Dyskusja na temat rodziny roślin (Solanaceae) z rzędu psiankowców.
ODPOWIEDZ
  • 33 / 1 / 0
Szukając pokrzyku na magiczną grządkę w ogródku natknąłem się z na ową ciekawostkę. Jako iż wydała mi się ładniejsza (przynajmniej na zdjęciach miała gęstsze kwiaty), zamówiłem jej nasionka zamiast tradycyjnej wilczej jagody. Oczywiście, gdy już urośnie, mam zamiar jej w niewielkiej ilości popróbować. Doświadczenie z bieluniami mam dość spore, jednak w bieluniu przeważa skopolamina i po tej substancji wiem czego się spodziewać, po atropinie niespecjalnie. Z informacji wyczytanych u źródła gdzie kupowałem nasiona, atropa acuminata może zawierać do ośmiu razy więcej alkaloidów niż nasza rodzima atropa belladonna. Szukając jednak informacji nt. uprawy wyczytałem iż belladonna indyjska zawiera tych alkaloidów o połowę mniej. Wiem, że zawartość alkaloidów w ogromnej mierze zależy od sposobu uprawy i różni się w każdej roślinie. Jednak, jak zaobserwowałem przy bieluniu, gatunek rośliny też ma spore znaczenie.
Tak więc, czy miał ktoś kontakt z tą rośliną? Chodzi mi głównie o porównanie ilości alkaloidów do pokrzyku, który to ma w tym dziale całkiem spore FAQ i informacje dot. dawkowania. Od razu mówię że nie interesują mnie odpowiedzi "odradzam", "idź na grzyby" albo "kup sobie mahometa/kaszlodyn" od tych którzy jej nie próbowali.
Dodatkowo jakieś porady co do uprawy mile widziane. Nasionka póki co siedzą dopiero 3 tygodnie w ziemi więc dopiero powinne zacząć kiełkować.
  • 638 / 10 / 0
Zawartość alkaloidów zależy głównie od miejsca uprawy, klimatu, warunków pogodowych itp. Tak jest w przypadku khatu, drzewka koki, czy nawet gałki muszkatołowej(tutaj nie alkaloidy)
Z dawkowaniem to ciężko powiedzieć, nawet jak się znajdzie dane o zawartości atropiny czy skopolaminy. Najlepiej zaczynac od malutkich liści itp. ale atropinowa faza nie jest przyjemna, ta suchość jest okropna.
ODPOWIEDZ
Newsy
Skandaliczne sceny na SOR-ach w wakacje. Pacjenci pod wpływem alkoholu i narkotyków

Skaczą po łóżkach, demolują sufit, są agresywni i niebezpieczni – a to wszystko dzieje się na oddziałach ratunkowych, gdzie inni pacjenci czekają na pomoc. W wakacje SOR-y pękają w szwach, a liczba pacjentów pod wpływem alkoholu i narkotyków lawinowo rośnie.

Szajka z Mississaugi kradła mleko dla niemowląt by kupić narkotyki. 11 osób aresztowanych

Peel Regional Police poinformowała, że po czteromiesięcznym dochodzeniu udało się rozpracować zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się kradzieżą produktów dla niemowląt i ich wymianą na narkotyki. W sprawie postawiono zarzuty 11 osobom.

Wystarczy sekunda i kolor się zmienia. Ten tatuaż wykrywa groźną pigułkę w twoim napoju

Chociaż dużo mówi się o zagrożeniu, jakie niosą ze sobą tzw. pigułki gwałtu, rozpoznanie ich na imprezie wciąż bywa trudne. Właśnie dlatego naukowcy z Korei Południowej zaprezentowali nowatorskie rozwiązanie, które działa błyskawicznie i jest niemal niewidoczne.