihuana długoterminowo poprawia jakość życia pacjentów

Australijscy medycy mówią, że pacjenci, którym przepisano medyczną marihuanę, mogli liczyć na poprawę ogólnej jakości życia związanej ze zdrowiem, a także zmniejszenie zmęczenia i zaburzeń snu przez okres jednego roku. Lęk, depresja, bezsenność i ból również ulegały osłabieniu.

Marihuana zmniejsza pragnienie alkoholu u osób pijących dużo – Nowe badania finansowane przez rząd

Czy marihuana może pomóc osobom pijącym dużo alkoholu pić mniej? Nowe badanie przeprowadzone w USA sugeruje, że tak – i to z zaskakująco prostego powodu. Osoby, które sięgały po marihuanę tuż przed alkoholem, piły wyraźnie mniej i miały mniejsze łaknienie.